Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακύρωσε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, λόγω της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται πολύ…άνετος στο χάος του πολέμου.

Ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε μάλιστα να επισκεφθεί την Κίνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο, συνοδευόμενος μάλιστα από εντυπωσιακή αντιπροσωπεία αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

«Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την ισορροπία των συμφερόντων όλων των χωρών», δήλωσε ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι ο κύριος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. ο Πούτιν τόνισε ότι «η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επιτύχει αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας» και το 2023 το διμερές εμπόριο  αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% και έφτασε τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια. «Η Ρωσία κατέλαβε την τέταρτη θέση στον κατάλογο των εμπορικών εταίρων της Κίνας – είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Σι: «Η έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης για βασικούς τομείς της ρωσο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας έως το 2030, μετά την επίσκεψή σας στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, είχε άμεσο ρόλο σε όλα αυτά». Πόλεμος στην Ουκρανία

Επιχειρηματική συνεργασία

Για τον Πούτιν, προτεραιότητα του ταξιδιού στην Κίνα είναι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Άλλωστε και αυτά που νομίμως προσφέρουν οι Κινέζοι  στην Μόσχα, βοηθούν τη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν τεράστιες ποσότητες μεταποιημένων αγαθών και τεχνολογιών, που είναι κρίσιμες για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», ανέφερε έκθεση από τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. Ωστόσο, πρόκειται για «νόμιμο εμπόριο», δηλαδή για αγαθά που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Πούτιν και Σι πρόκειται μάλιστα να επισκεφθούν σήμερα τη βιομηχανική πόλη Χαρμπίν  στη βόρεια Κίνα, όπου διοργανώνεται μια ρωσο-κινεζική εμπορική έκθεση με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.400 εταιρειών. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, περισσότερα από 200 κοινά έργα αναμένεται να υπογραφούν σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χαρμπίν.

Ο Πούτιν έφερε μαζί του στην Κίνα τον νέο υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και μια μεγάλη οικονομική και χρηματοοικονομική αντιπροσωπεία: Ανάμεσά τους ,ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και η Διοικήτρια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ο επικεφαλής της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ και  το αφεντικό της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν .

Η Κίνα καλύπτει τα κενά

Η Μόσχα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το Πεκίνο γεμίζει πρόθυμα το κενό που έχει προκύψει: Οι εξαγωγές κινεζικών βαρέων μηχανημάτων στη Ρωσία υπερτριπλασιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο εξοπλισμός επέτρεψε στη Ρωσία να εδραιώσει την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις, τονίζουν ειδικοί του Atlantic Council. Οι κινεζικές εξαγωγές πολύ μεγάλων φορτηγών βάρους άνω των 20 τόνων έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά.

Η Κίνα έχει γίνει το πιο σημαντικό οικονομικό σωσίβιο για τη Ρωσία: Το Πεκίνο αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και οι κινεζικές εταιρείες, με τη σειρά τους, βοηθούν τη Μόσχα με προϊόντα από τα οποία οι δυτικοί κατασκευαστές έχουν αποσυρθεί. Μεταξύ άλλων, ανθούν οι εξαγωγές αυτοκινήτων και smartphone από τη Λαϊκή Δημοκρατία στη Ρωσία.

Η κινεζική ηγεσία δεν διστάζει επίσης να επικρίνει ανοιχτά τις δυτικές κυρώσεις. Όμως οι Κινέζοι δεν φτάνουν στο σημείο να τα «σπάσουν» με τη Δύση, καθώς δεν θέλουν να γίνει το Πεκίνο στόχος κυρώσεων.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή πολύ υψηλών δασμών σε διάφορα κινεζικά προϊόντα (στα ηλεκτρικά οχήματα 102,5%» και προσπαθούν όλο και περισσότερο να τιμωρήσουν εταιρείες που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές τράπεζες έχουν γίνει πιο απρόθυμες να διεκπεραιώνουν ορισμένες συναλλαγές με Ρώσους επιχειρηματικούς εταίρους, με αποτέλεσμα οι κινεζικές συναλλαγές με τη Ρωσία να μειωθούν σχεδόν κατά 16% τον Μάρτιο και 13,5%
τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Συνεργασία δίχως όρια»

Ωστόσο, η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία φτάνει μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους άνω των 4.000 χιλιομέτρων και μια σταθερή και ειρηνική σχέση με τη Μόσχα έχει επομένως μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των κινεζικών συνόρων.

Ο Πούτιν θέλει να καλλιεργήσει μια «συνεργασία χωρίς όρια  με την Κίνα, λέει ο Σεμπάστιαν Χόπε, ειδικός στις κινεζο-ρωσικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο «Friedrich Schiller» στην Ιένα. «Η Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας. Το διμερές  εμπόριο έχει αναπτυχθεί ,αλλά από τη ρωσική σκοπιά υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης: για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί συγκεκριμένα στρατιωτικά συστήματα, αλλά μόνο προϊόντα διπλής χρήσης. Δεν έχει επίσης προχωρήσει  η κατασκευή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία ενθαρρύνεται από την κινεζική ηγεσία -ή απλώς επιτρέπεται», τονίζει ο Γερμανός ειδικός.

«Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να βλέπουμε μια έντονη απροθυμία στην Κίνα να συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες ή να κάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε ρωσικά έργα. Οι άμεσες πληρωμές είναι δύσκολες και το Πεκίνο πρέπει να καταφεύγει σε ακριβούς μεσάζοντες για να διεκπεραιώνει τις πληρωμές. Αν ήταν επιθυμητό να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας σε μεγάλη κλίμακα, θα βλέπαμε πιθανώς πολλές περισσότερες αποστολές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε στρατιωτικούς σκοπούς».