26.8 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 11:05

Η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για τους Κύπριους να επεκταθούν

Η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για τους Κύπριους επαγγελματίες και προσφέρει τον χώρο για περισσότερες επενδύσεις και αναπτύξεις καθώς και δίοδο για επέκταση σε βόρειες όμορφες χώρες.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στον Οδηγό μας, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε εξαιρετικά σημαντικούς τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, η ξενοδοχειακή βιομηχανία, η ανάπτυξη γης, οι νομικές και ασφαλιστικές εταιρείες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι μεταφορές και με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, είπε ότι για ακόμα μια φορά βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας και για τις δύο αγορές.  Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων(μέσα το HB) και τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην Κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι κυπριακές εγχώριες εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 124.5 εκατ. το 2023, ενώ η αξία των Ελληνικών προϊόντων που εισήχθησαν στην Κύπρο ανήλθε σε 2.84 δις. ευρώ την ίδια περίοδο.

Η συνέντευξη του κ. Πρέσβη έχει ως εξής:

Πως βρίσκονται σήμερα οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας και πως προβλέπετε ότι θα εξελιχθούν μέσα στο 2024;

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου με την Ελλάδα για το δωδεκάμηνο 2023 (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023) βρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας και για τις δύο αγορές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Την ίδια στιγμή τα εξ Ελλάδος προερχόμενα προϊόντα και επιχειρήσεις είναι στην πρώτη θέση στην κυπριακή αγορά.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αδιάκοπη προώθηση και υποστήριξη των Κυπρίων εξαγωγέων από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συμβούλους του ανά τον κόσμο. Επίσης, αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών πολλών χρόνων για την μελλοντική περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών επαφών Κύπρου – Ελλάδας, οι οποίες ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, όπως της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας έδειξαν σημάδια ανάκαμψης και προόδου.

Τα πιο πάνω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται με τις κυπριακές εγχώριες εξαγωγές προς την Ελλάδα να αυξάνονται κατά 2,3% το 12μηνο του 2023 (2023: €124,5 εκατ., 2022: €121,76 εκατ.). Οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων (εγχώριες και επανεξαγωγές) το 12μηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 7,3% στα 282 εκατ. Ευρώ (2022: 302,8 εκατ. ευρώ), τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον δεύτερο κύριο παραλήπτη κυπριακών προϊόντων και για το 2023 μετά το Η.Β. Την ίδια περίοδο (Ιαν – Δεκ 2023), η αξία των ελληνικών προϊόντων που εισήχθησαν στην Κύπρο ανήλθε σε 2,84 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (Ιαν – Δεκ 2022: 2,68 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο χαλούμι για τη περίοδο Ιαν – Δεκ 2023 η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση (5η το 2022) μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και της Αυστραλίας.

Η εξαγωγή χαλουμιού προς την Ελλάδα το 12μηνο του 2023 ήταν 26% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (2023: 14,3 εκατ. ευρώ, 2022: 11,38 εκατ. ευρώ), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην πολύ καλή αποδοχή του παραδοσιακού κυπριακού τυριού, από τον καταναλωτή και τον επαγγελματία της εστίασης.

Πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον των κυπριακών επιχειρήσεων για την ελλαδική αγορά;

Η Ελλάδα αποτελεί τον φυσικό εμπορικό και οικονομικό χώρο επέκτασης και δραστηριοποίησης των Κυπριακών επιχειρήσεων, τόσο λόγω των στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, της εντυπωσιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, και φυσικά λόγω της γλώσσας. Περαιτέρω, η Ελλάδα προσφέρει στις Κυπριακές επιχειρήσεις και μια δίοδο για επέκταση σε κοντινές χώρες. Οι τομείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Κυπριακές και Ελλαδικές επιχειρήσεις σήμερα, σε μία περίοδο παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, είναι αυτοί της εύρεσης, μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, της πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και των Θαλάσσιων Μεταφορών. Επίσης, το ενδιαφέρον του Κυπριακού επιχειρείν αναπτύσσεται σήμερα ραγδαία στους τομείς της Ναυτιλίας, Πληροφορικής, Logistics, Τουρισμού, Ανάπτυξης ακινήτων, Α.Π.Ε., Υγείας, καθώς και στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας λειτουργεί η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών και αποτελεί το «Σημείο Επαφής» για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο.

