Του Narendra Modi*
Σήμερα συμπληρώνονται 365 ημέρες από τότε που η Ινδία ανέλαβε την Προεδρία της G20. Είναι μια στιγμή να προβληματιστούμε, να δεσμευτούμε ξανά και να αναζωογονήσουμε το πνεύμα του «Μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον». Καθώς αναλάβαμε αυτήν την ευθύνη πέρυσι, το παγκόσμιο τοπίο αντιμετώπισε πολύπλευρες προκλήσεις: ανάκαμψη από την πανδημία Covid- 19, διαφαινόμενες κλιματικές απειλές, χρηματοπιστωτική αστάθεια και ανησυχία για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, όλα εν μέσω μιας φθίνουσας πολυμερούς προσέγγισης. Εν μέσω συγκρούσεων και έντονου ανταγωνισμού, η αναπτυξιακή συνεργασία υπέφερε, εμποδίζοντας την πρόοδο. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της G20, η Ινδία προσπάθησε να προσφέρει στον κόσμο μια εναλλακτική στο status quo, μια μετάβαση από μια πρόοδο με επίκεντρο το ΑΕΠ σε μία με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η Ινδία είχε στόχο να υπενθυμίσει στον κόσμο αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Επιτέλους, η παγκόσμια συζήτηση έπρεπε να εξελιχθεί, τα συμφέροντα των λίγων έπρεπε να δώσουν τη θέση τους στις φιλοδοξίες των πολλών. Αυτό απαιτούσε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της πολυμέρειας όπως την ξέραμε. Περιεκτική, φιλόδοξη, προσανατολισμένη στη δράση και αποφασιστική—αυτές οι τέσσερις λέξεις καθόρισαν την προσέγγισή μας στην προεδρία της G20 και η Διακήρυξη των Ηγετών του Νέου Δελχί (NDLD), που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της, αποτελεί μαρτυρία της δέσμευσής μας να τηρήσουμε αυτές τις αρχές.
Η συμμετοχικότητα ήταν στο επίκεντρο της Προεδρίας μας. Η ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης (AU) ως μόνιμου μέλους της G20 ενσωμάτωσε 55 αφρικανικά έθνη στο φόρουμ, επεκτείνοντάς τη ώστε να περιλαμβάνει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η διορατική στάση έχει προωθήσει έναν πιο ολοκληρωμένο διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η πρώτη στο είδος της «Φωνή της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Νότου» που συγκλήθηκε από την Ινδία σε δύο εκδόσεις, προανήγγειλε την αυγή της νέας πολυμέρειας. Η χώρα μας ενσωμάτωσε τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου στον διεθνή λόγο και εγκαινίασε μια εποχή όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αφήγησης. Η συμπεριληπτικότητα εμφύσησε επίσης την εσωτερική προσέγγιση της Ινδίας στη G20, καθιστώντας την μια λαϊκή προεδρία που αρμόζει στη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου. Μέσω των εκδηλώσεων λαϊκής συμμετοχής η G20 έφτασε στους 1,4 δισ. πολίτες, με τη συμμετοχή όλων των κρατών και των εδαφών της Ένωσης ως εταίρους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η διεθνής προσοχή θα στρεφόταν σε ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους, ευθυγραμμιζόμενοι με την εντολή της G20.
