Του Marcus Ashworth
Ήταν μια συναρπαστική απόσπαση προσοχής, την ώρα που όλοι εργάζονται από το σπίτι, ωστόσο η πραγματική ικανότητα του πλήθους συντονισμένων μέσω Reddit μικροεπενδυτών να κινεί τις αγορές, να γίνει συστημικός κίνδυνος ή να δικαιολογήσει πραγματικά τον παράλογα μεγάλο όγκο αναλύσεων και κειμένων που έχουν γραφτεί γι’ αυτό (στην οποία πρόκειται να προσθέσω και τούτο το άρθρο) αρχίζει ήδη να αποκλιμακώνεται.
Η δυναμική του συντονισμένου – μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – πλήθους να ανταγωνιστεί πραγματικά το σύστημα είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένη, παρατήρηση στην οποία δίνεται έμφαση και από τους αναλυτές της JPMorgan Chase. Πρόκειται για αμελητέο πλήγμα, σε σύγκριση με όσα πέρασε ο κόσμος τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι δείκτες μεταβλητότητας της αγοράς.
Το ζήτημα βρίσκεται στο “δωρεάν χρήμα”
Το πραγματικό ζήτημα εδώ είναι ο πρωτοφανής όγκος νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας: πρέπει κάπου να διοχετευθεί, ακόμη και αν δεν εγκρίνουμε το πού ακριβώς καταλήγει.
Δεν είναι περίεργο άλλωστε το γεγονός ότι τροφοδοτεί τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, με – μερικές φορές – ελάχιστα ελεγχόμενους τρόπους. Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές παίζουν το Whac-A-Mole με το φαινόμενο GameStop, είναι αξιοσημείωτο ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεν έχει σηκώσει ούτε το “φρύδι” της. Η εστίασή της είναι στη μεγαλύτερη οικονομική εικόνα και όχι σε μια τοπικού χαρακτήρα φωτιά.
Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε επενδυτής έχει “σορτάρει” μετοχές έχει λάβει όλες τις προειδοποιήσεις που χρειάζεται, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κινήθηκε αρκετά γρήγορα. Με την Robinhood Markets – κορυφαία πλατφόρμα για συναλλαγές μικροεπενδυτών – να καταφέρνει να συγκεντρώσει γρήγορα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να επιλύσει τα ζητήματα εξασφαλίσεων (collateral), το σύστημα έδειξε ότι λειτουργεί.
Ένα θετικό “ξεκαθάρισμα”
Ορισμένα hedge funds έχουν χάσει χρήματα, ωστόσο κανένα δεν έχει καταρρεύσει (ακόμη). Το σημαντικότερο, δεν έχουμε δει καμία πίεση στα γραφεία εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών συναλλαγών (clearinghouses). Ναι, επρόκειτο για μια πρόσκαιρη ανωμαλία γεμάτη αναταράξεις, ωστόσο με τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων να είναι ούτως ή άλλως “υπερτεντωμένες”, δεν είναι άσχημο το γεγονός ότι η “αξία σε κίνδυνο” – η εκτίμηση του πόσος κίνδυνος υπάρχει σε ένα χαρτοφυλάκιο εάν όλες οι θέσεις εκκαθαριστούν – έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα αυτών των αναταράξεων.
Τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου δεν μειώνουν μόνο την έκθεσή τους σε short θέσεις, αλλά έχουν επίσης περιορίσει και τους long κινδύνους τους, οπότε η μόχλευση στο σύνολό της έχει μειωθεί.
Ούτε καν το 2% της αγοράς μετοχών 43 τρισ. δολ. των ΗΠΑ δεν αντιστοιχεί σε πωλήσεις short και θα στοιχημάτιζα ότι το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά μετά από μια υγιή αναταραχή γύρω από τις ευεπίφορες σε συμπίεση short θέσεις ορισμένων hedge funds τα οποία πιάστηκαν στον ύπνο.
Η μεταβλητότητα αυξήθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε άλλα σημεία των διεθνών αγορών. Τα νομίσματα, τα ομόλογα και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι όλα σχετικά σταθερά. Ο Jim Reid, στέλεχος μακροοικονομικής στρατηγικής στην Deutsche Bank, αναφέρει ότι μόνο τρεις από τις 43 κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί παρουσίασαν μεταβολές μεγαλύτερες του 5% τον περασμένο μήνα, στη μικρότερη διακύμανση από τον Νοέμβριο του 2019.
Συναλλαγματικές ισοτιμίες, ομόλογα και μετοχές στην Ευρώπη επηρεάστηκαν ελάχιστα από τη “φρενίτιδα” του Reddit
Οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες και καθοδηγούνται περισσότερο από τους μικροεπενδυτές σε σχέση με τις περισσότερες διεθνείς αγορές μετοχών, ωστόσο μέχρι στιγμής το φαινόμενο Reddit δεν έχει ιδιαίτερη μεταδοτικότητα.
Παρά τους φόβους για μια συμπίεση στο ασήμι, αυτό δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τον έλεγχο. Η διατήρηση κερδών που το έφεραν πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά φαντάζει δύσκολη, όπως έγραψαν οι συνάδελφοί μου στο Bloomberg, David Fickling και Eddie van der Walt. Μια αύξηση του περιθωρίου από το CME, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στον κόσμο, φαίνεται να σήμανε το τέλος του “πάρτι”.
Ο πραγματικός κίνδυνος
Αρκετές επενδυτικές τράπεζες και hedge funds ήταν ήδη bullish ως προς το ασήμι, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να το αποκαλούν “το προτιμητέο πολύτιμο μέταλλο”. Αυτές οι ευνοϊκές προοπτικές, ωστόσο, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα νωρίτερα αναμενόμενο τέλος της πανδημίας και την τεράστια τόνωση που συμβάλλει σε ένα ασθενέστερο δολάριο (κατάσταση που γενικά τείνει να ωφελεί τα εμπορεύματα), παρά σε οποιαδήποτε διακριτή short βάση που αφήνει χώρο ώστε να την συμπιέσουν.
Το πλήθος μικροεπενδυτών του Reddit δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτό το “κάδρο” και φαίνεται ότι άλλα hedge funds πιθανόν να το χρησιμοποίησαν άθελά του για δικούς τους σκοπούς. Ο ενθουσιασμός φαίνεται να εξασθενεί, καθώς το επίκεντρο της αναταραχής αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι σε ορισμένα “παιχνίδια” με κρυπτονομίσματα, μεταξύ αυτών το Dogecoin.
Το χρηματοοικονομικό σύστημα απέχει πολύ από την τελειότητα – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα hedge funds που ειδικεύονται στο σορτάρισμα έχουν πολλαπλασιαστεί ως απαραίτητο “απολυμαντικό” στοιχείο. Η σταθερότητα, ωστόσο, δεν κινδυνεύει – εκτός εάν νομίζετε, όπως εγώ, ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης που κυκλοφορούν “ελεύθερα” είναι ο πραγματικός κίνδυνος εκεί έξω.
Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-news