Να συντονιστούν με τους συμμάχους για πιθανές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ. Ως εκ τούτου ξεκινάει η προετοιμασία των πιθανών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές δίκτυο Swift.
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, κεκλεισμένων των θυρών, να εξετάσουν τις επιλογές τους για πιθανές κυρώσεις, προειδοποιώντας για καταστροφικούς οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας με στόχο να αποτρέψουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.
Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ τοποθετούμενοι στη συζήτηση για την κρίση στα ουκρανικά σύνορα, τόνισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης και να μην επιτρέψει στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να υπαγορεύουν αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην άμυνα και την ασφάλεια της ηπείρου, δήλωσαν αξιωματούχοι στους Financial Times.
Η ΕΕ προσπάθησε να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα τεθούν στο τραπέζι συγκεκριμένες επιλογές προτού γνωρίζει σε ποιες ενέργειες μπορεί να προχωρήσει —αν προχωρήσει — ο Πούτιν. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη ζήτησαν μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στη Μόσχα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορά της με την Ουκρανία.
Η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις με «τεράστιο κόστος»
«Συζητήσαμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε και τα οποία μπορούμε να λάβουμε σε περίπτωση που δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ειρηνικά», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τις συνομιλίες. «Αξιολογούμε τα διάφορα μέτρα, ελέγχοντας τι αποτελέσματα θα είχαν, πόσο αποτελεσματικά θα ήταν. Αλλά αυτό είναι απλώς η προετοιμασία για ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να συμβεί», πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους». Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις «διπλωματικές προσπάθειες, ειδικά στις συνομιλίες της Μορφής Νορμανδίας, για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ». Η επανενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας αναφέρεται στην ομάδα της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που έχουν συμφωνήσει ανεκπλήρωτους ακόμη όρους ειρήνης για τον πόλεμο στον ανατολική Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε μετά τις συζητήσεις των ηγετών ότι ο συντονισμός με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για πιθανές κυρώσεις έχει ήδη ξεκινήσει και ότι η Κομισιόν εξετάζει μια ποικιλία επιλογών. «Μπορούμε να διαβάσουμε τα σημάδια και είμαστε προετοιμασμένοι», είπε. «Είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα», συνέχισε.
Οι πιθανές κυρώσεις
Ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων που θα ετοιμάσουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, την αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο Swift που διευκολύνει τις παγκόσμιες μεταφορές χρημάτων, κλιμάκωση των οικονομικών περιορισμών που θα δυσκόλευε τις ρωσικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο.
Άλλα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν στοχευμένες κυρώσεις κατά ιδιωτικών ρωσικών τραπεζών, περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων στη Ρωσία — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και χημικών — και μεμονωμένες αγωγές κατά Ρώσων.
Σύμφωνα, ωστόσο, με γερμανούς αξιωματούχους, στη συνάντηση της Πέμπτης δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες κυρώσεις. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε συγκεκριμένο μέτρο στην ίδια την ΕΕ.
Τι είπε ο πρωθυπουργός
Στο δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία θα ήταν προς όφελος όλων, θυμίζοντας ότι θα επιβάλλονταν συντονισμένες κυρώσεις σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και η επανενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας προσφέρουν τη βάση για την εκτόνωση της κρίσης.