Ο τουρισμός και η «μέρα της μαρμότας»

Του Γιώργου Χατζηλίδη

O πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δεν σταματάει να το τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί: «Πανδημία σημαίνει πολεμική κατάσταση». Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για τον τουρισμό της χώρας μας είναι αναπόφευκτες. Κάθε πρόβλεψη για το μέγεθός τους είναι παρακινδυνευμένη, αλλά βασικό ζητούμενο είναι οι απώλειες να περιοριστούν κατά το δυνατόν περισσότερο, διότι, σε συνθήκες πανδημίας και έπειτα από απανωτά lockdowns, δεν μας περισσεύει ούτε ένας τουρίστας. Αυτό το τελευταίο βέβαια, με το οποίο όλοι συμφωνούν, όσο εύκολα γράφεται ή λέγεται τόσο δύσκολα γίνεται πράξη όπως αποδεικνύουν η ανετοιμότητα, οι υστερήσεις και οι ελλείψεις στα χερσαία σύνορά μας.

Και εάν για τις περσινές ουρές των Βαλκάνιων τουριστών στον Προμαχώνα μπορεί να επικαλεστεί κανείς το πρωτόγνωρο των συνθηκών, για φέτος δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία. Οι τουριστικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα έπρεπε να εργάζονται εδώ και μήνες για να δημιουργήσουν στους μεθοριακούς σταθμούς της Β. Ελλάδας όλες τις απαιτούμενες υποδομές που θα διευκολύνουν την ομαλή είσοδο των τουριστών στη χώρα μας στη θερινή περίοδο. Και φθάνουμε στα τέλη Μαΐου παρατηρώντας τα ίδια προβλήματα, ενώ δεν λείπουν και τα εξοργιστικά… ευτράπελα της ελληνικής γραφειοκρατίας: Τα σύνορα, χθες, Δευτέρα, στους Ευζώνους άνοιξαν με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, στις 10 π.μ. αντί για τις 6 π.μ., επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει έγκαιρα το σχετικό ΦΕΚ που είχε εκδοθεί από το… Σάββατο.

Ο οδικός τουρισμός δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση για τη χώρα μας: Το 2019 υπολογίζεται ότι περί τα 8 εκατ. ξένοι τουρίστες ήρθαν οδικώς για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στην Κεντρική Ελλάδα, ακόμα και στην Εύβοια.

Είναι λοιπόν να απορεί κανείς με την ανετοιμότητα που επιδεικνύεται για τη συγκεκριμένη ομάδα τουριστών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 των συνολικών τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα. Βλέποντας τις ίδιες αβελτηρίες ξανά και ξανά, που προκαλούν αρνητική δημοσιότητα σε ΜΜΕ γειτονικών χωρών, οι φορείς του ελληνικού τουρισμού στις μεταξύ τους συνομιλίες δηλώνουν οργισμένοι και απογοητευμένοι. Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κατάφεραν να κάνουν άλματα εν μέσω πανδημίας. Στα θέματα του τουρισμού ας γίνουν έστω βήματα. Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν μπορεί να ζει άλλο τη «μέρα της μαρμότας»…

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!