30.7 C
Nicosia
Τρίτη 2 Ιούλιος 2024 | 11:10

Η Ινδία στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής με την προεδρία της G20

Η Ινδία παρέλαβε την Προεδρία της G20 (η Ομάδα των 20 χωρών που περιλαμβάνει τις 19 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και την Ευρωπαϊκή Ένωση) για το 2023 από την Ινδονησία την 1η Δεκεμβρίου 2022. Ενώ αποδέχτηκε αυτή την ευθύνη, ο πρωθυπουργός Narendra Modi είπε ότι η ινδική προεδρία θα είναι «περιεκτική, φιλόδοξη , αποφασιστική και προσανατολισμένη στις πράξεις».

Η ανάληψη της προεδρίας της G20 από την Ινδία σηματοδότησε αποφασιστικά την ανάδειξή της ως σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας σκηνής. Ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, τόσο ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες, δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ινδία, μέσω της τολμηρής ηγεσίας και των συνετών πολιτικών της, μπόρεσε να πλοηγηθεί με επιτυχία κόντρα στους ανέμους που αντιμετώπισε τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Σύνοδος

Η Ινδία αναδείχθηκε ως «ηγέτης, πάροχος λύσεων και οικοδόμος συναίνεσης» στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαλί. Η σκιά της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας έπεφτε βαριά στις συζητήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή γλώσσα για τη σύγκρουση σε πολλές από τις συνεδριάσεις της G20 που προηγήθηκαν της Συνόδου Κορυφής. Η Ινδία μπόρεσε να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των αντίπαλων πλευρών. Επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση η οποία επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού Modi προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σαμαρκάνδη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ότι «σήμερα δεν είναι εποχή πολέμου» και ότι η λύση στη σύγκρουση πρέπει να βρεθεί «μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία».

Η 19σελιδη Διακήρυξη πραγματεύεται με κάθε λεπτομέρεια, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στις παρατηρήσεις του στην πρώτη σύνοδο για την Ενέργεια και την Επισιτιστική Ασφάλεια, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να επιλύσουν τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που πλήττουν τον κόσμο. Λόγω της αποτυχίας των πολυμερών οργανισμών η σημασία της G20 έχει αυξηθεί. Ο Πρωθυπουργός Modi προέτρεψε τις χώρες να αναπτύξουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπως είχε γίνει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας για την ανάγκη να γίνει η ψηφιακή συνδεσιμότητα πραγματικά περιεκτική, ο πρωθυπουργός Modi ισχυρίστηκε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η πιο σημαντική αλλαγή της εποχής μας. Η σωστή χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος στον μακροχρόνιο παγκόσμιο αγώνα κατά της φτώχειας. Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Ο Ινδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εμπειρία της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι εάν η ψηφιακή αρχιτεκτονική γίνει περιεκτική, μπορεί να επιφέρει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές. Δήλωσε ότι η βασική αρχή των «Δεδομένων για την Ανάπτυξη» θα είναι αναπόσπαστο μέρος του κεντρικού θέματος της Προεδρίας της Ινδίας «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον». Παλεύοντας για βιώσιμη ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός Modi δήλωσε ότι η εκστρατεία LiFE, δηλαδή «Lifestyle for Environment» μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό και ενθάρρυνε την παγκόσμια κοινότητα να μετατρέψει τον βιώσιμο τρόπο ζωής σε μαζικό κίνημα.

Η ινδική Προεδρία

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Ινδία φιλοδοξεί να επιτύχει αποτελέσματα σε τομείς κρίσιμου ενδιαφέροντος, όπως η ενσωμάτωση της ατζέντας για το κλίμα και την ανάπτυξη, η προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας, η υποστήριξη μικρών και περιθωριακών αγροτών, η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, η αντιμετώπιση της απουσίας δεξιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενδυνάμωση των γυναικών, η προώθηση της γαλάζιας οικονομίας και της αειφορίας των ακτών, οι ψηφιακές λύσεις υγείας, το πράσινο υδρογόνο και η μάθηση μέσω τεχνολογίας.

