8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:34

Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο την πολιτική πειρατεία

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

  • Τα 10χρονα του τραπεζικού κουρέματος με αιχμή την ανύπαρκτη πολιτική ευθιξία και τα μεγάλα σκάνδαλα

Η Κυπριακή Πολιτεία  <<γιορτάζει>> αυτές τις μέρες τα  δεκάχρονα του  αλήστου μνήμης κουρέματος των  τραπεζικών καταθέσεων του οποίου οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις συνυπολογίζονται σε 40 δισεκατομμυρια ευρώ. Ο τότε  ένοικος του προεδρικού Νίκος Αναστασιάδη δυο βδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δημήτρη Χριστόφια, ορκιζόταν με το γνωστό του υφάκι πως ουδέποτε θα αποδεχθεί κούρεμα.  Ωστόσο, σε λίγα εικοσιτετράωρα κάνοντας  θεαματική κωλοτούμπα τύπου Τσίπρα,  δήλωνε συντετριμμένος  πως << πήγα  στις Βρυξέλλες αξιόπιστος και επέστρεψα αναξιόπιστος.>> Και αντί να παραιτηθεί ζητώντας συγγνώμη από τον λαό, έσπευσε να κάνει τις αναγκαίες διευθετήσεις  προκειμένου οι ημέτεροι, συμπέθεροι και μη, να στείλουν τα εκατομμυριάκια τους σε τράπεζες του εξωτερικού για να γλυτώσουν. Οι καημένοι οι καταθέτες αποσβολωμένοι είδαν τις οικονομίες των κόπων και μόχθων μιάς ζωής  να χάνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κάποιοι  αυτοκτόνησαν, άλλοι έπαθαν καρδιακό έμφραγμα ενώ οι πλείστοι μετετράπηκαν σε μόνιμους πελάτες των εταιριών παραγωγής αντικαταθλιπτικών χαπιών. Μηδενική η  πολιτική ευθιξία των κρατούντων. Η ατιμωρησία ανύπαρκτη. Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής υπό τον δικαστή Γεώργιο Καλλή επιρρίπτει σαφέστατες ευθύνες σε ανώτατα πολιτικά/ πολιτειακά  πρόσωπα και σε τεχνοκράτες που είχαν θέσεις κλειδιά. Ουδείς έχει τιμωρηθεί.

Ακολούθησε το φαγοπότι του Συνεργατισμού που κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομιών των κομματοκαθοδηγούμενων διευθυντών και λοιπών  παρατρεχάμενων <<συνεργατιστών>>  της πολιτικής αλητείας και της πολιτειακής αγυρτείας. Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής υπό τον δικαστή Γεώργιο Αρέστη ήταν καταπέλτης για τον τότε υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και για τα κόμματα που κυβέρνησαν/συγκυβέρνησαν τον τόπο.  Ουδείς παραιτήτηθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ουδείς ζήτησε συγγνώμη για το λουκέτο του συνεργατισμού, έστω και εάν λίγους μήνες πρωτύτερα  ο αρμόδιος Υπουργός διαβεβαίωνε με πτωτοφανή έπαρση πως ο Συνεργατισμός, το καμάρι της εργατιάς και της αγροτιάς είναι ισχυρός και εύρωστος. Η ντροπή έχασε την ντροπή της.

Κι εκεί που εμείς οι αφελείς πιστέψαμε  πως τα παθήματα θα γινόντουσαν μαθήματα, διαψευσθήκαμε οικτρά. Η ατιμωρησία  των καρχαριών ξεθάρρεψε τους  κάθε λογής σπεκουλαδόρους οι οποίοι μέσα από ένα διάτρητο και γεμάτο μαύρες τρύπες Επενδυτικό Πρόγραμμα, με πρόσχημα τη γρήγορη ανάπτυξη, πλημμύρισαν χωρίς ίχνος ντροπής την Κύπρο με πύργους  οικονομικής απληστίας  μέσω  ξεπουλήματος της Κυπριακής – Ευρωπαικής υπηκοότητας  σε  διεθνείς ολιγάρχες και ΚΑΤΑΡαμένους μεγιστάνες.Το πόρισμα της Ερευνητικης Επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο των Διαβατηρίων δακτυλοδείχνει σαφέστατα  τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησης του. Ουδείς τιμωρήθηκε, ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς ζήτησε συγγνώμη,  ενώ κάποιοι με όνομα και διεύθυνση επιβραβεύτηκαν  για το <<θεάρεστο>> επίτευγμα τους καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις στη Νομική Υπηρεσία, προφανώς για να κουκουλώσουν για πάντα το έγκλημα.

