18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 16:03

“Νάρκη” στα θεμέλια του Bitcoin

Του Aaron Brown

Στις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τραμπ, το Δίκτυο Αντιμετώπισης Χρηματοοικονομικού Εγκλήμάτος (FinCEN) των ΗΠΑ πρότεινε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο “με στόχο το κλείσιμο των ρυθμιστικών κενών επί της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε μετατρέψιμο εικονικό νόμισμα”, που διατηρείται σε “ελεύθερα πορτοφόλια” – δηλαδή, κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin τα οποία διατηρούνται εκτός κάποιου υποκείμενου σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Η πρόταση προκάλεσε έντονα αρνητική αντίδραση από ρυθμισμένα ιδρύματα του χρηματοοικονομικού κλάδου τα οποία συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα, όπως μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και από εκείνα τα οποία εμπλέκονται στην “αποκεντρωμένη διαχείριση χρημάτων” (DeFi), έναν τομέα καινοτομίας σχετικής με τα ψηφιακά νομίσματα ο οποίος σφίζει από δραστηριότητα.

Πλήγμα στην αξία
Η πρόταση πλήττει όσους έχουν σημαντικό τμήμα των επενδύσεών τους σε κρυπτονομίσματα και τη χρησιμοποιούν για εφαρμογές όπως “έξυπνα” συμβόλαια και αποκεντρωμένο δανεισμό και όχι για συνήθεις λειτουργίες πληρωμής.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα τα οποία διατηρούνται σε ρυθμιζόμενους λογαριασμούς θα έχουν σημαντικά μειωμένη λειτουργικότητα, ωστόσο η χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων τα οποία διατηρούνται άμεσα, δηλαδή εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν θα επηρεαστεί. Επίσης, η αξία σε δολάρια της κρυπτονομισμάτων πιθανότατα θα μειωθεί επειδή η σχέση μεταξύ της επένδυσης και της οικονομικής αξίας θα εξασθενήσει. Με άλλα λόγια, η οικονομική αξία της κρυπτονομισμάτων δεν θα υποστεί βλάβη, ωστόσο θα επηρεαστεί η δυνατότητα μετατροπής τους σε δολάρια. (σ.σ. Πλήρης αποκάλυψη: είμαι ιδιοκτήτης Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων).

Ξέπλυμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ξέπλυμα χρήματος είναι κάτι το μεγάλο και τρομακτικό. Στην πραγματικότητα είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, το ένα μεγάλο και το άλλο τρομακτικό. Το μεγάλο είναι η φοροδιαφυγή.

Πολλοί απλοί άνθρωποι έχουν πληρώσει ή έχουν λάβει πληρωμή η οποία δεν κατεγράφη από τις φορολογικές αρχές, όπως απαιτείται για την καταβολή εισφορών και φόρου εισοδήματος ή έχουν καταβάλει μετρητά για να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο επί των πωλήσεων ή τους δασμούς.

Ορισμένοι πλούσιοι άνθρωποι προχωρούν σε ανάλογες δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας, με τη χρήση εικονικών τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιων εταιρειών “κελύφους”. Το μέρος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ξεκινά όταν τα μετρητά εισέρχονται στο ρυθμιζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για παράδειγμα, όταν ένας ιδιοκτήτης μπαρ βάζει στην τσέπη του ορισμένα μετρητά αντί να τα εισαγάγει στην ταμειακή μηχανή, δεν υπάρχει ξέπλυμα. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα ξοδέψει για μικροαγορές, χωρίς καμία προσπάθεια “μεταμφίεσής” τους. Εάν ωστόσο ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να αγοράσει κάτι μεγάλο, όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, τα μετρητά πρέπει να εισέλθουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό.

Κακόβουλοι άνθρωποι, όπως τρομοκράτες, δολοφόνοι που εκτελούν συμβόλαια θανάτου ή εγκληματίες απαγωγείς έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Θέλουν να μεταμφιέσουν τον προορισμό των κεφαλαίων που εγκαταλείπουν το ρυθμιζόμενο σύστημα και όχι την πηγή χρημάτων που εισέρχονται σε αυτό. Έτσι δεν θα μπορούν να εντοπιστούν και οι υποστηρικτές τους δεν θα μπορούν να προσαχθούν σε δίκη. Δεν πρόκειται συνολικά για μεγάλο χρηματοοικονομικό όγκο, καθώς η τρομοκρατία δεν αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, ωστόσο είναι τρομακτική.

Ο προτεινόμενος κανόνας εκ μέρους του FinCEN στοχεύει το ξέπλυμα αυτού ακριβώς του “τρομακτικού” χρήματος. Απαιτεί από τα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καταγράφουν τις φυσικές διευθύνσεις των παραληπτών εάν κρυπτονομίσματα αξίας 3.000 δολ. και άνω μετακινηθούν από ρυθμιζόμενους λογαριασμούς σε πορτοφόλια που δεν είναι ενταγμένα στο ρυθμισμένο σύστημα.

Πόροι οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοια πορτοφόλια μπορούν να ανταλλάσσονται με κρυπτονομίσματα ισχυρού απορρήτου όπως το Monero ή το Dash και να παραδοθούν σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, χωρίς ιδιαίτερα ίχνη. Ο προτεινόμενος κανόνας δεν πρόκειται να αποτρέψει κάτι τέτοιο, ωστόσο θα δώσει στις αρχές το όνομα και τη διεύθυνση κάποιου ατόμου στο οποίο θα μπορούν να τεθούν ερωτήματα, έστω για την αρχή της διαδρομής του χρήματος.

