7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:33

Διαφθορά: Σε ποιες χώρες οι ηγέτες έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και αρκετοί στενοί του σύμμαχοι υποστήριξαν ότι οι πολλαπλές έρευνες που αντιμετωπίζει, και ειδικότερα η έρευνα στην ιδιοκτησία του στο Μαρ-α-Λάγκο, είναι βγαλμένα από μια «μπανανία».

Οι έρευνες κατά πρώην ηγετών δεν είναι σπάνιες σε όλο τον κόσμο, γράφει το Axios. Σε τουλάχιστον 76 χώρες, ηγέτες που εγκατέλειψαν τα καθήκοντά τους από το 2000 και έπειτα έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί – μεταξύ άλλων σε δημοκρατίες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Από το 1980, περίπου οι μισές χώρες του κόσμου έχουν τουλάχιστον μία τέτοια περίπτωση, χωρίς να προσμετρώνται οι παραπομπές ή τα πραξικοπήματα.

Οι έρευνες στην επικαιρότητα σε όλο τον κόσμο

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν συνελήφθη και ερευνάται για τρομοκρατία για σχόλια που έκανε σε συγκέντρωση. Υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτα κακό και η εγγύηση προ της σύλληψής του παρατάθηκε από την Πέμπτη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ μετά την επικύρωση της καταδίκης του για διαφθορά στο σκάνδαλο 1Malaysia Development Berhad (1MDB) πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μετέχει στις εκλογές μετά την απόρριψη της καταδίκης του για διαφθορά.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγεί το κόμμα του σε εκλογές ενώ η δική του δίκη για διαφθορά βρίσκεται σε εξέλιξη. Λέει ότι είναι θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

Εισαγγελέας στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα ζήτησε ποινή κάθειρξης 12 ετών για διαφθορά κατά της πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρχνέρ, αν και έχει νομική ασυλία στον τρέχοντα ρόλο της ως αντιπρόεδρος. Αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Αρκετοί πρώην ηγέτες από πλούσιες δημοκρατίες βρέθηκαν σε δίκη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όπως ο Τραμπ, έτσι και ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ερευνάται μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Εκδικάστηκαν δύο διαφορετικές υποθέσεις πέρυσι και καταδικάστηκε σε φυλάκιση (άσκησε έφεση).

Στη Νότια Κορέα, η πρώην πρόεδρος Παρκ Γκουν-χιέ καταδικάστηκε σε 24 χρόνια για διαφθορά. Έλαβε χάρη από τον διάδοχό της τον Δεκέμβριο μετά την πενταετία.

Στην Ταϊβάν, ο πρώην πρόεδρος Τσεν Σουί Μπιαν καταδικάστηκε για δωροδοκία το 2009.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών εδώ και τρεις δεκαετίες και του απαγορεύτηκε προσωρινά να διεκδικήσει αξιώματα λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη. Αλλά θα συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά, σε ηλικία 85 ετών. Δεν απέχει πολύ από το να γίνει ο μοναδικός ηγέτης για τον οποίο μια δίκη ή ακόμα και η καταδίκη δεν ήταν στο τέλος της καριέρας του.

Αλλά η περιοχή όπου οι περισσότερες χώρες έχουν φυλακίσει ή διώξει πρώην ηγέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η Λατινική Αμερική.

Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων σε όλο τον κόσμο, οι κατηγορίες που έχουν αντιμετωπίσει πρώην ηγέτες σχετίζονται με τη διαφθορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!