31.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 17:29

Οι πρώτες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη συμβολή στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσω των προτύπων

Tης Μαριλένας Νικολάου*

Μόλις προ ημερών έχουν εκπονηθεί οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τη συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) μέσω της τυποποίησης, με την έκδοση του ISO/UNDP PAS 53002:2024 Guidelines for contributing to the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs).

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), έχουν εκπονήσει τις πρώτες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, με στόχο την επιτάχυνση της επείγουσας προόδου όσον αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Καθώς απομένουν μόνο έξι έτη, αυξάνονται οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των ΣΒΑ. Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2024, μόνο το 17 % των ΣΒΑ βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030.

Τα πρότυπα δημιουργούνται για να δώσουν λύσεις σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη και  αποτελούν εργαλεία κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις χώρες τους για να συμβάλουν συλλογικά στις προκλήσεις του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας και της τεχνολογίας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Τα πρότυπα είναι καίριας σημασίας για τη στήριξη της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Δεδομένων των πιο πάνω, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για εκπόνηση του εν λόγω παραδοτέου το οποίο παρέχει καθοδήγηση σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση για τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση της συνεισφοράς του στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Συγκεκριμένα το ISO/UNDP PAS 53002:2024 στοχεύει:

— στον εντοπισμό, ιεράρχηση και διαχείριση των επιπτώσεων του οργανισμού/της επιχείρησης στα ενδιαφερόμενα μέρη,

— στην ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες, με συστηματικό και ολιστικό τρόπο,

— στην ενίσχυση του έργου και των επιδόσεων για την επίτευξη των ΣΒΑ, ως προς την μεγιστοποίηση των ευεργετικών επιπτώσεων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στα ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τι είναι το ISO/UNDP PAS 53002;

Eίναι είδος τυποποιητικού εγγράφου, είναι η πρώτη δημόσια διαθέσιμη προδιαγραφή (PAS) η οποία αποτελεί έγγραφο καθοδήγησης και ανταποκρίνεται σε μια επείγουσα ανάγκη της αγοράς. Ως τέτοιο, αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο για την επιχειρηματική κοινότητα και δύναται να οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές ως προς την εταιρική κουλτούρα. Το ISO/UNDP PAS 53002 δίνει έμφαση σε μια ολιστική προσέγγιση και παρέχει μια ενιαία βάση για τη συστηματική διαχείριση και βελτιστοποίηση των επιπτώσεων των οργανισμών/επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη σε διάφορες επιχειρησιακές πτυχές.

Γιατί είναι σημαντικό;

Οι εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες είναι ζωτικής σημασίας καθώς μέσω της ενσωμάτωσης της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα οποιουδήποτε μεγέθους και φύσεως δραστηριότητας, που επιδιώκουν να ενσωματώσουν στρατηγικές που σχετίζονται με τους ΣΒΑ στις κύριες δραστηριότητές τους.

Ποια τα οφέλη της εφαρμογής του;

  • Ενσωματώνει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στις στρατηγικές επιδιώξεις των επιχειρήσεων/οργανισμών
  • Ενισχύει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και τη συμβολή στην κοινωνία
  • Βελτιώνει την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και τη διαφάνεια
  • Υποστηρίζει τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με θέματα βιωσιμότητας

Πώς συμπληρώνει άλλα πρότυπα βιωσιμότητας;

Οι κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνουν τα υφιστάμενα πρότυπα βιωσιμότητας, δίνοντας έμφαση στην ευθυγράμμιση των οργανωτικών στρατηγικών και των λειτουργιών με τους ΣΒΑ στο σύνολό τους. Το ISO/UNDP PAS 53002 συμπληρώνει πρότυπα όπως το CYS EN ISO 14001 το οποίο επικεντρώνεται στα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, το CYS EN ISO 22000 το οποίο ασχολείται με τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και τα διεθνή πρότυπα κυκλικής οικονομίας συμπεριλαμβανομένου του ISO 59020. Μαζί, τα πρότυπα αυτά επιτρέπουν στους οργανισμούς/επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους σε διάφορα επίπεδα.

Τι κάνει το ISO/UNDP PAS 53002 μοναδικό;

Το ISO/UNDP 53002 αποσκοπεί στη μετατόπιση ενός οργανισμού/μιας επιχείρησης από την ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ενσωμάτωση των ΣΒΑ στον πυρήνα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ποιος ανέπτυξε το ISO/UNDP PAS 53002;

Εκπονήθηκε από τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης ISO/PC 343: Sustainable development goals management, αποτελούμενη από ομάδα εμπειρογνωμόνων προερχομένων από τον ISO και το UNDP.

Το ISO/UNDP PAS 53002 διατίθεται δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα που επιθυμεί να το αποκτήσει πατώντας ΕΔΩ ή επικοινωνώντας με το Κέντρο Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS/ΚΕ.Π.Ε.).

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο Εθνικός Φορέας Τυποποίησης της Κύπρου, συμμετέχει ενεργά στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Τυποποίηση ως πλήρες μέλος των Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης ISO και IEC ως επίσης και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών  Τυποποίησης CEN, CENELEC και ETSI, με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Εκπροσωπεί την Κύπρο σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Τεχνικές Επιτροπές Τυποποίησης και διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Τυποποίησης, όπου έχει ως αποστολή του την προώθηση των προτύπων στην κυπριακή κοινωνία και την εκπόνηση εθνικών προτύπων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: ISO

*Η Μαριλένα Νικολάου εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών και Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αστυνομία: Στο Δικαστήριο 4 υποθέσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στις τέσσερις ανέρχονται οι υποθέσεις για έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον Κακουργιοδικείου, όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών...

Προς περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων Κύπρου-Κίνας

Κύπρος και Κίνα υπογράφουν την Πέμπτη διακρατική συμφωνία στον τομέα των αερομεταφορών, που προβλέπει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας ως επιδιωκόμενο...

Σαρδηνία: Οικογενειακή τραγωδία με τρεις νεκρούς – 50χρονος πυροβόλησε τη σύζυγο και την κόρη του και αυτοκτόνησε

Βαρύς ο απολογισμός νέας οικογενειακής τραγωδίας, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Νουόρο της Σαρδηνίας. Δράστης ο 50χρονος Ρομπέρτο Γκλεμπόνι, εργάτης σε τοπική βιομηχανία, ο οποίος έπειτα από καυγά,...

Eurostat: Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες στην Κύπρο και ΕΕ

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα...

Τα κόμματα καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση ψευδοκράτους

Με σφοδρό τρόπο καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με την αναγνώριση της «τδβκ» ως κράτους καθώς...

Υπουργικό: “Κόβονται” η επιδότηση στον ηλεκτρισμό και ο μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη

Η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρισμού από τον τιμολογούμενο μήνα Νοέμβριο 2024 και εντεύθεν, ως επίσης και η συνέχιση της εφαρμογής του μηδενικού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!