Οι αρμοδιότητες της Μονάδας είναι οι εξής:

Α.    Σημείο επαφής για εταιρείες (κυπριακές & ξένες) που επιθυμούν να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους

Β.    Σημείο επαφής εταιρειών ξένων συμφερόντων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο

Γ.     Υπηρεσία Ενιαίας Εξυπηρέτησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Δ.     Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ Κύπρου) – Διευκόλυνση εγκατάστασης επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών

(Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://meci.gov.cy/en/departments-services/business-facilitation-unit-bfu)

Η Κύπρος παραδοσιακά δίνει έμφαση στις επαγγελματικές υπηρεσίες, οι οποίες αναπτύσσονται σταθερά με πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία της. Το  γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα είναι ένα καλά εδραιωμένο περιφερειακό ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι κυρίως το αποτέλεσμα των πολλών διαθέσιμων υπηρεσιών και της υψηλής επαγγελματικής ποιότητας που προσφέρει.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος για την ανάπτυξη του εμπορίου της με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει ιδιαίτερα τη συνεργασία Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, άλλα και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Η Υπηρεσία Εμπορίου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου μέσω της υπηρεσίας του Export Helpdesk βοηθά Κύπριους επιχειρηματίες να έλθουν σε επαφή με αντίστοιχες εισαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε εξαιρετικά σημαντικούς τομείς όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία, κατασκευές, ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανάπτυξη γης, νομικές και ασφαλιστικές εταιρείες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταφορές και ενασχόληση με θέματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ποιοι τομείς της Ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να ενδιαφέρουν τις Κυπριακές επιχειρήσεις;

Οι πολύ υψηλές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών επιχειρηματιών αποδεικνύει τις άρρηκτες και καλά εδραιωμένες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες εντατικοποιούν πλέον τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, σε τομείς υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, μεταφορές, ενέργεια, ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,  ανάπτυξη γης, ακίνητα και κατασκευές. Είναι υψίστης σημασίας να προωθηθούν κατάλληλα οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματιών και εταιρειών των δύο χωρών, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία ολιστική αξιοποίηση των ευκαιριών σε τομείς αιχμής όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας (ΙP) και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), καθώς και προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Το μέλλον υποδεικνύει τη συνεργασία Κυπρίων και Ελλαδιτών σε παραδοσιακούς και νέους τομείς της οικονομίας, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η ενέργεια, η κλιματική κρίση και η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη.

Η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για τους Κύπριους επαγγελματίες μιας και προσφέρει τον χώρο για περισσότερες επενδύσεις και αναπτύξεις, καθώς και δίοδο για επέκταση σε βόρειες όμορες χώρες. Αντίστοιχα, πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνονται στην Κύπρο στους τομείς των πετρελαιοειδών, υπεραγορών και εξαγοράς υφιστάμενων Κυπριακών εταιρειών.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται στην Ελλάδα από την Κύπρο, τα οποία παρουσιάζουν περαιτέρω περιθώρια συνεργασίας και ανάπτυξης είναι πατάτες, εσπεριδοειδή, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, απορρίμματα σιδήρου, θραύσματα σιδήρου και χάλυβα, φαρμακευτικά προϊόντα και πλαστικά. Από την άλλη πλευρά τα κυριότερα προϊόντα που η Κύπρος εισάγει από την Ελλάδα είναι πετρελαιοειδή, είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικά μηχανήματα, μηχανήματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Πως βοηθά η Πρεσβεία τις κυπριακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την Ελληνική αγορά;

Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα έχει το εμπορικό της τμήμα, το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθήνας το οποίο προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες από την Κύπρο στην Ελλάδα, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών.

Η Υπηρεσία Εμπορίου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τους βοηθά να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς εισαγωγείς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω της υπηρεσίας Export Helpdesk. Μέσω του γραφείου στην Αθήνα οι εξαγωγείς της Κύπρου μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν για την Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία μιας και το γραφείο και είναι διαπιστευμένο να εξυπηρετεί και τις τέσσερις χώρες συγχρόνως. Μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το Εμπορικό Κέντρο Αθήνας επωφελούνται οι Κύπριοι επιχειρηματίες που ζητούν ευκαιρίες συνεργασίας με ελλαδικές επιχειρήσεις και απολαμβάνουν πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της εταιρείας τους σε χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μία χώρα προσφιλή στον Κύπριο επιχειρηματία.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κυπριακή Πρεσβεία για να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών;

Η Κυπριακή Πρεσβεία είναι επιφορτισμένη με την προώθηση, περαιτέρω ανάπτυξη, και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων τον δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς. Περαιτέρω, το εμπορικό τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της ελλαδικής αγοράς με σκοπό την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών από Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και να προβάλλει, προωθεί, επεκτείνει και διαφοροποιεί τις εγχώριες εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στην αγορά της.

Οι κύριες δραστηριότητες του Εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας στην Αθήνα επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

α. Προβολή και προώθηση των Κυπριακών Βιομηχανικών, Γεωργικών προϊόντων και Υπηρεσιών

Για την προβολή και προώθηση των Κυπριακών Βιομηχανικών, Γεωργικών προϊόντων και Υπηρεσιών το Εμπορικό Κέντρο Αθηνών οργανώνει διαφημιστικές εκστρατείες μέσω του τύπου και ραδιοφώνου, διαφημιστικών σποτ και εντύπου υλικού, καθώς επίσης και μέσω του τομέα των δημοσίων σχέσεων, προσωπικών επαφών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων του Εμπορικού Συμβούλου.

