του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*
- Ωρα ευθύνης πολιτικών και πολιτών για να ανακοπεί η πορεία του δίδυμου εφιάλτη
Αναμφίβολα το Μεταναστευτικό και Δημογραφικό πρόβλημα αποτελούν σήμερα δύο καίρια ζητήματα που απειλούν την κοινωνική συνοχή και πριονίζουν τον κοινωνικό ιστό επενεργώντας ως βαρδυφλεγεις βόμβες στα θεμέλια της αιμάσσουσας Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τον τελευταίο καιρό το Μεταναστευτικό προσέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και παρά την συνδρομή και προθυμία της Ευρωπαικής Ένωσης για άμβλυνση του, τα πράγματα κινούνται επί ξυρού ακμής. Ο Ανδρέας Μορφίτης, αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συχνές παρεμβάεις του στον τύπο και όχι μόνο διατυπώνει κραυγή αγωνίας για το φλέγον θέμα του Μεταναστευτικού καλώντας την Πολιτεία, τους πολίτες, τα κοινωνικά σύνολα και τους οργανωμένους φορείς να κινητοποιηθούν προκειμένου να προληφθεί το κύμα μεταναστών που χτυπά αλύπητα την ημικατεχόμενη μικρή μας Κύπρο. Επισείει τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της διαιώνισης του προβλήματος και διατυπώνει ρεαλιστικές προτάσεις στην προσπάθεια του να αποτραπεί αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα που θα μετατρέψει τους Ελληνοκύπριους πολίτες σε μειοψηφία στην ίδια τη χώρα μας.
Φρονώ ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να τύχει από όλους μας, της δέουσας προσοχής. Καλούμαστε λοιπόν, ως συντεταγμένη Πολιτεία και ως Κοινωνία των Πολιτών, να ενεργήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς βέβαια ξενοφοβικά σύνδρομα ή ρατσιστικές αντιλήψεις, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της μικρής μας πατρίδας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
Το δεύτερο θέμα, αυτό του Δημογραφικού το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένο με το Μεταναστευτικό, πρέπει επίσης να μας προβληματίσει βαθύτατα. Τα στατιστικά στοιχεία που διατυπώθηκαν πρόσφτα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του Δημογραφικού και κατεπέκταση της υπογεννητικότητας, είναι αμείλικτα.
- Ο δείκτης των γεννήσεων μόλις που αγγίζει το 1,3% και συνεπώς η αναπλήρωση του πληθυσμού φαντάζει ανέφικτη καθώς είναι πολύ πιο χαμηλή από το 2.10% που θεωρείται αναγκαίο ποσοστό για αναπλήρωση του πληθυσμού.
- Για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονείς, αντιστοιχεί μια γέννηση από μετανάστες γονείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αύριο της Κυπριακής κοινωνίας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν και τις τραγικές επιπτώσεις της Τουρκικής κατοχής και του εποικισμού.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως η χρονίζουσα αδυναμία επίλυσης του Δημογραφικού, επενεργεί ως ωρολογιακή βόμβα σε βάρος των Κοινωνικών Ταμείων καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο συρρικνούμενος ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Είναι αυταπόδεικτο πως, ο δημογραφικός εφιάλτης δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από καμμία κυβέρνηση, ούτε από τη σημερινή, ούτε από τις πρηγούμενες. Λόγω της πανδημίας και κατεπέκταση της οικονομικής ύφεσης, το Δημογραφικό προσλαμβάνει σε τούτη τη σκληρή συγκυρία σοβαρότατες διαστάσεις, οι οποίες πρέπει να ταρακουνήσουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη βουλή. Σε μιά Κύπρο που γηράσκει επικίνδυνα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η λήψη σωστικών αποφάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί η δημογραφική κατρακύλα που τείνει μεσοπρόθεσμα να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρο σε γηροκομείο. Τα αναγκαία χρήματα μπορεί να αντληθούν από την πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, την εξοικονόμηση καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο, τη μείωση παχυλών επιδομάτων σε κρατικούς λειτουργούς αλλά και από την εφαρμογή ενός νέους ευφάνταστου Επενδυτικού Προγράμματος που να στηρίζει την πραγματική οικονομία και να συμβάλλει στη συνεχή ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Καλείται, λοιπόν, η Κυβέρνηση αλλά και νεοεκλεγείσα Βουλή να χαράξουν μια εθνική στρατηγική για το Δημογραφικό και για το Μεταναστευτικό. Είναι υπέρτατη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να αφήσουν κατά μέρος τα κομματικά παιγνίδια και τα ιδιοτελή συμφέροντα, προτάσσοντας από κοινού συγκροτημένες πολιτικές για να απαλλαγεί η Κύπρος απο τον δίδυμο εφιάλτη. Τεράστια είναι καί η ευθύνη των πολιτών οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αφυπνιστούν χωρίς χρονοτριβή, αντιδρώντας ατομικά και συλλογικά σε πολιτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας, θωρακίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό ιστό. Τώρα. Αύριο, ίσως να είνα αργά.
*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy