Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στη G20 φαίνεται ότι ήταν σχετικά παραγωγική, και έχει τουλάχιστον βελτιώσει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Η ανάγνωση στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τους θέλει να έχουν δηλώσει ότι η σχέση τους «δεν είναι αυτό που περιμένει η διεθνής κοινότητα».
Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σι από τότε που ο πρώτος ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει μετακινήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας από τον πάτο στον οποίο είχαν υποχωρήσει μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Βέβαια ο Κινέζος πρόεδρος υπενθύμισε στον Μπάιντεν ότι το μέλλον της Ταϊβάν είναι «η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις αμερικανοσινικές σχέσεις».
«Είναι βέβαιο ότι προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο στην διεθνή σκηνή» με αυτήν την «επιχείρηση γοητείας», σχολιάζει αναφερόμενος στον Σι Τζινπίνγκ ο Danny Russel, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute της Νέας Υόρκης.
«Η συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Σι δημιούργησε την ελπίδα ότι οι δύο δυνάμεις είναι πλέον διατεθειμένες να διαχειρισθούν σε διαφορετικό πλαίσιο τις παγκόσμιες ευθύνες τους και τις διμερείς διαφορές τους», συνεχίζει.
Σε ένδειξη των υπό καλλιέργεια καλών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα το νέο έτος.
Αλλά η επιθετική κινεζική γλώσσα σχετικά με την κατάσταση της Ταϊβάν παραμένει μια υπενθύμιση του πόσο προβληματικός παραμένει αυτός ο παράγοντας στη σχέση των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Μπάιντεν, στη συνέντευξη Τύπου του, τόνισε: «πιστεύω απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος».
Ωστόσο, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη συζήτηση στις ΗΠΑ για το πώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση, για να νιώσει κανείς ότι μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων – που επιδεινώνεται από ιδεολογικές διαφορές – βρίσκεται σε εξέλιξη, σχολιάζει ο James Forsyth του Spectator.