«Το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025 με την Κίνα»: Η εκτίμηση αυτή είναι του τετράστερου πτέραρχου Μάικ Μίνιχαν της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ελπίζω να κάνω λάθος», έγραψε ο στρατηγός Μάικ Μίνιχαν σε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα προς όλους τους διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών,το οποίο είδαν το Nbc News και οι Financial Times την Παρασκευή: «Βλέπω τον πόλεμο με την Κίνα να πλησιάζει το 2025».
Αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι τα σχόλια του Μινιχάν «δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση του υπουργείου για την Κίνα», αλλά σε κάθε περίπτωση η άποψη του τετράστερου πτεράρχου και επικεφαλής της “Air Mobility Command (AMC) των ΗΠΑ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Ο Μίνιχαν είναι βέβαια γνωστός για τη «φονική γλώσσα» του: Σε μια διάσκεψη είπε ορθά κοφτά ότι «όταν μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου, κάθε κομμάτι της ζωής σου είναι καλύτερο. Το φαγητό σου έχει καλύτερη γεύση. Ο γάμος σου είναι πιο δυνατός». Αλλά είναι επίσης ένας αξιωματικός που γνωρίζει την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού από το 2013. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για τον Ινδο-Ειρηνικό, καλύπτοντας την Κίνα και την Ταϊβάν , από το 2019 έως το 2021.
Η προφητεία
Ποιος είναι ο λόγος αυτής της προφητείας και, κυρίως, μπορεί να βγει αληθινή; Ο πτέραρχος Μίνιχαν «εξηγεί» ότι το 2024 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν και αυτό δίνει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ την ευκαιρία να αναλάβει στρατιωτική δράση. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά θεωρεί το νησί ως δικό της έδαφος.
«Ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην εξουσία και τον Οκτώβριο του 2022 διόρισε το δικό του πολεμικό συμβούλιο», επισημαίνει ο πτέραρχος στο έγγραφο. «Οι προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν είναι το 2024 και θα δώσουν στον Σι μια δικαιολογία. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Σι μια διχασμένη Αμερική. Το πρόσχημα και η ευκαιρία για τον Σι να δράσει είναι όλα στη σειρά για το 2025», καταλήγει ο Μίνιχαν.
Η δήλωση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο, δεν είναι τραβηγμένη. Αυτό που προκαλεί κάποια ανησυχία είναι η ακρίβεια με την οποία ο πτέραρχος περιέγραψε τις προβλέψεις του, καθορίζοντας επίσης μια ημερομηνία έναρξης της σύγκρουσης.
Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει εκτίμηση για το ξέσπασμα σύγκρουσης μεταξύ 2023 και 2027, μετά την πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν. Αυτό έχει πει και ο ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον πριν από δύο χρόνια , τότε επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τότε που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα διέταζε τις αμερικανικές δυνάμεις να επέμβουν ως απάντηση σε μια κινεζική στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν.
Η Κίνα παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση για τις ΗΠΑ, τόσο πολύ που ο Μπάιντεν ενίσχυσε τη συμμαχία με την Ιαπωνία και συγκρότησε το Aukus – ένα είδος ΝΑΤΟ του Ειρηνικού- με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν επίσης τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό. Οι προγραμματισμένες παραγγελίες όπλων του Πενταγώνου δείχνουν ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αμυντικές δαπάνες στα ύψη
Ο Μπάιντεν βλέπει τον πόλεμο ως μια συστημική βασική σύγκρουση μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχιών. Έχει κάνει τη νίκη σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα το πιο σημαντικό καθήκον εξωτερικής πολιτικής, επί της προεδρίας του. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε αριθμούς – ειδικά στην άμυνα.
Το Κογκρέσο υποστηρίζει το σχέδιό του και τον περασμένο μήνα ενέκρινε αμυντικό προϋπολογισμό 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος. Αυτό το ποσό είναι σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το 2022.
Ο λόγος είναι η προοπτική του ανταγωνισμού με την Κίνα. Οι απειλές του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν έχουν επίσης ωθήσει το Κογκρέσο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες- περισσότερο από όσα είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο ότι χρειαζόταν. Τώρα αντιπροσωπεύουν το 3,74% του ΑΕΠ.Ιστορικά,αυτό είναι λίγο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ήταν πάνω από το 9% του ΑΕΠ. Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1980 οι αμυντικές δαπάνες ήταν πάνω από το 6% και το 2010 σχεδόν το 5% .Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν η γεωπολιτική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι ΗΠΑ έχουν ακόμη πολλά οικονομικά περιθώρια αύξησης των δαπανών για τον στρατό.
Η Ουάσιγκτον προφανώς δεν θέλει να κάνει το λάθος να θεωρηθεί ως αποδυναμωμένη από το Πεκίνο ή τη Μόσχα.
Ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακάρια στο βιβλίο του «Ο Μετααμερικανικός κόσμος» αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι οι διεργασίες που καταγράφονται πλέον στην Διεθνή Σκηνή την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο μιας επικείμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-Κίνας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνεται η ανάδυση ενός γεωπολιτικού πολυκεντρισμού στην παγκόσμια σκηνή που εντείνει την αβεβαιότητα.
Ο συναγερμός πάντως σήμανε πιο ηχηρά καθώς η δήλωση Μίνιχαν έρχεται την παραμονή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Πεκίνο, για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr