Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Ελληνική πλευρά, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να χαράξει συγκροτημένη μακρόπνοη στρατηγική στο Κυπριακό για αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα που εδώ και 50 χρόνια κατέχει το ένα τρίτο του εδάφους της Κύπρου. Το τραγικό της όλης υποθεσης είναι πως, η Ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το ισχυρό χαρτί που έχει στα χέρια της από την 1η Μαίου 2004 με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Eυρωπαική Ένωση.
Τα τελευταία χρόνια, οι σοβαρές δεξαμενές σκέψεις που λειτουργούν στον Ελληνικό χώρο, [Κύπρο, Ελλάδα και αλλού ] αναδεικνύουν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα αυτή την κραυγαλέα αδυναμία των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας υποδεικνύοντας στις ηγεσίες των δύο χωρών να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στους νεοοθωμανούς της Άγκυρας τόσο στο Κυπριακό όσο και στις Ελλαδοτουρκικές σχέσεις.
Τις τελευταίες ημερές το θέμα επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο μέσω της παρουσίασης τριών αξιόλογων συανφών βιβλίων: <<Η Κύπρος Στα Πρόθυρα Τουρκοποίησης>>, του διακεκριμένου δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Σάββα Ιακωβίδη.
<<7 Προεδρικά Πορτραίτα>> του γκουρού της δημοσιογραφίας και πρωτοπόρου της πολιτικής σκέψης Κώστα Ν. Χατζηκωστή.
<<Από τη δεσμευμένη ανεξαρτησία στις προκλήσεις του σήμερα – Συνοπτική αξιολόγηση του Κυπριακού και της πολιτικής όλων των προέδρων>> του επιφανούς Καθηγητή Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέα Θεοφάνους.
Κοινή συνισταμένη των μηνυμάτων που αναφύονται μέσα από την εν λόγω βιβλιογραφία είναι πως, επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό με χάραξη υπερκομματικής πολιτικής και πανεθνικής στρατηγικής κατά τρόπο που θα προκαλούν ουσιαστικό κόστος στον εισβολέα ο οποίος εποφθαλμιά σε βάθος χρόνου να κατακτήσει ή τουλάχιστον να μετατρέψει σε όμηρο του ολόκληρο το νησί.
Κινητήριοι άξονες αυτής της στρατηγικής δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους πιό κάτω :
1. Οικοδόμηση υγιούς και εύρωστης οικονομίας
2. Δημιουργία κράτους δικαίου και ισοπολιτείας
3. Άμβλυνση του Μεταναστευτικού και γενναιόδωρη αντιμετώπιση του Δημογραφικού
4. Eμπέδωση συνθηκών εθνικής ενότητας και λαικής ομοψυχίας
5. Πανίσχυρη αμυντική θωράκιση και σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας με Ελλάδα, Γαλλία και χώρες που πραγματικά βλέπουν την Τουρκία ως σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τον Ευρωπαικό Πολιτισμό.
Νοείται πως, η όλη προσπάθεια θα έχει ως φάρο της το Ευρωπαικό Νομικό Δίκαιο ενώ θεωρείται υπεραναγκαία η αξιοποίηση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου εταίρου.
Αναντίλεγκτα, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς στην προσπάθεια για κοινωνική ανασυγκρότηση θα επηρεαστούν τα άνομα κεκτημένα της συμμαχίας που φέρει έντονο το αποτύπωμα των κομματοκρατών, των οικονομικών κερδοσκόπων και των πολιτικών καιροσκόπων που τα τελευταία χρόνια λυμαίνεται κατά κόρον τον παραγόμενο πλούτο, συνθλίβοντας τη μεσαία τάξη, φτωχοποιώντας ολοένα και περισσότερα νοικυριά.
Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας του φιλόδοξου εγχειρήματος, απαιτείται η δημιουργία μιας τίμιας κοινωνικής συμμαχίας με δυναμική εμπλοκή των δυνάμεων της τίμιας εργασίας, του πολιτισμού, του πνεύματος, της ευπρεπούς επιχειρηματικότητας και της αδούλωτης νεολαίας, με στόχο να αντιπαραταχθεί στα κάθε λογής κυκλώματα των εμπόρων του λαού.
Υπό το φώς αυτών των δεδομένων, το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για δημιουργία σύγχρονου κράτους που να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας, πέφτει στους ώμους του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος εκλέγηκε κατά βάση από την κοινωνία των πολιτών που σιχάθηκε την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία, την δουλοπρέπεια και την εθνική ταπείνωση. Οι ευηπόληπτοι πολίτες και δή οι νεολαίοι μας, προσδοκούν πολλά από τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος καλείται να φανεί αντάξιος των προεκλογικών του δεσμεύσεων σύμφωνα με τις οποίες << οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση για να κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας πιό δυνατή στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο διανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία μας>>.
Ναι, πρόεδρε Χριστοδουλίδη, τώρα είναι η ώρα να κτίσουμε όλοι μαζί ένα κράτος πρότυπο, μιά κοινωνία δίκαιη και μια πατρίδα περήφανη. Τώρα είναη η ώρα της εθνικής συνεννόησης και της πανεθνικής συστράτευσης για την οικοδόμηση ενός ισχυρού μετώπου Αθηνών – Λευκωσίας για αντιμετώπιση του νεοσουλτάνου Ερντογάν ο οποίος επισκεπτόμενος την Αθήνα μεταμορφώθηκε αίφνης σε κολοσσιαίο ειρηνοποιό προκειμένου να ξεγελάσει για πολλοστή φορά αφελείς πολιτικούς του κλινούν άστεως και όχι μόνον.
Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, σε παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και σε στηρίζουμε με την ελπίδα πως θα αναλώσεις το άπαν των δυνάμεων σου για αναστήλωση των καταρρακωμένων θεσμών και θα φανείς αντάξιος της θυσίας των ηρώων και της Ελληνικής μας ιστορίας.
*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy