5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 7:06

Γιατί χρήζουν αλλαγής τα κριτήρια δανειοδότησης

Του Θάνου Τσίρου

Όποιος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αντιλαμβανόταν αμέσως το πρόβλημα, αλλά και τον φαύλο κύκλο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση για να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, τόσο από την πολυετή ύφεση όσο και από την υγειονομική κρίση.

Όμως, οι τράπεζες, με ανοικτό ακόμη το μέτωπο των κόκκινων δανείων, επικαλούνται τη μειωμένη ή ανύπαρκτη πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειοληπτών για να απορρίψουν τις αιτήσεις ή για να κρατήσουν ψηλά το κόστος δανεισμού. Από τη μία λοιπόν είχαμε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι οι τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία αλλά όχι στην επιθυμητή ένταση και έκταση -ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και από την άλλη τους εκπροσώπους των τραπεζών να δηλώνουν ότι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ορθής δανειοδότησης βάσει της πιστοληπτικής ικανότητας του αιτούντος.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Πρακτικά την περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να αγνοήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων. Μπορούν όμως να προσαρμόσουν τα κριτήρια ώστε να μην κρίνουν μόνο με βάση το παρελθόν -δηλαδή το αν η μικρομεσαία επιχείρηση φορτώθηκε ένα κόκκινο δάνειο μέσα στην πολυετή οικονομική καταιγίδα- αλλά και με βάση το μέλλον.
Με λίγα λόγια, απαιτείται εκ νέου σχεδιασμός των κριτηρίων δανειοδότησης ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη μόνο η εικόνα στον Τειρεσία και τα οικονομικά μεγέθη παρελθόντων ετών, αλλά και η προοπτική. Αυτό προϋποθέτει καλύτερη μελέτη από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών που έχουν επωμιστεί με το βάρος να λένε «ναι» ή «όχι» σε έναν υποψήφιο δανειολήπτη. Αλλά και πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα, ποσοτικά και ποιοτικά.

Όσο οι τράπεζες επιμένουν να κρίνουν με βάση το αν έχει κοκκινίσει ένα δάνειο ή αν έχει σφραγιστεί μια επιταγή, τόσο θα διατηρείται ο φαύλος κύκλος. Αν εμπλουτίσουν τη μεθοδολογία, αν ρίξουν βάρος και στη συμβουλευτική για να «καθοδηγήσουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίσουν το «αξιόχρεο», τότε περισσότερο θα ανοίγει ο κύκλος αυτών που θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!