Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα έκανε λόγο για «μία από τις χειρότερες επιδρομές όλων των εποχών» από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. «Εκατοντάδες ρωσικά drones και βαλλιστικοί πύραυλοι έπεσαν βροχή στην ουκρανική πρωτεύουσα», τόνισε.
Η μαζική αυτή επίθεση έγινε μάλιστα αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επέδειξε σαφώς την απόλυτη περιφρόνησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλους όσους έχουν ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου», υποστήριξε ο Αντρέι Σιμπίχα.
Αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε πάντως απογοητευμένος μετά την έκτη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πούτιν, από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Δεν έχει σημειωθεί «καμία απολύτως πρόοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι χάνει την υπομονή του με τον Ρώσο ομόλογό. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι μάχες και έχει απειλήσει τον ηγέτη του Κρεμλίνου με συνέπειες – αλλά έκτοτε, δεν έχει συμβεί τίποτα. Τουλάχιστον δεν έχουν υπάρξει αισθητές συνέπειες για την – το αντίθετο μάλιστα.
Εγκατάλειψη της Ουκρανίας
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι και πυρομαχικά, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν θα παραδοθούν στην ουκρανική κυβέρνηση.
Φαίνεται επίσης αμφίβολο εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτά τα κενά, τα οποία είναι πιθανό να επηρεάσουν πρωτίστως το επειγόντως απαραίτητο σύστημα της Ουκρανικής αεράμυνας. «Δεν είναι καλό σημάδι για την Ουκρανία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω διπλωματική πίεση από τον Τραμπ αυτή τη στιγμή», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η Ρωσία επιμένει στους στόχους της
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν δείχνουν επίσης καμία διάθεση «ανάπαυλας» στο πεδίο των μαχών. Στα τέλη Ιουνίου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει κατακτήσει ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ, μία από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που είχε ανακηρύξει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αρχή του πολέμου. «Είναι το προφανές αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης που το Κίεβο δεν μπορεί παρά να χάσει», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ, έχοντας διαπιστώσει ότι δεν είναι σε θέση να επιβάλει την ειρήνη, αφήνει τη σύγκρουση να συνεχίσει τον κύκλο της με την ελπίδα ότι κάποιες αποτυχίες θα πείσουν τους Ρώσους να σταματήσουν. Άλλωστε, είναι πλέον σαφές σε όλους ότι ο πόλεμος έχει χαθεί».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέκτησαν κατέλαβαν μάλιστα ένα πολύτιμο κοίτασμα λιθίου στην περιοχή του Ντόνετσκ. «Το εν λόγω κοίτασμα λιθίου είναι υψηλής ποιότητας και είναι ακριβώς το είδος των ορυκτών πόρων, που η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πρόθυμη να εκμεταλλευτεί όταν υπέγραψε την πολυδιαφημισμένη συμφωνία για τις πρώτες ύλες με την Ουκρανία νωρίτερα φέτος», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν: «Η απάντηση της Ουάσιγκτον; Σιωπή. Η είδηση δεν προκάλεσε καμία αξιοσημείωτη αντίδραση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή τους συμβούλους του. Το Κίεβο, που ήλπιζε ότι η συμφωνία για τις πρώτες ύλες θα δημιουργούσε ένα ισχυρό, μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία και το μέλλον της ασφάλειάς της, σίγουρα θα απογοητευτεί»
Ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να έχει συμμορφωθεί με την ιδέα ότι η διαπραγμάτευση κρίσιμών ορυκτών πρώτων υλών της Ουκρανίας, με τη …Ρωσία και τον Πούτιν.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]