Μετά φιάσκο της βεβιασμένης συνόδου κορυφής επτά κρατών της ΕΕ για το Ουκρανικό την περασμένη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα μια τηλεδιάσκεψη, με περισσότερους συμμάχους, που δεν είχαν κληθεί  στην πρώτη συνάντηση.

«Προφανώς, ο Μακρόν θέλει να κατευνάσει τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό  τους από τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, πιστεύοντας πώς έτσι θα διευρύνει το μέτωπο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ουσιαστικά αποκλείσει την Ευρώπη από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», τονίζουν στη Ναυτεμπορική . ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. «Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να θέλει να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής αντίστασης , τόσο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο  και της Ρωσίας του Πούτιν», προσθέτουν.

Στην αποψινή τηλεδιάσκεψη-που θα μετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχουν κληθεί μάλιστα και σύμμαχοι εκτός ΕΕ, όπως ο Καναδάς και η Νορβηγία.

Το δις εξαμαρτείν

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, η κίνηση του Μακρόν κατά του Τραμπ θυμίζει σε πολλούς την τυχοδιωκτική,  βεβιασμένη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τον περασμένο Ιούνιο, που έχει οδηγήσει σε πολιτικό χάος τη Γαλλία, υπονομεύοντας τη δεύτερη και τελευταία του θητεία του Γάλλου προέδρου.

Η πολιτική-θεσμική κατάσταση στην ίδια τη Γαλλία παραμένει άλλωστε δύσκολη: η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού – τέταρτη μέσα σε ένα χρόνο έλαβε με δυσκολία ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό και η αρμοδιότητα του Μακρόν για την Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική είναι σήμερα περισσότερο «συμβολική», παρά ουσιαστική και αποτελεσματική.

Χάος και στην Ευρώπη;

«Και τώρα ο Μακρόν φαίνεται να επιμένει στο ίδιο μοτίβο στην υψηλότερη ευρωπαϊκή κλίμακα: αυτοπροτείνεται ως ο «άτυπος» ηγέτης της ΕΕ παρόλο που δεν έχει κανέναν τίτλο ούτε  καν μεγάλη ισχύ στη χώρα του. Και όλα αυτά τέσσερις ημέρες πριν τις κρίσιμες Γερμανικές εκλογές, με το Βερολίνο ουσιαστικά «πολιτικά ακέφαλο» και χωρίς ουδείς να μπορεί να προβλέψει ποια γραμμή έναντι του Τραμπ, θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση υπό τον αναμενόμενο νικητή, Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Καλώντας μάλιστα σε «αντίσταση», κατά του Τραμπ, ο ανίσχυρος πολιτικά Μακρόν, ουσιαστικά υποθηκεύει και τις θέσεις των μικρότερων κρατών της ΕΕ,  θέλοντας να διαμορφώσει ένα «αντι-Τραμπικό μέτωπο», για να ενισχύσει απλώς τη δική του θέση.

Ο Μακρόν φαίνεται επίσης να αγνοεί και τη σιωπηρή «απονομιμοποίηση» της Κομισιόν από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος  βλέπει πώς έχει απέναντί του μια «αδύναμη», αποπροσανατολισμένη και αναποφάσιστη Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής άλλωστε, όλα τα λεγόμενα «δημοκρατικά μέτωπα» στην Ευρώπη έχουν αποτύχει: Η μεταφασίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι έχει ενταχθεί κανονικά στην κυρίαρχη ελίτ της ΕΕ,  στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον αναγκαία και απαραίτητη για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μπαϊρού και στη Γερμανία, η ακροδεξιά AfD αναμένεται να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση, στις εκλογές της Κυριακής Και βέβαια, στις ΗΠΑ, ο Τραμπ κέρδισε θριαμβευτικά σε ελεύθερες εκλογές στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη δημοκρατία στον πλανήτη.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Ο Monsieur le Président – πάλαι ποτέ «παιδί-θαύμα» της γαλλικής πολιτικής, απειλεί να προκαλέσει βαθύτερη αβεβαιότητα στην ΕΕ με τις βεβιασμένες κινήσεις του.

Πολλοί θα θυμούνται άλλωστε, ότι πριν πέντε χρόνια,  στις 9 Νοεμβρίου 2019, ο Μακρόν σε συνέντευξή του στον Economist, είχε ανακοινώσει ότι «το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό» ό θάνατο του ΝΑΤΟ».

Τι κάνει λοιπόν ο παλιός καλός Μακρόν, πέντε χρόνια μετά; Σπεύδει να συγκαλέσει «ευρωπαϊκή» σύνοδο κορυφής στο Παρίσι με μεγάλες φανφάρες για να δείξει στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ότι χωρίς την Ευρώπη δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Μια σύνοδος κορυφής που έρχεται μετά από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία και αφού η Ευρώπη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο  όσο χρειαστεί. Μια Ευρώπη που έχει διακόψει σχεδόν όλες τις σχέσεις με τη Ρωσία, στερώντας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το  επί δεκαετίας οικονομικό μοντέλο χαμηλού κόστους ενέργειας και εξαγωγικού προσανατολισμού.

Και όχι μόνο αυτό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξοδέψουν πλέον δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων για να υπερασπιστούν τη Γηραιά ήπειρο. Αγοράζοντας μάλιστα-τουλάχιστον άμεσα-αμερικανικά όπλα.

Εγκεφαλικά νεκρή ΕΕ;

Δεν είναι λίγοι σήμερα αυτοί που βλέπουν ότι ελλοχεύει ένας «εγκεφαλικός θάνατος»: αλλά είναι αυτός της Ευρώπης. Ένας θεσμικά ατελής πολιτικός όμιλος που σκέφτηκε με βουλιμία να επεκταθεί, αλλά όχι να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει περισσότερο ως «ενιαίο κράτος», όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι χθες, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ευρώπη κατάφερε να αυτοεξοντωθεί, χωρίς να φαντάζεται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γραμμή …