19.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Νοέμβριος 2024 | 16:06

Ο ιδεολόγος κ. Πούτιν και τι εξηγεί την εντυπωσιακή ανθεκτικότητά του

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει σε έναν φαινομενικά αιματηρό χειμώνα τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, υπάρχει ένα άτομο που δεν φαίνεται να έχει υποφέρει στο εσωτερικό μέτωπο: ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου το ποσοστό αποδοχής έχει παραμείνει σε σταθερά υψηλά παρόλο που τα θύματα από τη σύγκρουση συνεχίζουν να αυξάνονται και οι στόχοι του Κρεμλίνου στο πολεμικό μέτωπο να μην επιτυγχάνονται.

Η πολιτική ανθεκτικότητα του Πούτιν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς που υπέθεσαν ότι οι δυτικές κυρώσεις, μαζί με τον ανθρώπινο φόρο του πολέμου, θα πυροδοτούσαν την αντίθεση της κοινωνίας στον πόλεμο και θα κατακερμάτιζαν τις ρωσικές ελίτ, ανοίγοντας τελικά την πόρτα για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου.

Αλλά αυτοί οι υπολογισμοί, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Foreign Affairs, επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία και παραβλέπουν έναν άλλο βασικό παράγοντα που εξηγεί την επιβίωση του Ρώσου ηγέτη: την ιδεολογία.

Το Κρεμλίνο, σημειώνουν οι αναλυτές του Foreign Affairs, Maria Snegovaya, Michael Kimmage, και Jade McGlynn, πέτυχε να δημιουργήσει μια κοσμοθεωρία που εξηγεί γιατί οι Ρώσοι πρέπει να υπομείνουν προκλήσεις που πηγάζουν από τον πόλεμο. Με τον τρόπο αυτό οι έκτακτες συνθήκες, που βιώνουν σήμερα, είναι από τη μεγάλη μερίδα του ρωσικού λαού κατανοητές και ανεκτές.  Το να ντύνονται τα πάντα με έναν μανδύνα ιδεολογίας συνιστά ένα διαρκές χαρακτηριστικό του καθεστώτος του Πούτιν.

Πολλοί αναλυτές έχασαν την ιδεολογική ορμή του Πούτιν, έχοντας υποθέσει ότι το καθεστώς θα είχε ελάχιστη ανάγκη για αυτό. Αντί να δημιουργεί αυθεντική υποστήριξη μεταξύ του κοινού, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η τεχνολογία παρακολούθησης για τον έλεγχο της ρωσικής κοινωνίας.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν επίσης επισημάνει τον οπορτουνισμό πίσω από την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Πούτιν, τις ασυνέπειες των μηνυμάτων της Μόσχας και την πλαστικότητα των αφηγήσεων που διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα ως απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία συνεκτική ιδεολογία, εκτός από αυτή που προωθεί τους στόχους του: παραμονή στην εξουσία και προσωπικό πλουτισμό.

«Οι πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας»

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το Κρεμλίνο έκανε μία συστηματική προσπάθεια να δημοσιεύσει σειρά εγγράφων, που επιδιώκουν να κωδικοποιήσουν την κρατική ιδεολογία. Τον Ιανουάριο του 2022, για παράδειγμα, ο Πούτιν εξέδωσε ένα ειδικό προεδρικό διάταγμα που εισήγαγε μια λίστα με τις πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας.

Το 2023, το Κρεμλίνο ενημέρωσε τις Θεμελιώδεις Αρχές Νομοθεσίας για τον Πολιτισμό, ένα έγγραφο που ρυθμίζει τη ρωσική πολιτιστική κληρονομιά και την εθνική κληρονομιά, για να υποστηρίξει μια κοινή ρωσική κοσμοθεωρία και να δημιουργήσει μια πολιτιστική συνείδηση για το έθνος.

Η Μόσχα αναμόρφωσε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ως μέρος της ίδιας ιδεολογικής προσπάθειας, τυποποιώντας τα σύγχρονα βιβλία ιστορίας ώστε να ταιριάζουν με την επίσημη προπαγανδιστική γραμμή, απαιτώντας κάθε ρωσικό σχολείο να έχει έναν σύμβουλο για να διευκολύνει την αστική και πατριωτική ανατροφή των μαθητών. Έδωσε εντολή σε όλα τα σχολεία να διοργανώνουν τελετή έπαρσης της σημαίας και τα παρότρυνε να λάβουν και άλλα μέτρα, στην προσπάθεια εμφύτευσης μιας ιδεολογίας από πάνω προς τα κάτω, που στηρίζεται στο όραμα της Ρωσίας ως ξεχωριστού πολιτισμού.

