Tου Πάνου Φ. Κακούρη
Για περισσότερο από έναν μήνα ακούμε, από χείλη ανθρώπων που δεν θα έπρεπε, ότι η πανδημία υποχωρεί, ότι είναι σε φάση ύφεσης και πως μειώνονται τα κρούσματα. Δεν πρόκειται για άσχετους, που λένε τις απόψεις τους στα καφενεία ή τις γράφουν στα social media, αλλά για τους επίσημους λοιμωξιολόγους, που εμφανίζονται νυχθημερόν στα κανάλια, με συχνότητα τέτοια που αναρωτιέται κανείς πότε προλαβαίνουν και πηγαίνουν και στα εργαστήριά τους. Το καθημερινό μακάβριο δελτίο, με τις εκατόμβες θανάτων, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, τους διαψεύδει. Και το χειρότερο, δεν ασχολούνται με τον υψηλό δείκτη θνησιμότητας των νοσούντων με κορονοϊό στη χώρα μας, προκειμένου ως ειδικοί να βρουν την αιτία και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα, αλλά το ξεπερνούν σαν να είναι κάτι συνηθισμένο να «φεύγει» ένα χωριό καθημερινά.
Και πώς να μη διαψευστούν οι εκτιμήσεις ή οι προσδοκίες τους για την πορεία της πανδημίας, αφού συγκρίνουν τα ημερήσια κρούσματα χωρίς να λάβουν υπόψη την απλή μέθοδο των τριών.
Παράδειγμα, όταν μία μέρα σε 300.000 τεστ προκύπτουν 30.000 κρούσματα και την επομένη γίνονται 200.000 τεστ και έχουμε 20.000 κρούσματα, δεν πανηγυρίζεις, ούτε μιλάς για μείωση των κρουσμάτων, αλλά ανησυχείς βαθιά. Αυτό που καταφέρνουν οι λοιμωξιολόγοι είναι να δώσουν έναν επιπλέον τόνο χαλάρωσης στην κοινωνία, που δεν θέλει και πολύ, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών.
Δεν φταίνε, όμως, μόνο οι λοιμωξιολόγοι. Φταίει και το υπουργείο Υγείας που δεν πείθει με τη στρατηγική του, γιατί αν λες ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κολλάει ο κορονοϊός, αλλά κολλάει στις καφετέριες, κάπου ο πολίτης που δέχεται το συγκεκριμένο μήνυμα αμφιβάλλει όχι μόνο για τις εστίες μετάδοσης, αλλά και για άλλες συμβουλές του υπουργείου Υγείας.
Τώρα, λόγω εποχής, αυτό που απασχολεί την ελληνική κοινωνία -η οποία έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα- είναι πώς θα γίνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις! Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει οσονούπω η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, για να κρίνει το αν και το πώς, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Φταίμε, φυσικά, και οι πολίτες. Παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εξακολουθούμε και βλέπουμε σε δρόμους με συνωστισμό ή και σε καταστήματα μάσκες στο σαγόνι.
Επικρατεί και η άλλη επικίνδυνη αντίληψη. «Γιατί φοβάσαι να κολλήσεις; Αφού είσαι εμβολιασμένος και να κολλήσεις, θα το περάσεις ελαφρά».
Πόσο λάθος…