Μετά από πολλές επαφές, συζητήσεις και παρασκήνιο, ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του. Όπως κάθε φορά που έχουμε σχηματισμό νέας κυβέρνησης κάποιοι δηλώνουν ικανοποίηση, κάποιοι απογοήτευση και κάποιοι είναι προβληματισμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.
Ωστόσο, ένα ερώτημα που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα είναι το κατά πόσον ο κ. Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να συγκροτήσει ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμα ή όχι: Η απάντηση, σίγουρα, είναι ναι. Και αυτό, όχι γιατί οι νέοι Υπουργοί δεν είναι καλοί, (αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη) αλλά γιατί:
- Εξελέγη πρόεδρος ως ανεξάρτητος και εξασφάλισε ψήφους απ’ όλα τα κόμματα, πλην ΑΚΕΛ.
- Υποσχέθηκε ο ίδιος ότι θα συγκροτούσε μια διαφορετική κυβέρνηση απ’ αυτές που συνηθίσαμε με την έντονη σφραγίδα κάποιου κόμματος ή κομμάτων.
- Μπορούσε να κινηθεί στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας για να εντοπίσει τεχνοκράτες με πλούσιο βιογραφικό και πολιτική κρίση και αντίληψη.
Δυστυχώς, η σύσκεψη της Κυριακής το βράδυ με τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τον έβαλαν σε κομματικές ράγες και αναγκάστηκε να κάνει εκπτώσεις από τις υποσχέσεις του και τελικά να παρουσιάσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο, όπου:
- Υπάρχει ανακύκλωση προσώπων (Μ. Κεραυνός, Κ. Ιωάννου, Β. Παπαδόπουλος).
- Δεν τηρήθηκε το 50-50% για άνδρες και γυναίκες.
- Δεν αποφεύχθηκε η υπουργοποίηση κομματικών αξιωματούχων ( Μ. Γεωργάλλας).
- Δεν καλύφθηκε η δέσμευση για υπουργούς απ’ όλες τις επαρχίες.
- Υπάρχει έντονη παρουσία ατόμων από τα κόμματα που τον στήριξαν στον α΄ γύρο των εκλογών (ειδικά των ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ).
Ο τρόπος μάλιστα που μεθοδεύτηκε η διαρροή του νέου Υπουργικού την Καθαρά Δευτέρα το πρωί δείχνει ότι κάποια κόμματα (που έκαναν τη διαρροή) ήθελαν να τον προδεσμεύσουν μήπως και άλλαζε κάποια ονόματα από τον κατάλογο που συμφωνήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Ο ίδιος άφησε να νοηθεί ότι θα ανακοίνωνε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αλλά τα κόμματα «έτρεξαν» και διέρρευσαν τη λίστα ονομάτων από τη Δευτέρα, μήπως και γίνει καμιά αλλαγή τη Δευτέρα.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, απ’ όσα είδαμε, ακούσαμε και βιώσαμε αυτές τις μέρες είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μπορούσε να κάνει μια καλύτερη κυβέρνηση υλοποιώντας και τη δική του εξαγγελία για «κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής». Τα κόμματα, όμως, έδειξαν ξανά ότι έχουν το πάνω χέρι.
Εν πάση περιπτώσει, ο τόπος από αύριο θα έχει μια νέα κυβέρνηση στην οποία όλοι οφείλουμε να δώσουμε πίστωση χρόνου. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.