Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Στο ίδιο έργο θεατές έγιναν χθες οι πολίτες, με την κακοκαιρία «Ελπίδα» να χτυπά με σφοδρότητα τη χώρα και να προκαλεί σειρά προβλημάτων. Από χθες το πρωί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας επικράτησε κυκλοφοριακό μπλακάουτ, με την υπομονή των οδηγών να δοκιμάζεται. Οι εικόνες των εγκλωβισμένων πολιτών στα οχήματά τους μια «ανάσα» από το κέντρο της πρωτεύουσας απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως τα παθήματα του παρελθόντος δεν έχουν γίνει ακόμα μαθήματα
Πέρυσι το πέρασμα της «Μήδειας» προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα και είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν δήμοι των βορείων προαστίων στο σκοτάδι, με τα συνεργεία να δίνουν μάχες για να επιστρέψει το ηλεκτρικό. Φέτος με την «Ελπίδα» υπήρξε κυκλοφοριακό έμφραγμα και φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε οδηγούς να ζητάνε βοήθεια για να φτάσουν στα σπίτια τους που δεν είναι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά μέσα στην πρωτεύουσα. Και όλα αυτά παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα του φαινομένου.
Είναι εμφανές πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι εδώ και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Αυτό είναι κάτι που φάνηκε και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και στο σφοδρό πέρασμα του χιονιά, που έντυσε ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου στα λευκά.
Χρειάζεται λοιπόν να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων και να μην περιοριστούμε στα ευχολόγια.
Ένα σχέδιο για το οποίο θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Ένα σχέδιο το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα περιορίζεται σε προσωρινά «μπαλώματα». Ένα σχέδιο που θα στηρίξουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση και το οποίο θα βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένες προτάσεις επιστημόνων.
Στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει… καμία ελπίδα. Απλά σε έναν χρόνο από τώρα θα μιλάμε για την επόμενη κακοκαιρία και θα αναζητάμε εκ νέου ευθύνες για το τι πήγε λάθος.