Ακόμα και πριν από τον καταστροφικό σεισμό, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μιανμάρ ήταν δραματική. Τώρα αυτόπτες μάρτυρες σχολιάζουν στο BBC πως ο Εγκέλαδος «έδωσε το τελειωτικό χτύπημα».

Η περιοχή Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο των σεισμών 7,7 Ρίχτερ και 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, αποτελεί ένα ασταθές και στρατηγικό πεδίο μάχης στον εμφύλιο πόλεμο.

Η περιοχή είναι προπύργιο των αντιστασιακών ομάδων υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες μάχονται για την ανατροπή της χούντας που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 1 Φεβρουαρίου 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το πραξικόπημα και έπειτα είχε φτάσει τους 5.350 τον Ιούνιο του 2024

Οξεία ανθρωπιστική κρίση

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφήσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα εκτοπισμένα από τα σπίτια τους. Και η πείνα έχει εκτιναχθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Πριν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τρίτο του πληθυσμού – έχρηζε άμεσης βοήθειας φέτος. Τώρα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Τα νοσοκομεία και οι υποδομές ύδρευσης ήταν και πριν τον σεισμό σε ζοφερή κατάσταση από τις συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπούν επιδημίες που το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Από το 2021, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 επιθέσεις κατά υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, εκ των οποίων 418 μόνο το 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν καταγραφές.

Πείνα και χολέρα

Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, κρίσιμα για την πρόληψη ασθενειών αντιμετώπισαν νέες προκλήσεις το 2025 καθώς η παραγωγή εγχώριου φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καταρρέει. Οι κοινότητες σε περιοχές εκτός του ελέγχου της χούντας ήδη έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και καθαρό νερό.

Ένα εκτεταμένο ξέσπασμα χολέρας με πάνω από 6.000 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2024, οδήγησε το σύστημα υγείας στα όριά του.

Οι τυφώνες και οι πλημμύρες αποτελούν επίσης μόνιμες απειλές στη Μιανμάρ. Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι πλημμύρες που συνδέονται με τον τυφώνα Γιαγκί επηρεάσαν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στη Μιανμάρ, καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας εκτόξευση των τιμών των τροφίμων λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες. Χιλιάδες παιδιά πλήττονται από υποσιτισμό.

Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες

Το BBC αποκαλύπτει ότι πλέον υπάρχει ένα σύνολο ομάδων που ελέγχουν τη Σαγκάινγκ και ολόκληρη τη Μιανμάρ, γεγονός που καθιστά τις προσπάθειες ανακούφισης και αποκατάστασης μετά τον σεισμό ιδιαίτερα δύσκολες.

Ο στρατός έχει τώρα πλήρη έλεγχο σε λιγότερο από το ένα τέταρτο της χώρας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να κρατά τη χώρα ξεκομμένη από τον έξω κόσμο.

Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ουσιαστικά απαγορευμένα και οι δραστηριότητες των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων περιορισμένες. Για αυτό και η συγκέντρωση πληροφοριών για τις ζημιές και τα θύματα από τον σεισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Μέλος ομάδας διασωστών ανέφερε στο BBC πως υπάρχουν «εκατοντάδες νεκροί» στο Μανταλέι, όπου έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια και δρόμοι έχουν ανοίξει στα δύο. Πηγές των υγειονομικών αρχών ανέφεραν στο AFP ότι έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 20 θάνατοι. Ωστόσο το καθεστώς της χούντας δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό ακόμη. Και κανείς δεν γνωρίζει πότε και εάν θα δώσει ακριβή στοιχεία.