Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κανείς από τον στενό κύκλο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να περίμενε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε περισσότερο από μερικούς μήνες. Μιλώντας με αναλυτές, το δίκτυο CNBC, θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει χάσει έδαφος στον πόλεμο, με τη δυσαρέσκεια να είναι πλέον εμφανής, ενώ κάποιοι θεωρούν πως μια ήττα του Κρεμλίνου στο μέτωπο δεν θα ήταν απίθανη.
Καθώς ο χειμώνας έρχεται, υπενθυμίζοντας στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής τις συνθήκες στην αρχή της σύγκρουσης, η Μόσχα βρίσκεται πιθανώς ενώπιον περισσότερων μηνών μάχης, στρατιωτικών απωλειών και πιθανής ήττας. Αυτό ισχυρίζονται τουλάχιστον Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές, και θεωρούν καταστροφικό για τον Πούτιν και το Κρεμλίνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που έχουν χρηματοδοτήσει την επιχείρηση Ρωσίας ώστε να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και είπαν στο CNBC ότι το άγχος αυξάνεται.
«Από τον Σεπτέμβριο, βλέπω πολλές αλλαγές στη Ρωσία και φόβο», δήλωσε στο CNBC η Τατιάνα Στανόβαγια, ερευνήτρια στο Carnegie Endowment for International Peace και ιδρύτρια και επικεφαλής της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R.Politik.
«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, οι άνθρωποι αρχίζουν να εξετάζουν το χειρότερο σενάριο, ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει, και δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν πώς η Ρωσία μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση χωρίς να καταστραφεί. Οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι, πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή», είπε.
Ο Πούτιν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά ταπεινωτικών ηττών στο πεδίο της μάχης, πρώτα με την αποχώρηση από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία, μετά την αποχώρηση από το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία και πρόσφατα, την απόσυρση από ένα κομμάτι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, μια περιοχή που ο Πούτιν είχε πει ότι ανήκε «για πάντα» στη Ρωσία μόλις έξι εβδομάδες πριν από την υποχώρηση.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η τελευταία αποχώρηση επηρέασε τη διάθεση ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Πούτιν.
Αυτά τα γεγονότα στον πόλεμο συνοδεύτηκαν επίσης από μικρότερες αλλά σημαντικές απώλειες για τη Ρωσία, όπως η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, οι επιθέσεις στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία και η αποχώρηση από το Φιδονήσι.
Οι σχολιαστές φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο και οι στρατιωτικοί μπλόγκερ επικρίνουν τη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας για τη σειρά των ηττών, ενώ οι περισσότεροι φρόντισαν να μην επικρίνουν ευθέως τον Πούτιν, μια επικίνδυνη κίνηση σε μια χώρα όπου επικρίνει τον πόλεμο (ή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο ) μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στη φυλακή.
Ένας άλλος Ρώσος αναλυτής είπε ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο απελπισμένος να μην χάσει τον πόλεμο.
«Το ίδιο το γεγονός ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, παρά τις προφανείς ήττες της τον Μάρτιο [όταν οι δυνάμεις της αποχώρησαν από το Κίεβο], δείχνει ότι ο Πούτιν θέλει απελπισμένα να μην χάσει. Η ήττα δεν είναι επιλογή γι’ αυτόν», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο Ίλια Ματφέεφ, πολιτικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
«Νομίζω ότι ήδη όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, συνειδητοποίησαν ότι ακόμη και τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα λύσουν το πρόβλημα για τη Ρωσία. Δεν μπορούν απλώς να σταματήσουν τις στρατιωτικές προόδους το] ουκρανικού στρατού, είναι αδύνατο. Τα τακτικά όπλα… δεν μπορούν να αλλάξουν αποφασιστικά την κατάσταση στο έδαφος».
Ο Πούτιν πιο «ευάλωτος» από ποτέ
Ο Πούτιν θεωρείται ευρέως ότι εκτίμησε εσφαλμένα τη διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία και φαινόταν όλο και πιο ευάλωτος καθώς η σύγκρουση παρατείνεται και οι απώλειες αυξάνονται.
Η Ουκρανία λέει ότι πάνω από 88.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να επαληθευτεί δεδομένης της χαοτικής φύσης της καταγραφής θανάτων. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει δημοσιεύσει σπάνια την εκδοχή της για τους ρωσικούς θανάτους, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι σχεδόν 6.000 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.
«Από τη στιγμή που στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έγινε πιο ευάλωτος από ποτέ», είπε η Στανόβαγια του R. Politik.
«Κάθε βήμα τον κάνει όλο και πιο ευάλωτο. Στην πραγματικότητα, μακροπρόθεσμα, δεν βλέπω ένα σενάριο όπου θα μπορούσε να είναι νικητής. Δεν υπάρχει σενάριο όπου μπορεί να κερδίσει. Κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολιτικά καταδικασμένος», είπε τη Δευτέρα.
«Δεν θα τα παρατήσει»
Ενώ ο πόλεμος σίγουρα δεν έχει εξελιχθεί όπως θα ήθελε μέχρι στιγμής – πιστεύεται ότι οι στρατιωτικοί διοικητές του Πούτιν είχαν οδηγήσει τον πρόεδρο να πιστέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μόνο μερικές εβδομάδες και ότι η Ουκρανία θα συντριβόταν εύκολα – η Ρωσία έχει σίγουρα προκαλέσει τεράστιες ζημιές και καταστροφές .
Πολλά χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις έχουν βομβαρδιστεί ανηλεώς, σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας αστικές υποδομές και ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Για όσους έμειναν, η πρόσφατη ρωσική στρατηγική για εκτεταμένους βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα έκανε τις εξαιρετικά εχθρικές συνθήκες διαβίωσης με τις διακοπές ρεύματος καθημερινό φαινόμενο καθώς και γενικές ελλείψεις ενέργειας και νερού, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα.
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν τι θα συμβεί στην Ουκρανία, εάν θα δούμε μια τελευταία μαζική επίθεση πριν από την έναρξη μιας περιόδου αδιεξόδου ή εάν οι τρέχουσες μάχες συνεχίσουν να φθείρουν τους στρατούς χωρίς ουσιαστικές προόδους.