Η Ινδία έχει επίσης αναδειχθεί ως ισχυρή και καθαρή φωνή του παγκόσμιου Νότου. Υπάρχει μια επίμονη αίσθηση μεταξύ πολλών μικρών χωρών ότι οι ανησυχίες και τα προβλήματά τους δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει.

Κατά την ανάληψη της Προεδρίας, ο Πρωθυπουργός Modi είπε ότι οι προτεραιότητες της Ινδίας στην G20 θα διαμορφωθούν σε διαβούλευση όχι μόνο με τους εταίρους της στην Ομάδα, αλλά και με τους συνταξιδιώτες μας στον Παγκόσμιο Νότο, των οποίων η φωνή συχνά δεν ακούγεται. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια ευκαιρία για τις χώρες που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της G20 να μοιραστούν τις ιδέες, τις ανησυχίες, τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες τους. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, ο Μαυρίκιος, η Νιγηρία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης προσκληθεί ως φιλοξενούμενες από την Ινδία στη Σύνοδο Κορυφής των G20 τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Συμπεράσματα

Αποδεχόμενος την Προεδρία της G20, ο πρωθυπουργός Modi δήλωσε ότι η Ινδία θα διοργανώσει περισσότερες από 200 συναντήσεις της G20 σε 55 διαφορετικές πόλεις σε όλη τη χώρα. Οι επισκέπτες θα βιώσουν την πλήρη εμπειρία της εκπληκτικής ποικιλομορφίας, των παραδόσεων χωρίς αποκλεισμούς και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Κάλεσε όλα τα μέλη της G20 και τους διεθνείς οργανισμούς «να συμμετάσχουν σε αυτόν τον μοναδικό εορτασμό στην Ινδία, τη Μητέρα της Δημοκρατίας».

Η ανάληψη της ηγεσίας της G20 σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι μια τεράστια πρόκληση. Είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία. Ο κόσμος κοιτάζει την Ινδία με ελπίδα και προσδοκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αναταραχή που δημιουργήθηκε από την πανδη,ία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την κλιματική αλλαγή. Η Ινδία δεσμεύεται να απευθυνθεί σε όλες τις χώρες του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης για να διασφαλίσει, όπως είπε ο πρωθυπουργός Modi, «ότι την επόμενη χρονιά, όταν η G20 συναντηθεί στην ιερή γη του Βούδα και του Γκάντι, όλοι θα συμφωνήσουν να μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης στον κόσμο».

Του Πρέσβη Ashok Sajjanhar

Πρώην πρέσβης της Ινδίας στο Καζακστάν, τη Σουηδία και τη Λετονία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα 7,7 δισ. οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Oι ελληνογερμανικές επενδύσεις σε σχηματισμό παγίου κεφαλαίου φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2022, ενώ ο συνολικός τζίρος έχει αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ το...

Η δημιουργία του πρώτου διεθνούς προτύπου (ISO) για τον στόχο NetZero

* Tης Ναταλί Γιωργαλλά Για να μπορέσουμε να καθορίσουμε κατά πόσο ένα έργο (project) ή μια δραστηριότητα πληροί τις προϋποθέσεις για πράσινη χρηματοδότηση (green financing),...

Νέος Πρόεδρος της ΕΕΦΕΕ- CEAOB ο Πάνος Προδρομίτης

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ), εκλέχτηκε ο Πάνος Προδρομίτης την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 κατόπιν συνεδρίασης της επιτροπής. Ο...

«Αμερόληπτη και δίκαιη» έκθεση ζήτησε από Ολγκίν ο Τατάρ

Να προετοιμάσει μια «αμερόληπτη και δίκαιη έκθεση» δήλωσε ότι ζήτησε από την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ο Τ/κ ηγέτης...

Συναγερμός στο Ψυχικό: Πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ άνδρα μέσα στο αυτοκίνητό του – Ηχητικό ντοκουμέντο

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ μετά από εν ψυχρώ εκτέλεση άνδρα μέσα στο αυτοκίνητό του, λίγο μετά τις 8 το πρωί, στο Ψυχικό. Άτομο που φέρεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!