Η κατά Πούτιν ρωσική ταυτότητα

Αυτή η πρόσφατη ιδεολογική ώθηση, εξηγούν οι τρεις αρθρογράφοι, είναι απλώς η τελευταία φάση μίας εκστρατείας δεκαετιών του Κρεμλίνου για την καλλιέργεια συγκεκριμένων ιδεολογικών αφηγημάτων σε ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, ο Πούτιν έχει κάνει συνεπείς και αυξανόμενες επενδύσεις στην πολιτική εκπαίδευσης και μνήμης – τη διαμόρφωση μυθοποιημένων αντιλήψεων του παρελθόντος για πολιτικούς σκοπούς.

Στόχος του να προωθήσει ένα συγκεκριμένο όραμα της ρωσικής ταυτότητας. Το Κρεμλίνο έχει εντείνει τις ιδεολογικές του εκστρατείες κατά τη διάρκεια περιόδων αντιληπτών εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων για το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των «χρωματιστών επαναστάσεων» που συγκλόνισαν τον μετασοβιετικό κόσμο στα πρώτα χρόνια του αιώνα, των κυμάτων εγχώριων διαμαρτυριών στη Ρωσία και της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Και την τελευταία δεκαετία, το Κρεμλίνο έχει εμβαθύνει τις προσπάθειές του, προχωρώντας πέρα από την αφηγηματική προώθηση προς την κατευθυνόμενη δημόσια εμπλοκή με αυτήν την ιδεολογία, όπως η χρηματοδότηση και η ίδρυση κινημάτων νεολαίας, πρωτοβουλίες ιστορικής μνήμης, κοινωνικοί σύλλογοι, κατασκηνώσεις, αναπαραστάσεις μάχης, τουριστικά αξιοθέατα και χώρα – ευρείες εκθέσεις “Russia—My History” (οι οποίες έχουν κατακριθεί από Ρώσους ιστορικούς).

Συνολικά, αυτές οι προσπάθειες αντικατοπτρίζουν κάτι σαν μια συνεκτική κοσμοθεωρία, στην οποία ένας μαχόμενος αλλά εγγενώς σπουδαίος ρωσικός πολιτισμός πρέπει να αγωνιστεί μέχρι το τέλος για να αποκαταστήσει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο. Το ρωσικό κράτος και, κυρίως, ο ηγέτης του, πρέπει να οδηγήσουν τον ρωσικό λαό στη νίκη. Η ύπαρξη και η επικράτηση της ιδεολογίας του Κρεμλίνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ – και στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τον διεθνή τυχοδιωκτισμό του Πούτιν.

Η εσωτερική συνέπεια του αφηγήματος και το ισχυρό ρωσικό κράτος

Τα βασικά στοιχεία της ιδεολογίας του Πούτιν είναι εσωτερικά συνεπή, ακόμη κι αν δεν κωδικοποιούνται σε κανένα κείμενο. Το πρώτο δόγμα είναι η επιταγή ενός ισχυρού, σταθερού ρωσικού κράτους. Απηχώντας θέματα τόσο από την τσαρική όσο και από τη σοβιετική εποχή, αυτή η αρχή υποστηρίζει ότι το ρωσικό κράτος ενσαρκώνει την ιστορική ουσία του έθνους, το οποίο επί αιώνες επιμένει σε πολλαπλές μορφές: τη Ρωσική Αυτοκρατορία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία του Πούτιν.

Είναι το κράτος, λέει το αφήγημα, αυτό που εγγυάται το καθεστώς μεγάλης δύναμης της Ρωσίας και που προστατεύει τις παραδοσιακές αξίες και τρόπους ζωής της χώρας. Χωρίς το κράτος, δεν υπάρχει Ρωσία.

Η υπεράσπιση του απειλούμενου ρωσικού πολιτισμού

Ο κρατισμός συνδέεται με ένα άλλο στοιχείο της ιδεολογίας του Πούτιν: τη διαφύλαξη της ρωσικής υπεροχής και τον πολιτισμικό συντηρητισμό που τη διαφυλάσσει. Αυτό το στοιχείο προωθεί ένα σχεδόν μεσσιανικό όραμα της Ρωσίας ως κράτους-πολιτισμού.

