Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς πέρα από το ότι αποτελεί πρόκληση για την ομαλή μετάβαση από την περίοδο του καλοκαιριού στη σχολική ζωή και σε μια καινούργια αρχή με όραμα και στόχους για όλους τους/τις μαθητές/τριες, αποτελεί και πρόκληση για μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την υγεία των μαθητών μας.
Ένας από αυτούς είναι η ασφάλεια των τροφίμων, που αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο, αφού σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής του. Η ασφάλεια των τροφίμων διαδραματίζει καίριο ρόλο στον περιορισμό των τροφιμογενών ασθενειών και κυριολεκτικά σώζει ζωές. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τις τροφιμογενείς λοιμώξεις και πώς θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.
Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Οι συχνότερες λοιμώξεις προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την ασφάλεια τροφίμων #Safe2Eat-2025, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, προτείνουν παρακάτω κάποιες καθημερινές πρακτικές που είναι σημαντικό να ακολουθούν οι γονείς για να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Καθαριότητα & Υγιεινή:
- Διδάξτε τα παιδιά σας να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν και μετά το φαγητό και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό τζελ όταν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό διαθέσιμο.
Ασφαλής προετοιμασία φαγητού στο σπίτι:
- Φροντίστε τα τρόφιμα να είναι καλά μαγειρεμένα ( ειδικά το κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά).
- Αποφύγετε τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα αν μείνουν εκτός ψυγείου (π.χ. γαλακτοκομικά, αλλαντικά, μαγιονέζα).
- Τοποθετήστε το φαγητό του παιδιού σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη για να διατηρείται φρέσκο και να παραμένει ασφαλές για κατανάλωση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι πρακτικό, ενθαρρύνετε το παιδί να καταναλώσει το σάντουιτς του ή άλλα ευαλλοίωτα τρόφιμα το συντομότερο δυνατό (π.χ. στο 1O διάλειμμα), ειδικά κατά τους θερμούς μήνες.
Σωστή επιλογή κολατσιού:
- Προτιμήστε στεγνά σνακ (π.χ. κουλούρι, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς-αν επιτρέπονται φυσικά γιατί κάποια παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε αυτούς, φρούτα καλά πλυμένα και κομμένα σε κατάλληλα δοχεία).
- Αποφύγετε προϊόντα που αλλοιώνονται εύκολα με τη ζέστη.
- Εάν πρόκειται για συσκευασμένα τρόφιμα ελέγξτε την ένδειξη «ανάλωση έως». Τα τρόφιμα που φέρουν αυτή την ένδειξη στη συσκευασία τους πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία. Μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές.
Ενημέρωση & Πρόληψη:
- Μιλήστε στα παιδιά για τη σημασία του να μην ανταλλάσσουν τρόφιμα ή ροφήματα με συμμαθητές τους.
- Εξηγήστε τους να αποφεύγουν τρόφιμα που φαίνονται αλλοιωμένα (π.χ. με περίεργη μυρωδιά, χρώμα ή και γεύση).
Σχολικά κυλικεία & εξωτερικοί προμηθευτές:
- Ενημερωθείτε για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που επιτρέπεται να διατίθενται στα κυλικεία των σχολείων.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να προτιμούν απλές και ασφαλείς επιλογές από το κυλικείο.
Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων τόσο του Υπουργείου Υγείας (Υγειονομικές Υπηρεσίες και Γενικό Χημείο του Κράτους), όσο και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, καθώς και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων με στόχο την εξασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών, Κυπρίων και Ευρωπαίων, σε ασφαλή τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να συμβάλει η Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών #Safe2Eat 2025. Η εκστρατεία, η οποία στην Κύπρο, συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια, έχει ως στόχο να παρέχει στους καταναλωτές σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν συνειδητές επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα.
«Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και πολλά χαμόγελα!»
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ασφάλεια των τροφίμων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #safe2eat: https://www.efsa.europa.eu/grEL/safe2eat