25.8 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2024 | 11:13

Νέες δυνατότητες για διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες

Νέες δυνατότητες για διεύρυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, διαβλέπει το ΚΕΒΕ.

Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κ. Σταύρος Σταύρου, που επισημαίνει ότι παρά τις ανατροπές που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στο Ισραήλ, σήμερα υπάρχουν νέα περιθώρια αύξησης των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε μια συγκράτηση στην επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όμως, τώρα το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες και αναμένεται να δούμε νέα κυπριακή στροφή προς την ελληνική αγορά.

Στα πλαίσια αυτά, πρόσθεσε, το ΚΕΒΕ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αφού τώρα διαβλέπει μεγαλύτερες προοπτικές στις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σταύρου βλέπει ως τομείς συνεργασίας την ενέργεια, τον τουρισμό, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα ακίνητα, την τεχνολογία και γενικά τις υπηρεσίες.

Η συνέντευξη με τον κ. Σταύρου είναι η παρακάτω:

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;

Ανέκαθεν οι σχέσεις της Κύπρου µε την Ελλάδα ήταν άριστες. Η σύγκλιση των οικονομικών συμφερόντων και η συμπληρωματικότητα των οικονομιών Ελλάδος και Κύπρου αποτυπώνονται µε σαφήνεια στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το 2004 και στη ζώνη του ευρώ, το 2008, λειτούργησαν ως µοχλοί περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη ισχυρών διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών µμεταξύ των δυο χωρών. Η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι αερομεταφορές, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η τεχνολογία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι νέες προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας διανοίγονται µμεταξύ Κύπρου, Ελλάδας µετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας από τα Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Η υπογραφή του σημαντικού Μνημονίου έγινε στα πλαίσια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι τα τρία μέρη συμφωνούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας και να την επεκτείνουν στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς των χωρών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Μνημόνιο στους τομείς της ενέργειας και των νεοφυών (startups) επιχειρήσεων που είναι σημαντικοί κλάδοι για το µμέλλον των τριών χωρών και δημιουργούν ευκαιρίες για συνεργασία.

Επίσης, οι στενότατες σχέσεις του ΚΕΒΕ με τα επιμελητήρια της Ελλάδας, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ποιους τομείς µπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η Κύπρο-Ελλαδική επιχειρηματική συνεργασία;

Οι προοπτικές όπως προανέφερα, είναι πολλές και σε πολλούς τομείς. Οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και του εμπορίου είναι αυτοί µε τη µμεγαλύτερη προοπτική για επέκταση της Κύπρο – ελλαδικής επιχειρηματικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα για την ενέργεια, πρόσφατα οι δύο κυβερνήσεις έθεσαν το πλαίσιο για στενή συνεργασία καλύπτοντας και άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.

Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι το περιβάλλον και στον τομέα του τουρισμού, ενώ σημαντικές προοπτικές φαίνεται να υπάρχουν και στην αγορά ακινήτων από Κύπριους στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, υπάρχουν οι τομείς της ναυτιλίας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της γεωργίας που και πάλι υπάρχει έντονη συνεργασία.

Επιπλέον, ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών, τώρα που η Ελλάδα επέτρεψε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και φυσικά δεν πρέπει να υποτιμούμε το µμεγάλο αριθμό εργαζομένων από την Ελλάδα που ήρθαν τα τελευταία χρόνια και εργάζονται στην Κύπρο.

Ποιες σημαντικές επενδυτικές προτάσεις θα έχει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια για τις οποίες µμπορούν να ενδιαφερθούν και ελλαδικές επιχειρήσεις;

Πέραν από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που προωθεί το κράτος και μπορούν να διεκδικήσουν οι ελληνικές εταιρείες, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και στον ιδιωτικό τομέα.

Το εμπόριο χονδρικό και λιανικό, λόγω και της ευρείας χρήσης της τεχνολογίας, έχει κάνει βήματα µπροστά και ήδη παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες. Με την ενίσχυση της κατανάλωσης και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο το εμπόριο θα κινηθεί ακόμα πιο θετικά τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στη Μεταποιητική Βιομηχανία και στην ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων µε την παροχή περισσότερων κινήτρων σε αυτές. Ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται µε την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία.

