Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε «διαβούλευση» ένα πακέτο 95 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα. Προφανώς για να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Τραμπ, να διαπραγματευτεί.
Tην ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος καταλήγει σε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία –την οποία παρουσιάζει και ως μεγάλη επιτυχία- που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούν να προμηθεύουν στο Λονδίνο γεωργικά προϊόντα και χημικά, πιο εύκολα στο μέλλον. Επιπλέον, η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να αγοράσει αεροσκάφη από τις ΗΠΑ σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτή μπορεί να είναι μια σπουδαία συμφωνία και για τις δύο χώρες», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Αλλά και οι Αμερικανοί εισαγωγείς θα ανακουφιστούν που οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο πρόκειται τελικά να καταργηθούν. Πρόκειται, παρεμπιπτόντως, για δασμούς που ο ίδιος ο Τραμπ είχε εισαγάγει μόλις τον Μάρτιο.
«Μήπως όλα αυτά είναι αυτή η αρχή μιας σειράς περαιτέρω συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ;», είναι το ερώτημα που θέσαμε σε Ευρωπαίους παράγοντες της αγοράς και διπλωμάτες, στις Βρυξέλλες. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι διευθυντικά στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, αλλά και επενδυτές, ασκούν πλέον πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, επειδή οι υψηλοί δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε αυτοκίνητα, χάλυβα και προϊόντα επιδείνωσαν ήδη το κλίμα σε ορισμένους κλάδους», τονίζουν και εξηγούν: Οι πιέσεις στον Τραμπ επιτέλους, άρχισαν να αποδίδουν.
Συμφωνίες με τους μεγαλύτερους εταίρους
Αυτή υποτίθεται ότι είναι η αρχή, η αρχή μιας σειράς συμφωνιών με τους 17 μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Μετά τις πρώτες 100, συγκρουσιακές ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να βάζει νερό στο κρασί του, έστω και προσωρινά, καθώς εκτιμά ότι το μήνυμά του έχει σταλεί: Οι συμφωνίες που εξασφαλίζει ο Τραμπ έχουν πρωτίστως πολιτική σημασία. Το σημαντικό μήνυμα για τους υποστηρικτές του ήταν: Ο πρόεδρος κάνει κάτι!
Η Μεγάλη Βρετανία είναι άλλωστε μόλις ο ένατος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ – με συνολικό όγκο συναλλαγών περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέρυσι. Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών είναι περίπου ισορροπημένο.
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία οφειλόταν σίγουρα και στα κοινά οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών. Ίσως όμως οφείλεται και στην καλή προσωπική σχέση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ή και στην πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου για επίσκεψη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που έδωσε στον Τραμπ ο Στάρμερ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η στάση της ΕΕ
Αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, μέχρι στιγμής, παίξει το χαρτί της «προσεκτικής προσέγγισης». Παρά τη δημοσίευση από την Κομισιόν της λίστας των εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων που «θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αντιποίνων» σε περίπτωση αποτυχίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, «η ΕΕ δεν σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί», εκτιμούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, προτού εκπνεύσει σε 40 ημέρες η τρίμηνη «ανακωχή», τον Ιούλιο.
Όπως έχει μάλιστα διαμορφωθεί, η λίστα αυτή της Κομισιόν, ευθυγραμμίζεται με την πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Airbus, Γκιγιόμ Φορί, ο οποίος ζήτησε να φορολογηθούν τα αεροσκάφη που εξάγονται στην Ευρώπη από την Boeing, εάν διατηρηθούν οι τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ.
Η ΕΕ έχει πλεόνασμα 154 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο αγαθών, αλλά έλλειμμα 104 δισεκατομμυρίων ευρώ στις υπηρεσίες. Συνεπώς, η ΕΕ έχει πλεόνασμα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί αγοράζοντας περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, σόγια και ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νέες συμμαχίες
Ταυτόχρονα, η ΕΕ προσπαθεί να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες, όπως αυτή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη για να βρει εμπορικές διεξόδους στην Ασία. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον αποτελούν προτεραιότητα, αλλά δεν θα γίνουν «με οποιοδήποτε τίμημα», τόνισε ο Σέφκοβιτς και πρόσθεσε: «Εντείνουμε επίσης τις σχέσεις μας με την Ινδία, επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία», πρόσθεσε, μετά την υπογραφή συμφωνίας ψηφιακού εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης.
«Αντίθετα, η διπλωματία για την προσέλκυση εταίρων στο μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στον καταναγκασμό παρά σε μια παραδοσιακή πολιτική συμμαχιών», αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι οι δασμοί είναι χρήσιμοι για τη διαπραγμάτευση κάθε είδους ζητημάτων, όχι μόνο εμπορικών. «Έτσι, προσθέτουν, στις δασμολογικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με πλήθος χωρών, μία από τις πτυχές που συζητήθηκαν είναι ο διαχωρισμός καθεμίας από αυτές τις χώρες από την Κίνα. Η περίπτωση του Παναμά και των υπόλοιπων χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι σαφής: είναι αναγκασμένες να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Τα δύο μπλοκ δεν θα είναι ποτέ ερμητικά κλειστά, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να επιλέξει ποια πλευρά ευνοεί. Στην περίπτωση της Ευρώπης, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει μόνο μία επιλογή»…