31.3 C
Nicosia
Κυριακή 30 Ιούνιος 2024 | 13:34

Κυπριακό ώρα μηδέν: Η ώρα της υπέρβασης

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ, οι αποφάσεις των οποίων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν παρέλειπε να τονίζει ότι η πρώτη του έγνοια ήταν η επίλυση του κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας.

Σε μια περίοδο που το κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ τέλμα  και η οριστική διχοτόμηση είναι προ των πυλών, ποιος είναι ο υποψήφιος ο οποίος θα μπορούσε να αναπτερώσει τις ελπίδες μας για έξοδο από το τέλμα και αποτροπή της διχοτόμησης;

Δεν θα αναφερθώ στους χειρισμούς των Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη στο παρελθόν, και ειδικά σε κρίσιμα στάδια του κυπριακού, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, οι διασκέψεις στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντάνα κλπ. αφού  ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του εκδοχή και ερμηνεία για το τι πραγματικά συνέβη. Ούτε θα αναφερθώ στις προφορικές δηλώσεις και απαντήσεις των υποψηφίων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τις γραπτές θέσεις  των, όπως διατυπώνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης των, δηλαδή το συμβόλαιο τους με τον λαό σε περίπτωση εκλογής τους. Και ασφαλώς όχι για τις θέσεις των πάνω σε «πιασιάρικα» θέματα όπως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα, η αδιαλλαξία της Τουρκίας κλπ. που είναι φυσικό, λίγο πολύ,  να συμπίπτουν.  Με ενδιαφέρουν οι θέσεις των πάνω σε καυτά θέματα, στα οποία η έκφραση άποψης απαιτεί πολιτική γενναιότητα, θέματα τα οποία θα κρίνουν την σοβαρότητα, την αξιοπιστία μας, αλλά και τις πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Βάση συνομιλιών:

Μαυρογιάννης; «Μια συνολική λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

Χριστοδουλίδης: «Τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι Συμφωνίες Yψηλού Επιπέδου, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποτελούν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί:

Μαυρογιάννης: «Οφείλουμε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην προσπάθεια διαφύλαξης όλων των συγκλίσεων…..» «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέσα από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις, που μας οδήγησαν το 2017 πολύ κοντά στη συνολική επίλυση του Κυπριακού, θα αποβεί καταστροφική».

Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ούτε μία φορά η συγκεκριμένη ή παρόμοια λέξη στο πρόγραμμα του (σημειώνω εντούτοις ότι έχει παραδεχτεί δημόσια ότι είχαμε πετύχει πάρα πολλά μέχρι το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες).

Πλαίσιο Γκουντέρες:

Μαυρογιάννης: «Στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει συναντίληψη επί των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες»…. «Θα διαπραγματευτούμε και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες….» «Η πλευρά μας θα αξιώσει επαναφορά της δέσμευσης της τουρκικής πλευράς στις πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες».

Χριστοδουλίδης: «Κατανοώντας πως ό,τι έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ παραμένει, το πλαίσιο Γκουτέρες, με τα θετικά και τα αρνητικά του, ως εκ τούτου, θα αποτελεί και αυτό μέρος του πλαίσιού της διαπραγμάτευσης».

Πολιτική ισότητα: Είναι δεδομένη η δέσμευσή μας στην πολιτική ισότητα των Τ/Κ και αποδεχόμαστε τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία, όπως κατεγράφη στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και επανελήφθη στο Μον Πελεράν μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, δεν συνιστά υποχώρηση της πλευράς μας αλλά ουσιαστική βελτίωση των προνοιών των Συμφωνιών του 1960 για το βέτο του Τούρκου Αντιπροέδρου».

Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο πρόγραμμα του (Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών)

Από τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή έκφραση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ποιος έχει το πολιτικό ανάστημα και είναι έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την επίλυση του κυπριακού.

Ο ΔΗΣΥ είναι γέννημα και θρέμμα του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος παρά τις κατά καιρούς παρασπονδίες του υπήρξε πρωτεργάτης στην υιοθέτηση από το κόμμα της «Ρεάλ Πολιτίκ». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική αυτή με επακόλουθο τις κατά καιρούς διαφωνίες και συγκρούσεις του, φανερές ή κρυφές, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μια απόφαση του ΔΗΣΥ για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα είναι μια ιστορική υπέρβαση, η οποία, παρά τις αναπόφευκτες αντιδράσεις από μερίδα του κόμματος,  θα αποβεί ευεργετική για την Κύπρο και θα γραφτεί με θετικό πρόσημο στα βιβλία της ιστορίας.

Ανδρέας Δ. Συμεού

LLB, MSc (ULA), ARICS

Νομικός/ τεχνοκράτης

πρώην μέλος της ΕΚ διαπραγματευτικής ομάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φολέγανδρος: Πέντε τραυματίες μετά από πρόσκρουση πλοίου στο φανάρι του λιμανιού

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, καθώς το πλοίο Σαονησος προσέκρουσε στο φανάρι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επιβάτες. Συγκεκριμένα πλοίο το...

Φωτιά στον κάμπο της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου – Δείτε βίντεο

Συναγερμός σήμανε, το πρωί της Κυριακής (30/06), στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στο Σουφλί του νομού Έβρου, στην περιοχή Κορνοφωλιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση...

ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η ΚΕ για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου

Νέα σελίδα ανοίγουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, με τα περισσότερα στελέχη να προσέρχονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, με...

Ελβετία: Δύο νεκροί, ένας αγνοούμενος σε κατολίσθηση λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική Ελβετία ενώ αγνοείται η τύχη ενός τρίτου, ανακοίνωσε σήμερα...

Έκρηξη βόμβας σε υποστατικό στην Επισκοπή

Στόχος εγκληματικών στοιχείων έγινε επαγγελματικό υποστατικό στην Επισκοπή, στο οποίο εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τη μία...

Υπό κράτηση 26χρονος για διερευνώμενη υπόθεση βιασμού σε βάρος 19χρονης

Υπό κράτηση τέθηκε 26χρονος προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση βιασμού σε βάρος 19χρονης, μετά από σχετική καταγγελία. Σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Γραφείου του Κλάδου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!