Αυτό το είδος ρύθμισης εισβάλλει στην ιδιωτική σφαίρα εκατομμυρίων ανθρώπων και δημιουργεί γραφειοκρατικούς πονοκεφάλους, με την ελπίδα να δώσει μια μικρή βοήθεια σε ολιγάριθμες διερευνώμενες υποθέσεις. Υποψιάζομαι ότι οι πιο σοβαροί εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών και των υποστηρικτών τους, κρατούν ολόκληρη τη συναλλαγή εκτός του ρυθμιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ούτως ή άλλως, χρησιμοποιώντας μόνο μετρητά ή φυσικά αντικείμενα αξίας ή πραγματοποιώντας συναλλαγές σε μη συμμορφούμενες με το πλαίσιο των ΗΠΑ κρατικές ή περιφερειακές δικαιοδοσίες.

Ωστόσο, οι κανόνες είναι παρόμοιοι με τους κανόνες για συναλλαγές σε μετρητά, οπότε εάν θεωρείτε ότι θα πρέπει η FinCEN να ενημερώνεται για το εάν κάνετε ανάληψη 10.000 δολ. σε μετρητά, είναι λογικό να αναφέρεται και το κατά πόσον στέλνετε 10.000 δολ. σε ένα μη ρυθμιζόμενο πορτοφόλι.

Αναστολή της ενσωμάτωσης των κρυπτονομισμάτων στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κανόνας αναστέλλει την ενσωμάτωση της κρυπτονομισμάτων στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια καλή ιδέα. Μια ζωντανή, καινοτόμος και ελεύθερη οικονομία κρυπτονομισμάτων που συνυπάρχει με μια ξεχωριστή, αλλά ισότιμη, ρυθμιζόμενη οικονομία μπορεί να είναι ένα καλό σχήμα.

Εάν καθένας ο οποίος επενδύει σε κρυπτονομίσματα ήθελε να αγοράσει τα πράγματα τα οποία κάνουν δυνατά προς αγορά τα κρυπτονομίσματα, η κερδοσκοπία θα έχανε έδαφος και οι θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας θα καθοδηγούσαν σε τιμές. Οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων με κρατικά νομίσματα δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα. Οι κρυπτο-σκεπτικιστές μοιράζονται αυτήν την άποψη για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Εάν ωστόσο μετακινείτε ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός κρυπτονομισμάτων – είτε με μορφή ανταλλαγών είτε ως ένα βήμα σε μια χρηματοπιστωτικά διαμεσολαβημένη κίνηση – ο προτεινόμενος κανόνας αποτελεί απειλή. Εάν διατηρείτε στην κατοχή σας κρυπτονομίσματα με την ελπίδα η τιμή τους σε δολάρια να αυξηθεί, σε αντίθεση με την ελπίδα να τα ξοδέψετε στη μελλοντική οικονομία κρυπτονομισμάτων, ο νέος κανόνας θα μπορούσε να σας βλάψει.

Εάν είναι πιο δύσκολο να μεταφέρετε χρήματα από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στα κρυπτονομίσματα, η τιμή των κρυπτονομισμάτων σε δολάρια πιθανότατα θα μειώνεται, αν και η αξία της κρυπτονομισμάτων για τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών τους θα αυξάνεται. Όσο περισσότεροι οι ρυθμιστικές αρχές περιορίζουν το τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο ασκούν έλεγχο, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει ένα πλήρως ελεύθερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

DeFi
Τα εμπόδια καθίστανται ωστόσο ιδιαίτερα μεγάλα για εφαρμογές DeFi – εφαρμογές κρυπτονομισμάτων οι οποίες μιμούνται παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για peer-to-peer συναλλαγές. Αυτό μπορεί να σημαίνει άτομα τα οποία δανείζουν άλλα άτομα χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, υπηρεσίες ασφάλισης, crowdfunding, στοιχήματα ή παράγωγα, με όρους αναμφισβήτητα καλύτερους από εκείνους που προσφέρουν οι ρυθμιζόμενες εταιρείες.

Το είδος των “έξυπνων” συμβάσεων στο οποίο βασίζεται η DeFi δεν μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστες φυσικές διευθύνσεις ή συνδέσμους προς αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Αυτό θα απαιτούσε έναν αξιόπιστο κεντρικό ενδιάμεσο – διαμεσολαβητή. Το DeFi θα επιβιώσει, ωστόσο θα ήταν δύσκολο και πιθανόν παράνομο να χρησιμοποιούνται χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες ρυθμισμένες πηγές για τη χρηματοδότησή του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πού θα τραβηχτεί η γραμμή μεταξύ ρυθμιζόμενης και μη ρυθμιζόμενης αγοράς χρηματοδότησης. Είναι αδύνατο να ρυθμίσουμε τα πάντα, καθώς ακόμη και τα πιο αδίστακτα αυταρχικά καθεστώτα με τις μεγαλύτερες μυστικές αστυνομιίες δεν έχουν καταφέρει να εξαλείψουν ολοκληρωτικά τη μαύρη αγορά.

Η “μαύρη” οικονομία στις ΗΠΑ αντιστοιχεί πιθανότατα σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ και σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό σε άλλες χώρες, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες καταστολής της. Το υπερβολικά περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο ωθεί περισσότερη δραστηριότητα εκτός πεδίου εφαρμογή των κανονισμών και εμποδίζει την καινοτομία.

Η χαλαρή ρύθμιση, όμως, μπορεί να διευκολύνει τα άτομα να ξεφύγουν από πράγματα που κάποιοι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν – συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων που όλοι θέλουν να αποτρέψουν, όπως η τρομοκρατία, τα συμβόλαιο θανάτου, τα λύτρα απαγωγών και η διαφθορά κρατικών αξιωματούχων, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες για τις οποίες οι απόψεις διίστανται.

Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-view/3532381/-narki-sta-themelia-tou-bitcoin

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!