2.8 C
Nicosia
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 | 7:17

Οι 29 φορές που ο Τραμπ έκανε τον Πούτιν να χαμογελά

Συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, άρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράψει την συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση των ορυκτών της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» του Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ και η απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης εντείνονται αλλά την ίδια ώρα μεγαλώνει η ρήξη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι. Μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, το κλίμα φαίνεται να έχει ηρεμήσει, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι έχει αλλάξει η στάση του Τραμπ απέναντι στο Κίεβο και πλέον «γέρνει» περισσότερο προς τη Μόσχα.

Με αφορμή τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε πάνω από μία φορά ο Τραμπ, ουσιαστικά υιοθετώντας το επιχείρημα της Ρωσίας, ότι ο Ζελένσκι δεν έχει νομιμοποίηση επειδή δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές στην Ουκρανία, σε μια εμπόλεμη χώρα δηλαδή, το Politico συγκεντρώνει τις 29 φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να χαμογελά.

1. Σήκωσε το τηλέφωνο

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Τραμπ αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να αποκαταστήσει τις απευθείας επαφές του με τον Πούτιν. Έτσι, σήκωσε το τηλέφωνο στις 12 Φεβρουαρίου και συνομίλησαν για 90 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον του Ρώσου προέδρου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ εκκρεμεί και ένα ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

2. Μιλάει για τον Πούτιν με απόλυτο σεβασμό

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτήν την κλήση», είπε μετά την επικοινωνία τους ο Τραμπ. «Σκεφτήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στη χώρα του άλλου».

3. Δήλωσε ότι θέλει να δει τη Ρωσία πίσω στην G7

«Θα ήθελα πολύ να τους έχω πίσω. Νομίζω ότι ήταν λάθος να τους πετάξουμε έξω», είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την επομένη της επικοινωνίας του με τον  Πούτιν. Το ίδιο είχε δηλώσει και κατά την πρώτη του θητεία. Αλλά τότε δεν είχε ακόμα σημειωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

4. Προτίθεται να αφήσει σε ρωσικό έλεγχο τα ουκρανικά εδάφη που έχουν κατακτήσει τα στρατεύματα της Μόσχας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, απέρριψε ως «μη ρεαλιστικό» τον στόχο της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη της που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, «καίγοντας» ουσιαστικό ένα διαπραγματευτικό χαρτί τσε οποιαδήποτε μελλοντική συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Χέγκσεθ έδωσε επίσης άλλη μία ικανοποίηση στον Πούτιν λέγοντας ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

5. Δήλωσε ότι η Ρωσία κρατάει τα χαρτιά για τερματισμό του πολέμου

Σε δηλώσεις του ο Τραμπ έχει πως πιστεύει ότι η Ρωσία «κρατά τα χαρτιά» σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς έχει «καταλάβει πολλά έδαφη».

6. Αποδέχεται την επιθυμία του Πούτιν να μην υπάρξει αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο Χέγκσεθ έχει δηλώσει ότι στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στην Ουκρανία δεν θα καλύπτονται από το «Άρθρο 5» της στρατιωτικής συμμαχίας, το οποίο δηλώνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων.

7. Απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πιθανότητα αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι είναι απαράδεκτη η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ή νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.

8. Κάλεσε την Ευρώπη, η οποία βασίζεται στην αμερικανική προστασία από το 1945, να φροντίσει μόνη τον εαυτό της

Ο Χέγκσεθ πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα. «Η ευρωπαϊκή ήπειρος αξίζει να απαλλαχθεί από οποιαδήποτε επιθετικότητα, αλλά θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα στην ατομική και συλλογική άμυνα», έχει δηλώσει.

9. Συμμετείχε σε συνομιλίες με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία- χωρίς την Ευρώπη και την Ουκρανία

Ο Τραμπ είχε κάνει γενναιόδωρες παραχωρήσεις στον Πούτιν για το ΝΑΤΟ και τα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Θα μπορούσε να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των πρώτων συνομιλιών μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο πλευρών, σχολιάζει το Politico. Όμως δεν το έκανε. Στην πραγματικότητα, προφανώς δεν υπήρχαν καθόλου προϋποθέσεις.

10. Δεν συμπεριέλαβε το Κίεβο στις συνομιλίες

Ίσως τελικά υπήρχε μία προϋπόθεση για τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας, να μην συμμετάσχει η Ουκρανία, αναφέρει ειρωνικά το Politico.

11. Απέκλεισε και την Ευρώπη από τις συνομιλίες

Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους που η Ευρώπη έμεινε στην απέξω στην ειρηνευτική διαδικασία. Η Αμερική δεν νοιάζεται και ο Πούτιν είναι απλά εντάξει με αυτό.