Οι Ελλαδικές επιχειρήσεις που έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και επιθυμούν να επεκταθούν στην Κύπρο, µμπορούν να ενδιαφερθούν για αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, ένας τομέας στον οποίο αναμένεται να προκύψουν σημαντικές επενδυτικές προτάσεις τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς και η δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής (μαρίνες, κλπ). Η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία και το δυναμικό για να συμβληθεί σε έργα αυτού του είδους.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΚΕΒΕ για διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας;

Με πρωτοβουλίες, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου, το ΚΕΒΕ προβάλλει σταθερά τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων. Σε στενή συνεργασία µε τα Επιμελητήρια της Ελλάδας προωθούμε τις επιχειρηματικές σχέσεις.

Η Ελλάδα, είναι πλέον ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου. Το διμερές εμπόριο και οι εκατέρωθεν επενδύσεις, βρίσκονται σε θετική πορεία, πράγμα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Αξίζει να αναφέρω την άριστη συνεργασία µας µε τα Επιμελητήρια της Ελλάδας και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι επιχειρηματικές µας συνεργασίες. Ιδιαίτερη συνεργασία µμεταξύ του ΚΕΒΕ και των αντίστοιχων Ελλαδικών Επιμελητηρίων αναπτύχθηκε στην από κοινού συµµετοχή σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράµµατα και κυρίως το διασυνοριακό πρόγραµµα Interreg Ελλάδα-Κύπρος που αφορά Κύπρο, Κρήτη, Βόρειο & Νότιο Αιγαίο και Κυκλάδες.

Επίσης, πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ είχε συναντήσεις με το ΔΣ του ΕΒΕ Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, όπου συζήτησε τρόπους για διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας.

Το ΚΕΒΕ είναι αποφασισμένο να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, µε σκοπό να συμβάλει στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ήδη, τώρα δρομολογούμε αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ώστε να πετύχουμε τους βραχυπρόθεσμους και µμακροπρόθεσμους στόχους µας προς όφελος των µελών µας. Σε συνεργασία µε τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Ελλάδας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, προγραμματίζουμε το ερχόμενο Φθινόπωρο επίσκεψη στην Αθήνα όπου θα επιδιώξουμε περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ακόμα, με την εφαρμογή του θεσμού της Οικονομικής Διπλωματίας που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ελληνική αγορά.

Παρά την έκρυθμή κατάσταση στη γειτονιά µας, υπάρχουν αρκετές αναδυόμενες αγορές, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, στις οποίες οι επιχειρήσεις των δύο χωρών µμπορούν συνεργαζόμενες να πετύχουν πολλά. Αυτή τη δυνατότητα επιδιώκουμε και στοχεύουμε να την αξιοποιήσουμε.

Πώς βλέπετε την ενδεχόμενη συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών σε περιοχές της κοντινής μας περιφέρειας;

Από κοινού προωθούμε και τα συμφέροντα των δύο χωρών στα Ευρωπαϊκά και στα Βαλκανικά Επιμελητήρια.

Γενικά το ΚΕΒΕ έχει πάντα στις προτεραιότητες του τη σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων µε την Ελλάδα, κάτι που θα συνεχιστεί και στο µμέλλον.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο;

Το µμήνυμα του ΚΕΒΕ είναι να συνεχιστούν από όλους τους αρμόδιους φορείς οι προσπάθειες για επέκταση και ενθάρρυνση των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, µμεταξύ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και της Ελλάδας. Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία για αμοιβαίο όφελος καθώς και να υποβάλουμε προτάσεις στις κυβερνήσεις των δυο χωρών αναφορικά µε τους τρόπους και τα µμέσα που θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των µμεταξύ τους επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων.

Στα πλαίσια αυτά, το ΚΕΒΕ, χαιρετίζει την επιτευχθείσα ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη γνώμη μας, απαιτείται συνεχής προσπάθεια, στρατηγικός σχεδιασμός, τόλμη και εξωστρέφεια για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμφέροντα του Ελληνισμού είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, είτε στη διεθνή αγορά, είναι κοινά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σήμερα η απόφαση για παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή – Άρχισε η συνεδρίαση του Ανωτάτου

Ξεκίνησε στις 9.30 μ.μ. η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο συνερχόμενο ως Συμβούλιο θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη την απόφασή του σχετικά με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!