Επικαλούμενο «ενημερωμένες πηγές» στις Βρυξέλλες, το Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν πιέζει τη διοίκηση Τραμπ για άρση των δασμών 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και τους δασμούς 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Το 2024, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή και την ING, εξήχθησαν στις ΗΠΑ οχήματα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας 52,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανήλθαν επίσης σε 24 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία να πρωτοστατούν.
Συμφωνία ως τις 9 Ιουλίου
Η Κομισιόν επιδιώκει μια συμφωνία το αργότερο έως τις 9 Ιουλίου, που λήγει η εκεχειρία των 90 ημερών που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ – διαφορετικά, οι δασμοί σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 50%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον ότι μέχρι τότε θα βρεθεί τουλάχιστον μια ενδιάμεση λύση, ή θα δοθεί παράταση.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον μέσα στην εβδομάδα για συνομιλίες με την ομάδα Τραμπ, σκοπεύοντας σε μια συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος. «Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να θεωρούν μια κατ’ αρχήν συμφωνία ως το ιδανικό σενάριο – αλλά το πόσο θα διαρκέσει μια τέτοια ενδιάμεση λύση παραμένει ανοιχτό», αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιδιώκει μια λεγόμενη ατζέντα απλούστευσης με την οποία στοχεύει στη μείωση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. Οι Βρυξέλλες προτείνουν επίσης στρατηγικές αγορές σε τομείς όπως το LNG και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης – σε συνδυασμό με την προθυμία συνεργασίας σε θέματα κοινής οικονομικής ασφάλειας.
Το 5% στην άμυνα, άνοιξε τον δρόμο
Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ – περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών της στις ΗΠΑ – επηρεάζονται από έναν εμπορικό πόλεμο και θέλουν να τον αποφύγουν με κάθε τρόπο. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχτεί τον καθολικό δασμό 10% του Τραμπ ως το μικρότερο κακό», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, φαίνεται να άνοιξε πάντως επίσης τον δρόμο για μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τους δασμούς.
«Αλλά ενώ η Ιταλία και η Γερμανία φαίνεται να θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, η Γαλλία φαίνεται λιγότερο πεπεισμένη και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τις Βρυξέλλες», υποστηρίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
«Αντικειμενικά υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αμυντικών δαπανών και των δασμών, όχι μόνο λόγω της μάλλον …γονυπετούς στάσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε απέναντι στον Τραμπ. Κυρίως λόγω της ρητής απειλής του Αμερικανού Προέδρου προς την Ισπανία -η οποία απέρριψε την ιδέα της αύξησης των αμυντικών δαπανών έως και 5% του ΑΕΠ- να επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε αγαθά από την Ιβηρική χώρα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές. «Τώρα, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Χάγης, υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για να κλείσει το ζήτημα των δασμών, αλλά μένει να δούμε πόσο τιμητικά θα είναι για την ΕΕ», προσθέτουν.
Δημοσιονομικό πλαίσιο
Η ΕΕ φαίνεται αρκετά διχασμένη, αλλά υπάρχουν αρκετές χώρες που θέλουν να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τους δασμούς στο έλλειμμα. Για αυτόν τον λόγο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να ανατεθεί στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλλας, το έργο της προετοιμασίας ενός οδικού χάρτη για το δημοσιονομικό πλαίσιο, ο οποίος δεν θα είναι έτοιμος πριν από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως θα πρέπει επίσης να επιλυθεί το ζήτημα της έκδοσης κοινού χρέους για την άμυνα. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία η ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιηθεί και ενδεχομένως, η Κομισιόν θα πρέπει να να επαναλάβει την εμπειρία του προγράμματος Next Generation EU –της ΕΕ Επόμενης Γενιάς- μιας πρωτοβουλίας στην οποία η Ευρώπη έδωσε ένα σημαντικό σημάδι ζωντάνιας που όλοι έχουν αναγνωρίσει», τονίζουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]