12. Δήλωσε ότι ο Ζελένσκι ξεκίνησε τον πόλεμο

Ο Τραμπ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου, κατηγορώντας ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο» στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει το Politico, o Λευκός Οίκος υιοθετεί το αφήγημα της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

13. Χαρακτήρισε ανίκανο τον Ουκρανό πρόεδρο

Γενικά στις τελευταίες του τοποθετήσεις για τον Ζελένσκι ο Τραμπ χρησιμοποιεί απαξιωτικό τόνο. Ανάμεσα σε άλλα του επιρρίπτει ότι δεν έχει κάνει καλή δουλειά και θα μπορούσε να είχε κάνει κάποια συμφωνία για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

14. Αν και έχει πει διάφορα για τον Ζελένσκι, δεν έχει επικρίνει ιδιαίτερα τον Πούτιν

15. Δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως ο Πούτιν θέλει την ειρήνη

Όπως σχολιάζει το Politico, ο Τραμπ φαίνεται να έχει ξεχάσει όλες τις φορές που ο Ρώσος πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.

16. Ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία

Οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν στην Ουκρανία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, ο Ζελένσκι πρέπει να παραμείνει στο πόστο του μέχρι να αναδειχθεί νέος πρόεδρος της χώρας από τις κάλπες. Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής προ τριετίας, με τη Βουλή της να παρατείνει έκτοτε κάθε τρίμηνο το μέτρο.

17. Κατήργησε την χρηματοδότηση για τους παρατηρητές των εκλογών και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

Η συρρίκνωση και η διάλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την κυβέρνηση Τραμπ έχει πλήξει τις προσπάθειες που βελτιώνουν την εκλογική ασφάλεια και παρακολουθούν την ξένη επιρροή. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει κενά που θα εκμεταλλευτούν με την σειρά τους οι εχθροί της Αμερικής την επόμενη φορά που η χώρα θα διεξαγάγει σημαντικές εκλογές, αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα.

18. Αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι

Κι όχι μόνο μία φορά.

19. Ετοιμάζεται για μελλοντικές συμφωνίες «επενδύσεων» ΗΠΑ-Ρωσίας

Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος είπε στο Politico, μετά τις επαφές στο Ριάντ, ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινά ενεργειακά έργα στην Αρκτική.

20. Εγκατέλειψε τις ΜΚΟ για την δημοκρατία

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έδωσε εντολή να σταματήσει όλη η αμερικανική εξωτερική βοήθεια της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ώστε να διασφαλίσει ότι θα ευθυγραμμιστεί με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική». Έκτοτε επικράτησε χάος στην USAID, η οποία διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει ότι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ ξεσηκώνουν «επαναστάσεις» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Μαϊντάν του 2014 στην Ουκρανία.

21. Τάχθηκε κατά της woke ατζέντας

«Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το θέλει πραγματικά και ο Τραμπ, και μάλλον είναι απλώς μια σύμπτωση που ο Πούτιν φαίνεται να έχει παρόμοιες απόψεις για θέματα όπως τα δικαιώματα των τρανς», σχολιάζει το Politico.

22. Επιτέθηκε στην Ευρώπη για τις αποτυχίες της στο μεταναστευτικό

Ο Τραμπ έχει πει ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Η σκληρή κριτική ήρθε από τον αντιπρόεδρό του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος εξαπέλυσε μια σοκαριστική επίθεση στην Ευρώπη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Όλα αυτά είναι πιθανό να ηχούν σαν μελωδία στα αυτιά του Πούτιν», σημειώνει το Politico.

23. Οι αναφορές του Βανς στη Ρουμανία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε τη νίκη του Καλίν Τζεορτζέσκου  στη Ρουμανία. Ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε στο πλευρό του υποψηφίου που κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας πέρυσι μετά από ανησυχίες για ρωσική υβριδική επίθεση και μια εξαιρετικά αμφίβολη επιχείρηση επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ανησυχούσε τόσο πολύ που ακύρωσε τις εκλογές.

24. Η επίθεση του Βανς στη γερμανική ασπίδα ενάντια στην ακροδεξιά

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας των γερμανικών κομμάτων με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Αν φοβάστε τους ψηφοφόρους σας, η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τίποτα για εσάς», είπε.

25. Η στήριξη στην ακροδεξιά AfD

Ο στενός συνεργάητης του Τραμπ, Έλον Μασκ, υποστήριξε ανοιχτά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και την υποψήφιά του Άλις Βάιντελ για να γίνει καγκελάριος στις εκλογές της Κυριακής.

Πολλοί υποστηρικτές της AfD είναι συμπαθείς στη Μόσχα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για ρωσική εκστρατεία με στόχο να διαταράξει τις εκλογές στη Γερμανία.

26. Η στήριξη του Μασκ στο βρετανικό κόμμα Reform

Ο ηγέτης του Reform Νάιτζελ Φάρατζ συνηθίζει να κάνει κολακευτικά σχόλια για τον Πούτιν (κάτι που χρησιμοποίησαν οι κεντρώοι αντίπαλοί του για να του επιτεθούν).

27. Οι αμερικανικές ενστάσεις στη φράση «ρωσική επιθετικότητα» στη δήλωσης της G7 για την Ουκρανία

28. Και μόνο που κέρδισε τις εκλογές

«Εντάξει, αυτό ήταν πραγματικά προς το συμφέρον του Τραμπ πρώτα από όλους. Όμως το Κρεμλίνο είναι σίγουρα ευχαριστημένο που ο Τραμπ κέρδισε την Χάρις και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο», σημειώνει το Politico.

29. Θέλει να παραμείνει κι άλλο στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα τον πείραζε εάν το σύνταγμα της χώρας του τροποποιούνταν για να του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία για τρίτη θητεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!