16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:52

Νέα προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου

Κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ βρισκόταν το 2022 το ποσοστό των ενηλίκων στην Κύπρο που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (10,5% στην Κύπρο, έναντι 11,9% στην ΕΕ), τη στιγμή που 96 από τις 240 περιφέρειες της ΕΕ κατέγραφαν ποσοστά ίσα ή υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος, η ΑνΑΔ, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει οριστεί ως φορέας υλοποίησης τεσσάρων έργων που αφορούν προγράμματα κατάρτισης για την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (2021-2026).  Συγκεκριμένα, η ΑνΑΔ έχει αναλάβει την υλοποίηση των ακόλουθων έργων:

  • Προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία.
  • Προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία.
  • Προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον σκοπό του κάθε προγράμματος, βασικές πρόνοιες για συμμετοχή στο έργο, πληροφορίες που αφορούν την οικονομική κάλυψη, αλλά και τον οδηγό Πολιτικής και Διαδικασιών όπου περιγράφεται η πολιτική, οι διαδικασίες, καθώς και τα  κριτήρια/προϋποθέσεις έγκρισης σε κάθε στάδιο υλοποίησης του Έργου.

  1. Προγράμματα Κατάρτισης για Απόκτηση Ψηφιακών Δεξιοτήτων: 

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, σε ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες να συμβαδίζουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το Έργο στοχεύει στην απόκτηση νέων και την αναβάθμιση των  υφιστάμενων ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

  1. Προγράμματα Κατάρτισης για Απόκτηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Πράσινη Οικονομία

Σκοπός του δεύτερου προγράμματος κατάρτισης για την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, σε πράσινες δεξιότητες οι οποίες να συμβαδίζουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το Έργο στοχεύει στην απόκτηση νέων και την αναβάθμιση των  υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων απασχολουμένων που βρίσκονται σε επαγγέλματα ή τομείς της πράσινης οικονομίας, ή ανέργων που επιθυμούν να εργαστούν σε επαγγέλματα ή τομείς της πράσινης οικονομίας, μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

  1. Προγράμματα Κατάρτισης για Απόκτηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Γαλάζια Οικονομία

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, σε γαλάζιες δεξιότητες οι οποίες να συμβαδίζουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το Έργο στοχεύει στην απόκτηση νέων και την αναβάθμιση των  υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων απασχολουμένων που βρίσκονται σε επαγγέλματα ή τομείς της γαλάζιας οικονομίας, ή ανέργων που επιθυμούν να εργαστούν σε επαγγέλματα ή τομείς της γαλάζιας οικονομίας, μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

  1. Προγράμματα Κατάρτισης για Απόκτηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Επιχειρηματικότητας

Σκοπός του τέταρτου και τελευταίου προγράμματος είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους σε γνώσεις και δεξιότητες επιχειρηματικότητας οι οποίες να συμβαδίζουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το Έργο στοχεύει στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων από ανέργους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, σε θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία και λειτουργία επιχείρησης, μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Βασικές Πρόνοιες όλων των προγραμμάτων:

  • Δικαιούχοι για συμμετοχή στο Έργο είναι άνεργοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.
  • Τα ΚΕΚ τα οποία υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης, επιλέγονται μέσω διαγωνισμών για σύναψη δημοσίων συμβάσεων.
  • Οι καταρτιζόμενοι επιλέγονται στη βάση κριτηρίων προτεραιότητας.
  • Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑνΑΔ «Ερμής».
  • Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν ως φυσικά πρόσωπα στο σύστημα Ερμής.

Οικονομική Κάλυψη

Καλύπτονται όλα τα έξοδα των προγραμμάτων και οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα δωρεάν.  Επίσης, καταβάλλονται επιδόματα στους καταρτιζομένους για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα κατάρτισης.

Συνεργασία

Για ενημέρωση των ΚΕΚ και των καταρτιζομένων, η ΑνΑΔ εκδίδει Οδηγό Πολιτικής και Διαδικασιών όπου περιγράφεται αναλυτικά η πολιτική, οι διαδικασίες, καθώς και τα  κριτήρια/προϋποθέσεις έγκρισης σε κάθε στάδιο υλοποίησης του Έργου.

Διαβάστε αναλυτικά τον Οδηγό ΕΔΩ.

*Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις που εκφράζονται είναι μόνο των συντακτών και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της ΕΕ ή της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής. Ούτε η ΕΕ, ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!