- Σημαντικό εργαλείο για τη στρατηγική μας αποτελεί το νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου
Κατά τις χρονιές 2020/21 η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τις οικονομίες διεθνώς, μη εξαιρουμένης και της Κύπρου. Δυστυχώς το σοκ από την πανδημία, διαδέχτηκε ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε και τη χώρα μας, σε διάφορους τομείς της οικονομίας και κατ’ επέκταση και στον ευαίσθητο τομέα της τουριστικής μας βιομηχανία. Ο πόλεμος πυροδότησε έντονες πληθωριστικές τάσεις, αύξηση τιμών και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τους ταξιδιώτες. Το δυσαναπλήρωτο κενό που προκάλεσε η απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες σεζόν.
Ο πρώτος όμως στόχος που είχαμε θέσει για το 2022, να κάνουμε τη χρονιά τουλάχιστον καλύτερη από το 2021, έχει επιτευχθεί, με τις σωστές δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να ολοκληρωθεί με μία θετική νότα αφού η εισροή τουριστών στο νησί μας ήταν της τάξης του 80% και τα έσοδα της τάξης του 88% του 2019. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι νέες αεροπορικές συνδέσεις που δρομολογήθηκαν από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να είχαμε αυξημένο τουριστικό ρεύμα από τις υφιστάμενες αγορές μας, της Γερμανίας, Πολωνίας, Ισραήλ, Σκανδιναβικών χωρών, Ολλανδίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ελβετίας και Ιορδανίας, ενώ προστέθηκαν και νέες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Σαουδική Αραβία, ενώ η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η κυριότερη πηγή τουρισμού. Εξίσου σημαντική είναι η πρόσφατη συνεργασία του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου με την Ιορδανία, για προσέλκυση μακρινών αγορών, μέσω κοινών τουριστικών πακέτων, όπως από ΗΠΑ, Καναδά, Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα.
Με τα βλέμματα στραμμένα στη φετινή χρονιά, ο τουριστικός τομέας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές τάσεις, τα αυξημένα επιτόκια, το αυξημένο κόστος της ενέργειας, με όλες τις παρεμφερείς αυξήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας και το αυξημένο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρώτων υλών.
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, αποφεύγοντας την υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές και διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο των αγορών από τις οποίες αντλούμε τουρίστες. Σημαντικό εργαλείο για τη στρατηγική μας αποτελεί το νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου.
Εξίσου σημαντική παραμένει η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πλείστοι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση του. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν έγκαιρα εκείνες οι ενέργειες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, με ταχεία διαδικασία παραχώρησης αδειών για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, διευρύνοντας παράλληλα τον κατάλογο με τις ειδικότητες για απασχόληση, και όχι μόνο για εξειδικευμένες θέσεις, που θα επιτρέψει στις ξενοδοχειακές μονάδες να στελεχωθούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών τους, ώστε να συνεχίσουμε ως τουριστική Κύπρος να προσφέρουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μας.
Η Κύπρος στήριζε διαχρονικά τις ελπίδες της στον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα, μια πηγή εισοδήματος που κράτησε τη χώρα στη ζωή σε κάθε δύσκολη στιγμή της πορείας της ως ανεξάρτητο κράτος. Ο κυπριακός τουρισμός κατέδειξε πολλές φορές την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του σε πολλές κρίσεις και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε και τις όποιες νέες προκλήσεις της νέας χρονιάς, με τον τουρισμό να λειτουργεί για μία ακόμη φορά ως βαρόμετρο στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης
Άρθρο από το περιοδικό Nomisma