Η Ρωσία δεν είναι απλώς μια σύγχρονη πολιτική οντότητα – είναι ένας πολιτισμός, ένας ιστορικός λαός που διαθέτει μια μοναδική κουλτούρα που έχει τις ρίζες του σε η πρόσφατα εγκριθείσα Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Η Ρωσία ως ξεχωριστό κράτος και πολιτισμός έχει «ιστορικά μοναδική αποστολή» να διασφαλίσει την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αυτό το αφήγημα προσφέρει ιδεολογικό έρμα στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αμφισβητήσει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία ως υπεράσπιση ενός απειλούμενου ρωσικού πολιτισμού.

Οι ανησυχίες για την πιθανή κατάρρευση του ρωσικού πολιτισμού είναι ένας άλλος πυλώνας της ιδεολογίας του καθεστώτος. Αυτό το αφήγημα μπορεί να στηριχθεί σε ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας, δεδομένης της ταραγμένης ιστορίας της χώρας. Η διάλυση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 1917 και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990 τροφοδοτούν τους φόβους για πολιτικό χάος και ταπείνωση.

Και η επιτιθέμενη Δύση

Ο κύριος επιτιθέμενος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι η Δύση, της οποίας η επιθυμία είναι να καταστρέψει τη Ρωσία. Η κύρια απειλή είναι πάντα η εξωτερική παρέμβαση. Αυτή η ιστορία πηγαίνει πίσω μέχρι τον δέκατο έβδομο αιώνα, όταν οι πολωνο-λιθουανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής κρίσης γνωστής και εκτείνεται μέχρι τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία το 1812 υπό τον Ναπολέοντα και τη γερμανική επίθεση το 1941 στη Ρωσία υπό τον Χίτλερ, αλλά και πιο πρόσφατα την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις «έγχρωμες επαναστάσεις». Αυτά τα γεγονότα ισοδυναμούν, σύμφωνα με την αφήγηση του Κρεμλίνου, σε ένα σχέδιο αιώνων εκ μέρους των δυτικών εισβολέων για τη δημιουργία και στη συνέχεια την εκμετάλλευση μιας αποδυναμωμένης Ρωσίας, τη λεηλασία του πλούτου της και την εξάλειψη του πολιτισμού της και την αντικατάστασή του με ξένες αξίες.

Ο ίδιος ο Πούτιν θέτει ιδεολογικές βάσεις εδώ και δεκαετίες, εργαζόμενος για να ενοποιήσει τη ρωσική γνώμη για την υποστήριξη του καθεστώτος. Και η προσπάθεια κατήχησης αποδίδει καρπούς.

Ο Πούτιν πετυχαίνει σε αυτό που απέτυχαν οι φιλελεύθεροι αντίπαλοί του. Συλλογική φιλοδυτική ρωσική ταυτότητα δεν υπήρξε ποτέ. Ο Ρώσος πρόεδρος υιοθέτησε πολλά από τα σχεδόν σοβιετικά και τσαρικά θέματα που ήταν ήδη γνωστά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του στάτους της μεγάλης δύναμης της Ρωσίας, της πολιτιστικής μοναδικότητας και του αντιδυτικισμού και πέτυχε να πείσει ότι ο ίδιος είναι ο προστάτης αυτής της ταυτότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Κίεβο πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα στη Ρωσία με τους ATACMS σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ

Oι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, μετέδωσε το πρακτορείο...

ΔΝΤ: Συμφωνία για πρόσβαση της Ουκρανίας σε κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία κατέληξαν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ουκρανίας, για πρόσβαση της Ουκρανίας σε κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,1 δισ. δολαρίων. Αυτό ανακοίνωσε το...

Τον Οκτώβριο 2025 έτοιμες οι πρώτες κινητές μονάδες αφαλάτωσης

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη σημειώνει πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει,...

Δεν έπεισε τους βουλευτές για τις δράσεις του ΤΟΜ για αερόσακους Takata ο Βαφεάδης

Τις έξι δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των ιδιοκτητών αυτοκινήτων για τα...

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου-Κω

Ένα κομβικό έργο για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης ξεκινά ο ΑΔΜΗΕ με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ηλεκτρική...

Μητρώο εγκλωβισμένων συζητά η Επιτροπή Προσφύγων, επιφυλάξεις ΥΠΕΞ και ΝΥ

Πρόταση νόμου για την σύσταση μητρώου εγκλωβισμένων συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με τους Βουλευτές να αναφέρουν ωστόσο στις δηλώσεις τους ότι Υπουργείο Εξωτερικών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!