Στο κρίσιμο ενδιάμεσο σημείο της ατζέντας του 2030, η Ινδία παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης της G20 του 2023 για την Επιτάχυνση της Προόδου στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, υιοθετώντας μια οριζόντια και προσανατολισμένη στη δράση προσέγγιση σε αλληλένδετα ζητήματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ένας βασικός τομέας που οδηγεί σε αυτήν την πρόοδο είναι η ισχυρή ψηφιακή δημόσια υποδομή. Εδώ, η Ινδία ήταν αποφασιστική στις συστάσεις της, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τον επαναστατικό αντίκτυπο των ψηφιακών καινοτομιών που υιοθέτησε κατά καιρούς. Μέσω της G20, ολοκληρώσαμε επιτυχώς το Ψηφιακό Αποθετήριο Δημόσιας Υποδομής (Digital Public Infrastructure Repository), ένα σημαντικό βήμα στην παγκόσμια τεχνολογική συνεργασία. Αυτό το αποθετήριο, που διαθέτει πάνω από 50 αντίστοιχα DPI από 16 χώρες, θα βοηθήσει τον Παγκόσμιο Νότο να δημιουργήσει, να υιοθετήσει και να εξελίξει τις ψηφιακές υποδομές ώστε να ξεκλειδώσει τη δύναμη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Με την πρωτοβουλία One Earth εισαγάγαμε φιλόδοξους και περιεκτικούς στόχους για τη δημιουργία επείγουσας, διαρκούς και δίκαιης αλλαγής. Το Σύμφωνο Πράσινης Ανάπτυξης της Διακήρυξης αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της επιλογής μεταξύ της καταπολέμησης της πείνας και της προστασίας του πλανήτη, περιγράφοντας έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη όπου απασχόληση και οικοσυστήματα συνυπάρχουν αρμονικά, η κατανάλωση λαμβάνει υπόψη το κλίμα και η παραγωγή φιλική προς τον πλανήτη. Παράλληλα, η Διακήρυξη της G20 απαιτεί έναν φιλόδοξο τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Σε συνδυασμό με την ίδρυση της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιοκαυσίμων και μια συντονισμένη ώθηση για το Πράσινο Υδρογόνο, οι φιλοδοξίες της G20 για την οικοδόμηση ενός καθαρότερου, πιο πράσινου κόσμου είναι αναμφισβήτητες. Αυτό ήταν πάντα το ήθος της Ινδίας και ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί από τις πανάρχαιες βιώσιμες παραδόσεις μας.
Επιπλέον, η Διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την κλιματική δικαιοσύνη και ισότητα, προτρέποντας ουσιαστική οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη από τον Παγκόσμιο Βορρά. Για πρώτη φορά, έγινε αναγνώριση του κβαντικού άλματος που απαιτείται στο μέγεθος της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, που κινείται από δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Η G20 αναγνώρισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 5,9 τρισ. δολάρια για να εκπληρώσουν τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές τους έως το 2030. Δεδομένων των τεράστιων πόρων που απαιτούνται, η G20 τόνισε τη σημασία μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών Πολυμερών Τραπεζών Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η Ινδία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ειδικά στην αναδιάρθρωση των κύριων οργάνων όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα διασφαλίσει μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη. Η ισότητα των φύλων βρέθηκε στο επίκεντρο της Διακήρυξης, με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας ειδικής Ομάδας Εργασίας για την Ενδυνάμωση των Γυναικών το επόμενο έτος αλλά και το νομοσχέδιο που διαφυλάσσει πως το ένα τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου και της πολιτειακής νομοθετικής συνέλευσης της Ινδίας θα καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Η Διακήρυξη του Νέου Δελχί ενσωματώνει ένα ανανεωμένο πνεύμα συνεργασίας σε αυτές τις βασικές προτεραιότητες, εστιάζοντας στη συνοχή των πολιτικών, το αξιόπιστο εμπόριο και τη φιλόδοξη δράση για το κλίμα. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, η G20 πέτυχε απτά αποτελέσματα ενώ ηγήθηκε των συζητήσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Η τρομοκρατία και οι δολοφονίες αμάχων είναι απαράδεκτες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με πολιτική μηδενικής ανοχής. Πρέπει να ενσωματώσουμε τον ανθρωπισμό έναντι της εχθρότητας και να επαναλάβουμε ότι αυτή δεν είναι εποχή πολέμου. Χαίρομαι που κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας η Ινδία πέτυχε το εξαιρετικό: αναζωογόνησε την πολυμέρεια, ενίσχυσε τη φωνή του Παγκόσμιου Νότου, υποστήριξε την ανάπτυξη και αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση των γυναικών, παντού. Καθώς παραδίδουμε την Προεδρία της G20 στη Βραζιλία, το κάνουμε με την πεποίθηση ότι τα συλλογικά μας βήματα για τους ανθρώπους, τον πλανήτη, την ειρήνη και την ευημερία, θα έχουν απήχηση για τα επόμενα χρόνια.
*Πρωθυπουργού της Ινδίας