Το σημαντικό ρόλο της Πολιτική Συνοχής στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει σε άρθρο του στο nomisma, ο Αντώνης Φραγκούδης, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομίας & Διοίκησης ΟΕΒ.
Χαρακτηρίζει την Πολιτική Συνοχής ως ένα σύγχρονο οπλοστάσιο στη «φαρέτρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι έτσι μπορεί να υλοποιεί με επιτυχία τις πολιτικές της προτεραιότητες με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο κ. Φραγκούδης κάνει ιδιαίτερα αναφορά στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027», επισημαίνοντας ότι συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η χώρα μας ένα ισχυρό σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Αυτούσιο το άρθρο του Αντώνη Φραγκούδη*
Κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής που έγινε στο Λουξεμβούργο τον περασμένο Ιούνιο, διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Πολιτική Συνοχής στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ: να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους της με την πάροδο των ετών: μέσω επενδύσεων να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ένταξη, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και τον βιομηχανικό μετασχηματισμό στις περιφέρειες της ΕΕ.
Η Πολιτική Συνοχής ουσιαστικά αποτελεί ένα σύγχρονο οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση της η ΕΕ με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους έτσι ώστε να υλοποιεί με επιτυχία τις πολιτικές της προτεραιότητες με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σύμφωνα με συμπεράσματα Έκθεσης της ΕΕ η οποία αναφέρεται στα αποτελέσματα του προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027 όπως δημοσιεύτηκε τον Μάϊο 2023, η χρηματοδότηση της αναμένεται να στηρίξει τη δημιουργία 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Περαιτέρω αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5 % κατά μέσο όρο έως το τέλος της δεκαετίας και έως 4 % σε ορισμένα κράτη μέλη. Θα συμβάλει επίσης στην παροχή πολλών κοινών δημόσιων αγαθών, παρέχοντας συγκεκριμένα οφέλη στους πολίτες της.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Πολιτική Συνοχής αντιστοιχεί σε συνολικό όγκο επενδύσεων ύψους 545 δις ευρώ κατά την περίοδο αυτή, από τα οποία τα 378 δις ευρώ χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Οι επενδύσεις αυτές θα προωθήσουν τη διαρκή κοινωνικοοικονομική σύγκλιση, την εδαφική συνοχή, μια κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, καθώς και μια ομαλή και δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Για παράδειγμα, ένας από τους σημαντικούς στόχους της Πολιτικής Συνοχής είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, υπολογίζεται ότι 83.000 ερευνητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε βελτιωμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις, ενώ 725.000 επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη για καινοτομία και έξυπνη ανάπτυξη.
Η Πολιτική Συνοχής υλοποιείται μέσα από διάφορα ταμεία της ΕΕ και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Για την Κύπρο, η αξιοποίηση των πόρων που κατανεμήθηκαν μέσω των πιο πάνω Ταμείων για την περίοδο 2021-2027, αποτυπώνεται μέσα από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027», ένα πολυετές, πολυταμειακό, αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.81 δις ευρώ εκ των οποίων τα 969 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ ενώ τα υπόλοιπα 842 εκ. ευρώ αποτελούν εθνική συνεισφορά.
Για την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η ενεργή συμμετοχή της Κύπρου στην Πολιτική Συνοχής, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχή υλοποίηση του στόχου να καταστεί η χώρα μας ένα ισχυρό σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. Ειδικά για τις επιχειρήσεις τις οποίες έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε, για να μπορέσουν να συνεισφέρουν στην επιτυχή λειτουργία ενός υγιούς οικονομικού μοντέλου, χρειάζεται βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Η πορεία που έχει χαράξει η εξαιρετικά καλή επίδοση της Κύπρου ως μια από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 100% απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων των Ταμείων Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να συνεχιστεί και για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 που ήδη διανύουμε. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ολοκληρωθεί έργα και δράσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του τόπου και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ως παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω τα σχέδια στήριξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας για νέους και γυναίκες, σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια και επιχειρήσεις, έργα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στερεών αποβλήτων, κλπ. Υπολογίζεται ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των Ταμείων Συνοχής στην Κύπρο κατά την περίοδο 2014-2020 αφορά συνολική αύξηση κατά 5% στο ΑΕΠ και 24,000 νέες θέσεις εργασίας.
Παρόλο που στο επίκεντρο των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από τις 131 προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027» καθώς και άλλα Προγράμματα ή Σχέδια, είναι η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η πράσινη μετάβαση, είναι επάναγκες όπως συνεχίσει και η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών. Επιγραμματικά αναφέρω τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, απλοποίηση των διαδικασιών, αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων ιδιαίτερα αναπτυξιακού προσανατολισμού, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με την βελτίωση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και πιο ελκυστικό στο επιχειρείν. ‘Όλα αυτά είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΟΕΒ αφού αναμένεται μεταξύ άλλων ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ασφαλές και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων και ευρύτερα η ενθάρρυνση επενδυτικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος, είναι ύψιστης σημασίας για την ΟΕΒ. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την απασχόληση και την άμεση και έμμεση δραστηριοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων και κυρίως για την οικοδόμηση ενός αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου που να μπορεί διαχρονικά να αντεπεξέρχεται σε κρίσεις.
Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συνδράμει θετικά εκεί και όπου της ζητηθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η χρηματοδότηση προγραμμάτων που προάγουν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία.
*Διευθυντής του Τμήματος Οικονομίας & Διοίκησης ΟΕΒ