Τέλειωσε ο εμπορικός πόλεμος; Σίγουρα, η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για εκατέρωθεν μείωση των δασμών αναθέρμανε τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον  κόσμο.

Έστω και προσωρινά, για 90 ημέρες, οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30%-από 145%. Και η Κίνα θα επιβάλει δασμούς μόλις 30%-από 125%.

Δεν είναι και λίγο. «Όπως φάνηκε, οι διαφορές δεν ήταν και τόσο μεγάλες», δήλωσε ο Τζέιμισον Γκριρ, εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, μίλησε για καλά νέα: «Χωρίς αυτή την παύση, το άμεσο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είχε ουσιαστικά σταματήσει».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Σάιρους ντε λα Ρούμπια προειδοποίησε πάντως ότι η επίτευξη συμφωνίας απέχει ακόμη πολύ. «Όλο αυτό φαίνεται να ισχύει μόνο για 90 ημέρες. Και από αυτή την άποψη, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα», είπε.

Αναμφίβολα, ουδεμία πλευρά θα μπορούσε να το αντέξει αυτόν τον δασμολογικό πόλεμο για πολύ καιρό. Οι ΗΠΑ θα απειλούνταν με στασιμοπληθωρισμό ή ακόμα και με ύφεση με αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια υποχώρηση από την επιθετική στάση του Τραμπ», εκτιμά η Capital Economics. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί μια ιδιαίτερη νίκη για την Κίνα», είναι η άποψη των οικονομολόγων της ολλανδικής ING.

Η έλλειψη αγαθών

Γίγαντες του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, όπως η Walmart, η Target και η Home Depot είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα τον Τραμπ ότι εάν η κατάσταση συνεχιζόταν, οι Αμερικανοί θα έβρισκαν άδεια ράφια και υψηλότερες τιμές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Management, Τόρστεν Σλοκ είχε προειδοποιήσει για «ελλείψεις παρόμοιες με αυτές της Covid» και μια πιθανή «κατάρρευση θέσεων εργασίας» σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εφοδιαστική και το λιανικό εμπόριο.

«Σύντομα θα δούμε άδεια ράφια», έλεγε συνεχώς ο Σλοκ. Τα «κενά δρομολόγια» μεγάλων κινεζικών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό τις ΗΠΑ, καθώς και οι εικόνες ορισμένων από αυτά να πλέουν άδεια, σηματοδοτούσαν την έναρξη μιας οικονομίας που αντιμετώπιζε ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά».

«Η έλλειψη ορισμένων προϊόντων μπορεί να έχει προκαλέσει αυτή την ταχεία αποκλιμάκωση, σημειώνουν στη «Ναυτεμπορική», παράγοντες της αγοράς. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τολμηρός, θα μπορούσε κανείς να πει ακόμη και απερίσκεπτος, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν είναι ηλίθιος. Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα άρχισε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου».

Ο «φόβος» του Τραμπ

Ο Τραμπ είδε πιθανότατα μπροστά του τον φόβο των Αμερικανών πολιτών για τα …άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ. «Σε ένα έθνος καταναλωτισμού, η στέρηση της χώρας από προϊόντα και μάλιστα σε προσιτές τιμές, θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει περάσει από τις προσβολές προς τους Κινέζους και τους τριψήφιους δασμούς στο 30%, επιδιώκοντας έναν γρήγορο κατευνασμό μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, καταδεικνύει μια σαφή μετατόπιση που μπορεί μόνο να αποδοθεί στους φόβους για άδεια ή μισοάδεια ράφια.

Μικρή νίκη της Κίνας

«Αν και η συμφωνία της Γενεύης είναι θετική και για τις δύο χώρες και ωφέλιμη για ολόκληρο τον κόσμο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η Κίνα έχει πετύχει μια ακόμη μικρή νίκη», λένε παράγοντες της αγοράς. «Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ξεκίνησαν αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, διαπραγματεύονται τώρα μια μερική μείωση των δασμών, όπως θα αναγκαστεί να κάνει η Ουάσιγκτον και με τα άλλα μπλοκ που δεν απάντησαν στους αμερικανικούς δασμούς, με αντίποινα», όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ING, Κρίς Τέρνερ και Λιν Σονγκ. «Ενώ η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ωφελεί και τις δύο οικονομίες, η συμφωνία, η οποία μειώνει σημαντικά τους δασμούς χωρίς παραχωρήσεις, είναι πιθανό να θεωρηθεί ως μια ιδιαίτερη νίκη για την Κίνα. Η Κίνα είχε προηγουμένως ζητήσει μείωση των δασμών πριν από τις διαπραγματεύσεις και αυτό φαίνεται τώρα να έχει επιτευχθεί. Η αντίδραση του Πεκίνου μετά την κλιμάκωση που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, έδειξε ότι η κινεζική ηγεσία ήταν προετοιμασμένη για ένα παρατεταμένο stress test, εάν χρειαστεί», λένε οι ειδικοί της ING.

Ο Μαρκ Γουίλιαμς, οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics, συμμερίζεται αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι «η  συμφωνία αποτελεί μια ακόμη ουσιαστική υποχώρηση από την επιθετική στάση της κυβέρνησης Τραμπ . Δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση από την Κίνα σχετικά με την πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών ή την ανισορροπία των διμερών εμπορικών συναλλαγών, αν και αυτά πιθανότατα θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες».

Νίκη στα σημεία

Οι αναλυτές της Danske Bank εξηγούν επίσης γιατί η Κίνα έχει νικήσει, έστω και στα σημεία: «Πρώτον, με σημαντικά χαμηλότερους δασμολογικούς συντελεστές, οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας για τα επόμενα τρίμηνα φαίνονται πολύ καλύτερες. Δεύτερον, η Κίνα ισχυρίζεται ότι τα αρχικά ισχυρά αντίποινα απέδωσαν καρπούς, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον περισσότερο σεβασμό, παρά να εκφοβίζουν τον κόσμο»

Όπως λένε οι αναλυτές της σκανδιναβικής τράπεζας, «οι  άνθρωποι έχουν σημασία στη διπλωματία και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές στη Γενεύη, Μπέσεντ και Γκριρ, φαίνεται να είναι οι κατάλληλοι. Μπορείς να διαφωνείς και να έχεις απαιτήσεις, αλλά αν δείξεις σεβασμό και κατανόηση, είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις αποτελέσματα όταν έχεις να κάνεις με την Κίνα», καταλήγει η Danske Bank.