14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:56

Ενέργεια και ο πληθωρισμός βάζουν φωτιά στις κοινωνικές διαμαρτυρίες

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

«Πρέπει να ξυπνήσουμε, ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Κινέζοι θα μας κάνουν δώρα!»: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει μια ισχυρή απάντηση και να δράσει πολύ γρήγορα. Οι Αμερικανοί αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα και εφαρμόζουν μια πολύ επιθετική στρατηγική κρατικής βοήθειας. Οι Κινέζοι κλείνουν την αγορά τους»!

Με κραυγή αγωνίας έμοιαζε περισσότερο η συνέντευξη του Μακρόν στη Les Echos. Μια κραυγή που είχε στόχο τη Γερμανία και την εγωιστική της πολιτική, να βάζει πάνω απ` όλα τα εθνικά, οικονομικά της συμφέροντα. «Είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη …και αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, δεν πρέπει να υιοθετηθούν εθνικές στρατηγικές, αλλά μια ευρωπαϊκή στρατηγική».

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, που κατηγορείται ότι προχώρησε μόνη της με το σχέδιο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δέχεται πιέσεις από αρκετούς εταίρους της ΕΕ να δείξει  περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη. Η Γερμανία, βέβαια, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει δύσκολους-ενεργειακά χειμώνες και όχι μόνο εφέτος, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος του 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ σε συνέντευξή της στην Handelsblatt. «Η ενεργειακή κρίση δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», προειδοποιεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.  Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, η  γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά τρία τρίμηνα στη σειρά μέχρι την άνοιξη του 2023 και δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει ολόκληρη την ευρωζώνη σε πιο βαθιά ύφεση.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το σχέδιό της για τον προσωρινό περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου ως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε χθες στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνει προσωρινές παρεμβάσεις στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, που είναι και το σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Κομισιόν δεν θα υποβάλει λεπτομερή πρόταση για να λειτουργήσει άμεσα, αλλά θα επιδιώξει την εξουσιοδότηση από τις κυβερνήσεις για να καταλήξουν σε έναν τέτοιο «διορθωτικό μηχανισμό» σε μεταγενέστερο στάδιο. Ενας τέτοιος κανονισμός χρειάζεται επίσης έγκριση από τα κράτη της ΕΕ και θα ισχύει για όχι περισσότερο από τρεις μήνες. Την πρόταση της Κομισιόν θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για να βρουν μια κοινή απάντηση στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Μια έκρηξη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως παραδέχτηκε και ο Μακρόν.

Οι αλήθειες του Μακρόν

Είπε άλλωστε πολλές αλήθειες ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξή του στη Les Echos: Ο,τι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι βασικά εισαγόμενος και συνδέεται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, λόγω των κυρώσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μακρόν δεν δίστασε μάλιστα να στρέψει τα πυρά του και στα «γεράκια», που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ: «Ανησυχώ όταν βλέπω ορισμένους παράγοντες της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να μας εξηγούν ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση πρέπει να καταρρεύσει για να περιοριστεί καλύτερα ο πληθωρισμός. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Αναμφίβολα, η αγωνία του Μακρόν αυξάνεται και λόγω της αυξανόμενης κοινωνικής έντασης που πυροδοτεί η ακρίβεια στη Γαλλία.

Εκρηκτικό φθινόπωρο

Το Σαββατοκύριακο, πάνω από 140.000 διαδηλωτές– ανάμεσά τους και η βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Αννί Ερνό- συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι αξιώνοντας μέτρα κατά της ακρίβειας και αυξήσεις στους μισθούς. Σήμερα, τα συνδικάτα της Αριστεράς – CGT, FO και FSU- έχουν απευθύνει έκκληση για γενική απεργία. Ολοι απαιτούν πρώτα και κύρια αύξηση μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε διυλιστήρια που ανήκουν στον πετρελαϊκό κολοσσό της TotalEnergies, με αποτέλεσμα να έχουν «στερέψει» τα πρατήρια καυσίμων και οι Γάλλοι να  ψάχνουν απεγνωσμένα για βενζίνη. Ένα στα τρία πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία δεν έχουν…καύσιμα.Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που αρκετοί οδηγοί στρέφονται στην…μαύρη αγορά. Η Γαλλία έχει αρχίσει να παραλύει, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την επανεμφάνισή τους τα «Κίτρινα Γιλέκα»!

Μέσα σε  λίγες μέρες, σε λίγες ώρες, όλα άλλαξαν στη Γαλλία. Σήμερα, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να βυθιστεί η χώρα σε μια σοβαρή κοινωνική κρίση,λίγο πριν την έλευση του χειμώνα. Πριν από μερικές εβδομάδες, μόνο το ασφαλιστικό ζήτημα προκαλούσε ανησυχίες στους διαδρόμους της εξουσίας. Σήμερα όμως, ένα κίνημα δυσαρέσκειας κερδίζει δυναμική σε πολλούς τομείς. Οι επιτάξεις που αποφάσισε επειγόντως η γαλλική κυβέρνηση σε διυλιστήρια, ήταν η θρυαλλίδα που ξεσήκωσε τους πάντα έτοιμους για εξέγερση Γάλλους. «Το κοινωνικό φθινόπωρο υπόσχεται να είναι όλο και πιο θερμό, καθώς ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ κρύος», γράφει η Le Monde. «Από το μπλοκάρισμα των διυλιστηρίων μέχρι το όνειρο μιας γενικής απεργίας, το ζήτημα των μισθών και του πληθωρισμού, «πυρπολεί» το κοινωνικό κίνημα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι εξελίξεις αυτές ταρακουνούν τη διεθνή ατζέντα του Μακρόν, που έχει επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ξαναθυμίζει στην εξουσία μερικές πολύ άσχημες αναμνήσεις».

Στη Γαλλία,δημιουργείται ένα δυνητικά εκρηκτικό κοκτέιλ που είχε ήδη προκαλέσει σπινθήρες κατά την προηγούμενη πενταετία Μακρόν. Πόσο μάλλον που η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών μπορεί να αποδειχτούν η καλύτερη εύφλεκτη ύλη! «Τα πράγματα είναι χάλια», δηλώνει Γάλλος μεγαλο-επιχειρηματίας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι περίοδοι υψηλού πληθωρισμού πάντα προκαλούσαν αλλαγές καθεστώτος! Η ομάδα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία δεν ανήκει σε μια γενιά που να έχει βιώσει ταραχές, τέτοιας έκτασης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!