16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 13:08

ΕΕ: Ανοίγει παράθυρο για μεγαλύτερη συνεργασία με Τουρκία -Τι ρόλο θα παίξει ο «Επίτροπος Μεσογείου»

Όταν στις 19 Ιουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέπτυσσε ενώπιον των ευρωβουλευτών τον στρατηγικό σχεδιασμό της για την επόμενη πενταετία, συμπεριέλαβε και ένα καινούργιο χαρτοφυλάκιο (portfolio), αυτό του Επιτρόπου της Μεσογείου.

Οι λόγοι που προέβαλε ήταν η μετανάστευση, ο πόλεμος στη Γάζα, η ενέργεια, η ανάφλεξη στη Β. Αφρική, η ασφάλεια, η άμυνα, αλλά κυρίως οι πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες με μια «παραμελημένη» -όπως είπε- περιοχή. Στην ομιλία της σημείωσε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε τις ολοκληρωμένες συνεργασίες μας, ιδίως σε όλη τη νότια γειτονιά μας».

« Η περιοχή της Μεσογείου πρέπει να τραβήξει αμέριστη προσοχή. Γι’ αυτό θα διορίσω έναν Επίτροπο για την περιοχή και θα προτείνω μια νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο μαζί με την Κάγια Κάλας. Γιατί το μέλλον των δύο ακτών της Μεσογείου είναι ένα και το αυτό», δήλωσε.

Πολλές χώρες είδαν την προοπτική αυτή με θετικό μάτι, ανάμεσα τους η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα. Μάλιστα το ρεπορτάζ λέει ότι οι χώρες αυτές πιέζουν για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον δικό τους Επίτροπο. Ήδη ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης εκφράστηκε ανοικτά επ’ αυτού.

Η λογική της Κομισιόν για τον διαχωρισμό και ίδρυση ειδικού χαρτοφυλακίου της Μεσογείου ήταν ότι την προηγούμενη πενταετία διαπίστωσε ότι υπήρχαν εναλλαγές μεταξύ της διαχείρισης των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ και των μεταναστευτικών συμφωνιών με τη νότια γειτονιά της Ευρώπης.

Η επεξήγηση αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σε πρώτη ανάγνωση, οι πιο «συγκρατημένοι» εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ότι ο διαχωρισμός της Μεσογείου θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες συγκρούσεις με το «μεγαλύτερο» χαρτοφυλάκιο της Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο προορίζεται να αναλάβει η Κάγια Κάλας της Εσθονίας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται η σύμπλευση δύο επιτρόπων για μια σειρά από θέματα που θα εμπίπτουν και στα δύο χαρτοφυλάκια.

Οι άνθρωποι που συνομιλούσαν για αρκετούς μήνες με την πρόεδρο της Κομισιόν είχαν και μια άλλη οπτική γωνία: Ότι λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων, η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία.

Φωτογραφική διάταξη για την Τουρκία

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, και οι δύο από ανώτατες πηγές της Κομισιόν, η πρόθεση της προέδρου της Κομισιόν για την «εμβάθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής» στη Μεσόγειο και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει, ιδιαίτερα στην Ενέργεια, αφορούν και τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Όπως μας εξήγησαν οι πηγές, μέρος του χαρτοφυλακίου αναμένεται να είναι και η διαχείριση πιθανών συνεργασιών με τις χώρες της Μεσογείου οι οποίες θα είναι άμεσες και δεν θα συγκρούονται με άλλες εκκρεμότητες που μπορεί να έχει η Κομισιόν και η ΕΕ με τις χώρες αυτές.

Ανέφερε η μια πηγή: «Μέχρι τώρα, οι επαφές μας, οι σχέσεις μας και οι συνεργασίες μας με την Τουρκία περνούσαν από τις προενταξιακές της διαπραγματεύσεις, που έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια».

«Ακόμα και με τη συμφωνία για το προσφυγικό, έγιναν τεράστιες υπαναχωρήσεις από την πλευρά μας προκειμένου να λάβει τα κονδύλια η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε
έτερος ανώτατος παράγοντας και πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό έχει γίνει αντιληπτό στην Κομισιόν ότι ο Ερντογάν, λόγω θέσης και άποψης, αισθάνεται ότι δεν χρειάζεται την ΕΕ. «Η Τουρκία είναι με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση. Συνομιλεί με όλους και κάνει συμφωνίες με όλους».

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διατηρεί ανοικτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία, χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα κολλάνε», είπε. Πρόσθεσε δε ότι η γείτονα χώρα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς που θα εμπεριέχονται στο νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!