3.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 0:02

Η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία και η κ. Φον ντερ Λάιεν

Κώστας Μαυρίδης*

Μόνο εύσημα αξίζουν στον Πρόεδρο Ν.  Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα, που έφερε την Κύπρο στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και που στηρίζουν έμπρακτα ΕΕ,  ΗΠΑ κι άλλες χώρες της περιοχής. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύεται πηγή σταθερότητας με γεωπολιτική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης του Γεν. Γρ. του ΟΗΕ, μαζί με την αναγνώριση της υπερπροσπάθειας του Προέδρου για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, είναι κι αυτό ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εγχώριες μικρότητες από τους μόνιμους αρνητές, οι οποίοι αντιπαραβάλλουν διάφορα π.χ. «δεν υπήρξε διορισμός αντιπροσώπου από την ΕΕ όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρόεδρος», «δεν ενεργήσαμε ως Κύπρος ενωρίτερα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», «ο πόλεμος δίπλα μας συνεχίζεται κι εμείς πανηγυρίζουμε» κ.ά. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τέτοιες εμμονές είναι χωρίς νόημα. Από την μια λοιπόν, βρίσκονται οι δικοί μας στρατευμένοι και μόνιμα αρνητές, που λόγω κομματικών ή ατομικών επιδιώξεων μένουν στην εμπάθεια και στη μιζέρια. Από την άλλη, είναι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος ενοχλημένος, φαντασιώνεται ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος για βοήθεια στη Γάζα γίνεται για να αποστέλλεται οπλισμός στο Ισραήλ!

Στην Κύπρο βρέθηκε και η κ. φον ντερ Λάιεν, η οποία στηρίζει την κυπριακή πρωτοβουλία και παράλληλα διεκδικεί επαναδιορισμό της ως Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής. Είναι η ίδια που στη θητεία της για πέντε χρόνια δεν είπε λέξη για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της ΕΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρωτοστατεί σε καταδίκες και λήψη μέτρων π.χ. στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στην καταγγελία της Κίνας για παραβίαση κανόνων εμπορίου, αλλά παραβλέπει ότι η Τουρκία αρνείται την νομική της υποχρέωση προς την ΕΕ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το εμπάργκο της, όπως προνοεί από το 2005 η εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Επιπλέον, η κ. φον ντερ Λάιεν με την στάση της ευθύνεται για την κρίση εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ κι αυτό αφορά διάφορα π.χ. καθώς κράτη όπως η Κύπρος καταποντίζονται από το μεταναστευτικό κύμα από Συρία, η κ. φον ντερ Λάιεν δεν επαναξιολογεί περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς όπως καταδεικνύει ο οργανισμός Ευρωπαϊκού Ασύλου κι επιπλέον χειρίστηκε την πράσινη μετάβαση εις βάρος της γεωργικής ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ κ.ά. Για την ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης, της καταλογίζεται ευθύνη από σημαίνοντα πολιτικά «συγγενικά» της πρόσωπα στην ΕΕ, ανάμεσα τους τον κ. Μπαρνιέ, ειδικό Επίτροπο της ΕΕ για το BREXIT, που μαζί με άλλους Γάλλους και Σλοβάκους δηλώνουν ήδη την αντίθεσή τους στο πρόσωπο της.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής είναι κανονικά ο προασπιστής των Συνθηκών και του δεσμευτικού κράτους δικαίου της ΕΕ. Όμως, η εμπειρία καταδεικνύει ότι η πολιτική της ευρωλαγνείας δεν αποδίδει, ούτε φυσικά ο αντιευρωπαϊσμός και λαϊκισμός των ακραίων. Στην ΕΕ οφείλουμε να αξιοποιούμε στο μέγιστο την παρουσία μας με ζητούμενο τα δίκαια συμφέροντα της Κύπρου κι ας μην μας εγκωμιάζουν.

*Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ – S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την  Μεσόγειο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!