* Tης Ναταλί Γιωργαλλά
Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη σε ένα οργανισμό είναι βασικές έννοιες και μπορούν να θεωρηθούν ως τα δομικά στοιχεία της αξιοπιστίας αυτού του οργανισμού. Η δωροδοκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα και δυσκολότερα στη διαχείριση τους ζητήματα, που απασχολεί τη σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα διεθνώς. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το πρότυπο ISO 37001, με τίτλο “Σύστημα Διαχείρισης Κατά της Δωροδοκίας” (“Anti–bribery Management Systems”).
Το ISO 37001 αντιμετωπίζει ένα από τα πιο καταστροφικά και προκλητικά ζητήματα στον κόσμο και επιδεικνύει μια αφοσιωμένη προσέγγιση για την εξάλειψη της διαφθοράς. Με ικανοποίηση είδαμε και την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως όπου αναγνωρίζεται η σημασία και σημαντικότητα του διεθνούς αυτού προτύπου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανακοίνωσε το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για εφαρμογή του προτύπου ISO 37001» τόσο για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών όσο και για αγορά υπηρεσιών πιστοποίησης. (σχετικές πληροφορίες εδώ).
Μια επιπρόσθετη αναγνώριση του προτύπου ISO 37001 “Anti–bribery Management Systems” επισφραγίζεται και από την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς του κράτους. Συγκεκριμένα, στην Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά σε συντονισμένες δράσεις σε 6 βασικούς πυλώνες. Στα πλαίσια αυτά συστήνεται η μέγιστη αξιοποίηση του προτύπου ISO 37001 ως πολύτιμου εργαλείου κατά της δωροδοκίας και κατ’ επέκταση της διαφθοράς. Η διαπίστωση για την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου ISO 37001 τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και η πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης επιβραβεύει την προσπάθεια καταπολέμησης της δωροδοκίας.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρότυπο (ISO 37001), έχει γίνει αποδεκτό στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την αξία του στην καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί από παγκοσμίου φήμης εταιρείες, όπως η Microsoft (ΗΠΑ), η Alstom (Γαλλία), η Eni (Ιταλία) και η SKK Migas (Ινδονησία). Η αξία του ISO 37001 έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από πολλές κυβερνήσεις και υιοθετήθηκε έγκαιρα.
Το ISO 37001 επιτρέπει σε οργανισμούς όλων των τύπων να αποτρέπουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τη δωροδοκία υιοθετώντας μια πολιτική κατά της δωροδοκίας, διορίζοντας ένα υπεύθυνο άτομο το οποίο θα επιβλέπει τη συμμόρφωση κατά της δωροδοκίας, την εκπαίδευση, τις εκτιμήσεις κινδύνου και τη δέουσα επιμέλεια σε έργα και επιχειρηματικούς συνεργάτες, εφαρμόζοντας οικονομικές και εμπορικούς ελέγχους και τη θέσπιση διαδικασιών αναφοράς και έρευνας.
Νοείται ότι το πρότυπο δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιστατικά δωροδοκίας σε ένα οργανισμό. Μπορεί όμως να συνεισφέρει στην προσπάθεια ενός οργανισμού να εφαρμόσει ικανοποιητικά μέτρα κατά της δωροδοκίας. Ως εκ τούτου, η πιστοποίηση παρέχει την απόδειξη εφαρμογής τέτοιων μέτρων. Επιπλέον, η πιστοποίηση ενός οργανισμού προς το ISO 37001 αποτελεί απόδειξη ότι ο οργανισμός έχει λάβει λογικά μέτρα για αποφυγή της δωροδοκίας.
Τέλος, η πιστοποίηση αποτελεί απόδειξη συμμόρφωσης προς το πρότυπο αφού συνθέτει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση και πρόληψη της δωροδοκίας. Το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενισχύει τόσο την προσπάθεια για την πρόληψη της δωροδοκίας όσο και την διάθεση για πάταξη της διαφθοράς.
Σημειώνεται ότι το διεθνές πρότυπο, ISO 37001, με τη σειρά του και αυτό συμβάλλει άμεσα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ISO 37001 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης ISO Technical Committee 309 Governance of Organizations η οποία είναι αρμόδια για το εν λόγω πρότυπο, επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22.411.411 ή και στο [email protected]
*Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).