β. Οργάνωση συμμετοχής σε εκθέσεις ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναλαμβάνει την οργάνωση και προβολή της επίσημης συμμετοχής της Κύπρου σε μεγάλο αριθμό τόσο γενικών, όσο και εξειδικευμένων εκθέσεων στην Ελλάδα όπως Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Χάρτης των Γεύσεων, Οινόραμα, Logistics & Μεταφορές, FRESKON, Beyond, DETROP, KAVALA Expo,  κ.α.

Επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πραγματοποιούν εδώ και 17 χρόνια εκθέσεις Κυπριακών πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι η προσέλκυση ελλαδιτών φοιτητών στα πανεπιστήμια μας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, μιας και το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024 οι φοιτητές ξεπέρασαν τους 20.000 παγκύπρια.

γ.     Διευθέτηση επαφών Κυπρίων εξαγωγέων με εισαγωγείς

Η διευθέτηση προγράμματος επαφών με εισαγωγείς αποτελεί μια πολύ σημαντική διευκόλυνση για τους Κύπριους εξαγωγείς μέσω της υπηρεσίας του Export HelpDesk του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ιδιαίτερα εκείνους που επιχειρούν για πρώτη φορά την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελληνική αγορά.

δ.     Παροχή εμπορικών και άλλων πληροφοριών

Παρέχει σε ενδιαφερόμενους Κύπριους εξαγωγείς πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές εξαγωγής των προϊόντων τους όχι μόνο στην Ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιταλίας, ως χώρες που έχει αναλάβει το Εμπορικό Κέντρο Αθήνας. Παρέχει επίσης σε ενδιαφερόμενους, πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων στην Κύπρο, τη λειτουργία εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες και προωθεί και προβάλλει τις εξειδικευμένες εκθέσεις που οργανώνονται στην Κύπρο. Παρακολουθεί επίσης τις εμπορικές και οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας για θέματα που σχετίζονται με εμπορία κυπριακών προϊόντων όπως π.χ. φάρμακα, φρούτα και λαχανικά, αλουμίνιο κτλ.

ε.     Διερεύνηση προοπτικών εξαγωγής νέων προϊόντων

Διερευνά τις δυνατότητες αύξησης ή και διαφοροποίησης των κυπριακών εξαγωγών καθώς και τις ευκαιρίες εξαγωγής νέων προϊόντων στην Ελλάδα, με την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς για συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

στ.   Διατήρηση επαφών και σχέσεων

Διατηρεί επαφές με κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδας, εμπορικά επιμελητήρια, επαγγελματικούς και άλλους συνδέσμους και εκπροσωπεί την Κύπρο σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών φορέων της Ελλάδας.

η.    Διοργάνωση Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων στην Ελλάδα

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για την προβολή της Κύπρου ως Κέντρου Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Κέντρου Επενδύσεων, το Εμπορικό Κέντρο Αθηνών σε συνεργασία με το Invest Cyprus, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Κ.Ε.Β.Ε.), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (Ο.Ε.Β.) και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, συμβάλλει ουσιαστικά στην οργάνωση ειδικών σεμιναρίων, συνεδρίων  και άλλων σχετικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση ειδικού κοινού προς όφελος των επιχειρηματιών της Κύπρου.

θ.     Οργάνωση αποστολών στην Κύπρο

Επίσης, αναλαμβάνει την οργάνωση επισκέψεων ελλαδιτών εισαγωγέων και δημοσιογράφων στην Κύπρο με σκοπό την πραγματοποίηση επαφών με κυπριακές επιχειρήσεις για δια ζώσης ενημέρωση για τις δυνατότητες εξαγωγής Κυπριακών προϊόντων, την ανάπτυξη και τις προοπτικές του τομέα των υπηρεσιών, της κυπριακής βιομηχανίας και γεωργίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα Οφέλη της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο

Του Αντρέα Κεττή* Η διαπίστωση με την οποία θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου είναι κλισέ αλλά θεωρώ ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία: Η...

Ύψιστο καθήκον η προστασία της υγείας των παιδιών μας

Του Γιώργου Γεωργίου* H οικονομική κρίση έχει, αναντίλεκτα, σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αυξάνονται...

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου

Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς* Η παροχή επαρκών και οικονομικά προσιτών ενεργειακών υπηρεσιών αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης. Επί του παρόντος, η πρόκληση είναι να αναπτυχθούν...

ΑΚΕΛ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό «απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά και την παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα πραγματοποιήσει το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με ανάρτηση του κόμματος, «απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς...

Μειωμένες οι τιμές στα κατασκευαστικά υλικά τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι

Ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Αύγουστο 2024 ανήλθε στις 117,68 μονάδες (με βάση 2021=100), κατέγραψε μείωση 0,08%, σε σύγκριση με τον...

Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024 αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!