Φυσικά, το μεγάλο κακό  που στοιχειώνει τον τόπο, έχει πλούσιο ιστορικό. Εκκολάφθηκε λίγο πριν εκπνεύσει ο εικοστός αιώνας. Συγκεκριμένα, το  1999 συνετέλεσθη το  καλοστημένο σκάναδαλο του χρηματιστηρίου που έκανε τους αετονύχηδες της κερδοσκοπίας πλούσιους φτωχοποιώντας τους ανυποψίαστους πολίτες που έσπευσαν με προθυμία να  επενδύσουν τις οικονομίες τους στον ναό της ανάπτυξης όπως διαβεβαίωναν χωρίς αιδώ πολιτικοί, τραπεζίτες , παρατραπεζίτες και λοιποί αχρείοι άρχοντες της δημόσιας ζωής. Ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς ζήτησε συγγνώμη. Τουναντίον,  ο τότε καθύλην υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης επιβραβεύθηκε διαδοχικά διοριζόμενος σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου.

Στη συνέχεια το έγκλημα του άερα δεν άργησε να έλθει. Η αεροπορική τραγωδία  της  <<ΗΛΙΟΣ>> που  έντυσε στα μαύρα την Κύπρο το 2005 με 121 νεκρούς, ήταν το απαύγασμα της πρόχειρης εταιρείας που  συνέστησαν  αδίστακτοι πολιτικοί παράγοντες και ελεεινοί επιχειρηματίες με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία.  Αξίζει τον κόπο να ανατρέξει κανείς στο διαδίχτυο για να διαβάσει τα ονόματα των μετόχων και διευθυντών της << Ήλιος>>. Ο καθύλην αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου  της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά τουναντίον πήρε τα εύσημα  στην επόμενη διακυβέρνηση Χριστόφια αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ΑΗΚ.  Όμως στάθηκε άτυχος.  Η μοίρα του έπαιξε κακόγουστο παιχνίδι.

Η έκρηξη  των γκαστρωμένων με πυρίτιδα εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011 κατέστρεψε, σχεδόν, ολοσχερώς τον ηλεκτοπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ με 13  ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές που άγγιξαν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος αυτός ως επικεφαλής της ΑΗΚ, ξέχασε  να παραιτηθεί. Ούτε είχε το θάρρος να ζητήσει ένα απλό συγγνώμη. Απλά εξαφανίστηκε από προσώπου γής. Τρεις μήνες αργότερα ακούσαμε,  εντελώς αθόρυβα, ότι η θέση του στην προεδρία της ΑΗΚ πληρώθηκε από άλλο σύντροφο.                                           Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πολιτική ανευθυνότητα και η πολιτειακή παχυδερμία <<χρυσοστεφανώθηκε>> με την αλγεινή  στάση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας  Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης του τραγικού συμβάντος, επικαλούμενος το αμίμητο, <<γιατί εγώ ήξερα που είναι το Μαρί ;>>

Φυσικά το κεράσακι στην πικρότατη τούρτα έβαλε  ο κ. Χριστόφιας συνεπικουρούμενος από τη λοιπή συντροφία, όταν αρνήθηκε πεισματικά να αποδεχθεί το  καταπελτικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου τον οποίο ο ίδιος  [ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ] διόρισε. Όχι μόνο δεν παραιτήθηκε ο κ. Χριστόφιας, αλλλά ούτε κάν την  πολιτική ευθύνη ανέλαβε  για το όλο έγκλημα.                      Το  σκοτεινό  πέπλο  όπως  διαμορφώνεται  σήμερα με την πολιτική/ κομματική  ηγεσία εν βούρκω και την  ανώτατη εισαγγελική ηγεσία  βαθύτατα απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, συνηγορεί ότι  η Κύπρος  αδυνατεί να λειτουργήσει ορθολογιστικά ως σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος.  Οι πολίτες έχουν πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι  το πολιτικό – κομματικό και πολιτειακό   σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Άλλωστε αυτή η διαπίστωση τεκμηριώθηκε περίτρανα με τα διαδραματισθέντα στην μακράν προεκλογική εκστρατεία  που οδήγησαν στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας εξαποστέλλοντας τα δύο μεγάλα κόμματα στην πολιτική περιθωροποίηση και απογύμνωση.

Αυτό που απομένει  τώρα, είναι να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για θωράκιση  των  θεσμών  που έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα από την ευτελή κομματοκρατία, οικοδομώντας κράτος δικαίου και ισοπολιτείας για αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας με φόντο το Κυπριακό και τις  εντεινόμενες νεοοθωμανικές επιβουλές της Άγκυρας. Ασφαλέστατα, το  μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης επωμίζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και το Υπουργικό  του Συμβούλιο, με τα βλέμματα να εστιάζονται στην πολιτική προιστάμενο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!