Τη σημαντικότητα της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σε συνέντευξη του στο nomisma ο πρώην Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
Ήταν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου για 10 χρόνια και δηλώνει πως οι Κύπριοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Ερωτηθείς ποια έργα, τα οποία υλοποιήθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ ξεχωρίζει, δεν μπορούσε να διαλέξει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι να πρωτοπώ; Για το κάστρο της Λεμεσού ή το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας;»
Το ολικό «λίφτινγκ» της Λευκωσίας
Είναι γεγονός, πως το κέντρο της πρωτεύουσας πέρασε από ολικό «λίφτινγκ» τα τελευταία χρόνια.
Το Σχέδιο Δράσης για τη Λευκωσία επιδιώκει την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, θέτοντας ως στόχους:
• την κοινωνικοοικονομική ενίσχυση, μέσω της προσέλκυσης και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία,
• τη συγκράτηση γηγενούς πληθυσμού και προσέλκυση νέου, μέσω της δημιουργίας ζωντανής κοινότητας με την προσέλκυση φοιτητών και συναφών επενδύσεων στην περιοχή,
• τη συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη, μέσω της αποκατάστασης/ ανακαίνισης κτηρίων και επανάχρησής τους, ή/και της αξιοποίησης κενών τεμαχίων, της βελτιστοποίησης των υποδομών και της αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος,
• τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εμπειρίας επίσκεψης.
Οι κύριες δράσεις για την ανάδειξη, αναβίωση και αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας αφορούν σε:
• Μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης για στέγαση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου,
• Αναβαθμίσεις των σχολείων της εντός των τειχών Λευκωσίας,
• Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών πόλη,
• Πολεοδομικά και Οικονομικά Κίνητρα,
• Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας στην εντός των τειχών πόλη,
• Κυκλοφοριακές διευκολύνσεις για βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Επιπρόσθετα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για την περίοδο 2021 – 2026, προωθούνται οι παρεμβάσεις:
• Ανακαίνιση του σχολείου της Φανερωμένης,
• Αγορά κτηρίων από τον Δήμο Λευκωσίας για τη διαμόρφωση φοιτητικών εστιών (στόχος: 70 φοιτητικά δωμάτια),
• Σχέδιο Χορηγιών για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών/ φοιτητικών δωματίων, με ιδιωτική πρωτοβουλία (στόχος: συνολικά 380 φοιτητικά δωμάτια).
Η πολιτική συνοχής της ΕΕ έδωσε ανάσα στους Κύπριους το 2013
Εξηγώντας την σημαντικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής, ο κ. Παπαδάκης πήγε πίσω στο 2013 και την τραπεζική κρίση, λέγοντας ότι από αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν 2000 νέες θέσεις εργασίας.
«Η απόδειξη της σημαντικότητας της πολιτικής συνοχής της ΕΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα κατά το 2013, όταν η Κύπρος βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική θέση. Την ώρα που έκλειναν επιχειρήσεις και οι πολίτες έχαναν την δουλειά τους, από το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν 2000 νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ να στηριχθούν οικονομικά και κατά κύριο λόγο να βοηθηθούν .
Τόνισε πως οι Κύπριοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής από τα χρήματα που δόθηκαν για το ιστορικό κέντρο των πόλεων της χώρας, όπου όπως ανέφερε έγιναν έργα υποδομής που άλλαξαν τη μορφή τους. Επεσήμανε επίσης ότι και σε πολλά χωριά της Κύπρου έγιναν σημαντικά έργα.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης, είπε πως το 2019, γινόταν συζήτηση για αποκοπή των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, σημειώνοντας πως η Κύπρος αναφέρθηκε ως θετικό παράδειγμα των συγκεκριμένων κονδυλίων που βοήθησαν ουσιαστικά την κοινωνία να ξεπεράσαν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Ερωτηθείς εάν η Κύπρος απορροφά τα κονδύλια στο έπακρο, απάντησε καταφατικά τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην απορρόφηση κονδυλίων, και αυτό φαίνεται από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε ακόμη ότι το 2015 η αρμόδια επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επιθεώρησε τα έργα που υλοποιήθηκαν και βρίσκονταν σε στάδιο υλοποίησης στην Κύπρο, λέγοντας ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως η πολιτική συνοχής της ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι όλες οι περιφέρειες της ΕΕ να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.