28.4 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Οκτώβριος 2024 | 15:57

Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.: Η Κύπρος μπροστά σε ευκαιρίες και προκλήσεις

Ως την πλέον εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει την Πολιτική Συνοχής, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε άρθρο του στο nomisma κάνει λόγο για ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς οι χώρες ανεξαρτήτως από τις οικονομικές τους δυνατότητες, μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των έργων, να μειωθούν σημαντικά οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μέσα από τους στόχους της πολιτικής συνοχής.

Αυτούσιο το άρθρο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα*

Η Πολιτική Συνοχής, αποτελεί ίσως την πλέον εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την απάλειψη των ανισορροπιών στην οικονομική κατάσταση των Κρατών Μελών. Προωθεί αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και καινοτομία στη ψηφιοποίηση, την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια και το περιβάλλον, την τοπική ανάπτυξη,  την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς οι χώρες ανεξαρτήτως από τις οικονομικές τους δυνατότητες, μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των έργων, να μειωθούν σημαντικά οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μέσα από τους στόχους της πολιτικής συνοχής.

Η οικονομική στήριξη που παρέχεται στα Κράτη Μέλη για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής, διοχετεύεται μέσω τεσσάρων βασικών χρηματοδοτικών ταμείων που είναι: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+).

Η Κύπρος, είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που υιοθέτησε το σύνολο των προγραμμάτων συνοχής.

Η πολιτική συνοχής στην Κύπρο, εφαρμόζεται μέσα από το πρόγραμμα «Θάλεια» το οποίο περιλαμβάνει 1,8 δις ευρώ δημόσιες επενδύσεις, από τα οποία σχεδόν 1 εκ προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 842 εκ από εθνικούς πόρους.

Ωστόσο, η Κύπρος έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις καθώς πρέπει να επενδύσει ένα πολύ σημαντικό μέρος στο περιβάλλον και στην ενέργεια, αλλά και στην έξυπνη Ευρώπη που αφορά ψηφιοποίηση, επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων υλοποίησης της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2014 – 2020 και τον προγραμματισμό για την περίοδο 2021 -2027 η Κύπρος είναι μια από τις 7 χώρες που άντλησε το 100% των κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής και η εξαιρετική επίδοση της χώρας μας θα πρέπει να συνεχιστεί.

Τα επιτεύγματα των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο κατά την περίοδο 2014-2020 είναι ορατά στην καθημερινότητα μας σε σημαντικούς τομείς και είχαν ως αποτέλεσμα τη σωρευτική αύξηση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά περίπου 6% και τη δημιουργία 24,000 θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Το νέο σύστημα πληροφορικής του Γενικού Συστήματος Υγείας
  • Τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδότηση παρέχοντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης
  • Τη στήριξη νοικοκυριών για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης
  • Ενίσχυση του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας
  • Στήριξη άπορων οικογενειών
  • Προσλήψεις ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας και εκπαίδευση νέων σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής πείρας
  • Έργα βιώσιμης ανάπτυξης των τεσσάρων αστικών κέντρων της Κύπρου και
  • Αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας Covid με επενδύσεις ύψους €230 εκ. στην εφαρμογή βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων απασχόλησης, μέσω των οποίων έχουν στηριχθεί περισσότεροι από 130.000 εργαζόμενοι (με €130 εκ.) και στην εξασφάλιση απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και εμβολίων (€100 εκ.).

Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» αναμένεται να αποφέρουν μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2029) αύξηση του ΑΕΠ περίπου 6% και δημιουργία περίπου 8.500 νέων θέσεων εργασίας, και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2040), 7% αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία 10.500 νέων θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικά αναμένεται μεταξύ άλλων ότι:

  • 2000 επιχειρήσεις θα επωφεληθούν μέσω των Σχεδίων Χορηγιών,
  • Μέσω των έργων ψηφιακής αναβάθμισης αναμένεται να επωφεληθούν τουλάχιστον 133.000 χρήστες των νέων αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών, προϊόντων και διαδικασιών.
  • Μέσω του σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα επωφεληθούν περίπου 4.000 νοικοκυριά.
  • 400 νέοι (15-29 ετών) θα επωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και ένταξης στην απασχόληση.
  • 185 σχολικές μονάδες θα επωφεληθούν από δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης μαθητών.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και το στοίχημα για την κυπριακή πραγματικότητα είναι η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και ο μετασχηματισμός της Κύπρου σε μια σύγχρονη οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει την ανταγωνιστικότητα.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σημαντικός για τη στήριξη της ενίσχυσης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ. Συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027. Το Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει σθεναρά τις προτάσεις για μια ευρεία και αποτελεσματική πολιτική συνοχής, που απαιτούν επίσης επαρκείς δημοσιονομικούς πόρους.

Ως νέος Eυρωβουλευτής, με φιλελεύθερο οικονομικό υπόβαθρο, έχω σκοπό να συμβάλω στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου αξιοποιώντας πλήρως τη συμμετοχή μου στις νευραλγικές επιτροπές που συμμετέχω, όπως η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (ECON), η Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων (FISC), η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI).

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην Επιτροπή Προϋπολογισμών συμμετείχα στην Ομάδα Εργασίας «Προϋπολογισμός και Διαρθρωτική Πολιτική» και συμφωνήσαμε τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για τον Ετήσιο Προϋπολογισμό 2025.

Ζητούμε μεταξύ άλλων, αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, τη στήριξη των νέων αγροτών και την προώθηση γεωργικών προϊόντων. Με την αύξηση των κονδυλίων, η Κύπρος θα επωφεληθεί σημαντικά ενισχύοντας κρίσιμους τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η γεωργία.

Η Ευρώπη είναι ένας χώρος που οικοδομήθηκε από όλους και προορίζεται για όλους. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ο τόπος που οι επιχειρήσεις και η έρευνα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα και παρέχοντας ποιότητα ζωής σε ένα βιώσιμο μέλλον και απεριόριστες ευκαιρίες.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ 

screen-eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι δρομείς του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας θα αναζωογονηθούν με Carlsberg χωρίς αλκοόλ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Carlsberg 0.0 θα προσφέρει σε όλους του δρομείς που θα τρέξουν στον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας στιγμές αναζωογόνησης...

ΠτΔ: Μεγάλο στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη διακυβέρνησή μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα...

Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.: Η Κύπρος μπροστά σε ευκαιρίες και προκλήσεις

Ως την πλέον εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει την Πολιτική Συνοχής, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Σε άρθρο του στο nomisma κάνει λόγο...

Στο 100% η κάλυψη στα 5G και Fiber μέχρι το τέλος του 2025

Η Κύπρος θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξασφαλίσει 100% κάλυψη στα δίκτυα 5G και Fiber, μέχρι το τέλος του 2025,...

Μια βουτιά στον κόσμο της χελώνας του γλυκού νερού

Οι χελώνες του γλυκού νερού έχουν διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη ανάλογα με το είδος τους. Καθώς είναι προϊστορικά ζώα, έχουν προσαρμοστεί και έχουν...

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το ΧΑΚ

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:07) υποχωρούσε στις 196,63 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,73%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίαζε ζημιές κατά 2,24%, τυγχάνοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!