Ηταν Ιανουάριος 2021 όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντούσε στο ερώτημα που τίθεται πάντα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Με ποιον θα συνεργαστείτε, ποιον θεωρείτε αντίπαλο; Τότε λοιπόν σχολίασε πως «η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός». Ενάμιση χρόνο μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε τον συλλογισμό, λέγοντας «ο Πρωθυπουργός κατέδειξε ποιος είναι ο στρατηγικός του αντίπαλος». Ιδεολογικός, υπαρξιακός, στρατηγικός, τα πράγματα είναι απλά. Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να ανεβάσει με σφοδρότητα τους τόνους απέναντι στη ΝΔ είχε δύο συνέπειες.
Πρώτη, την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει για πρώτη φορά ευθέως απέναντι το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός είπε ανοιχτά ότι ήταν ειλημμένη απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να έρθει σε ρήξη με τη ΝΔ και πως σε αυτή την κατεύθυνση εργαλειοποίησε τις παρακολουθήσεις.
Η δεύτερη ήταν να έρθει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη φρασεολογία και το ύφος του οποίου φλερτάρει.
Η αρχική αντιπολιτευτική κριτική που έκανε στην υπόθεση των επισυνδέσεων μετατοπίστηκε σε απαίτηση να φύγει ο Μητσοτάκης. Ενώ το – θεσμικό πάντα στη φρασεολογία του – ΠΑΣΟΚ πλέον αναφέρει σε όλες τις ανακοινώσεις τον πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ως «ανιψιό», μιμούμενο το ύφος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιες ανακοινώσεις του δύσκολα διακρίνεται σε ποιο κόμμα ανήκουν: «ο Κ. Μητσοτάκης έστησε θεατρική παράσταση για να κρυφτεί ο ίδιος και ο ανιψιός του αλλά και να συσκοτιστούν οι παρακρατικές δράσεις».
Το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε απέναντι τον Νίκο Ανδρουλάκη, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι σαφές. Κερδίζει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του Κέντρου και ψαρεύει στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ακόμα και μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων δήλωσαν στη δημοσκόπηση της MARC πως κρίνουν θετικά την κυβέρνηση (40,3%), όταν τον ΣΥΡΙΖΑ έκρινε θετικά το 17,8%.
Το ερώτημα είναι πού αποσκοπεί η Χαριλάου Τρικούπη με τον «υπαρξιακό της αντίπαλο». Οχι μόνο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάπιε» το ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσως και διότι οι ψηφοφόροι του δύσκολα θα ξεχάσουν τα τραπεζάκια στο Σύνταγμα πλάι σε κρεμάλες για υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τις αφίσες «καταζητείται», τα γιαουρτώματα ή τη Novartis. Στο μεταξύ, ενώ το ΠΑΣΟΚ μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με τελευταίες εξαγγελίες έδειξε ότι μιμείται το «λεφτά υπάρχουν» του ΠΑΣΟΚ. Κάπου όλοι έχουν μπερδευτεί.