Στην καλύτερη περίπτωση, οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία, εκτίμησε στο ΚΥΠΕ, ο καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τις προοπτικές της επερχόμενης διευρυμένης τον Μάρτιο, με βάση τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένει «οτιδήποτε θετικό με αυτή την πορεία που ακολουθεί η Κυβέρνηση». Ανέφερε ότι ο ίδιος ότι έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική που ακολουθείται «διότι αν υποθέσουμε ότι αρχίζουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν-Μοντανά και η Τουρκική πλευρά με τη θέση των δύο κρατών, στην καλύτερη περίπτωση θα πάμε σε μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία, αν πετύχει», διερωτώμενος αν είναι αυτό που θέλουμε.
«Αν δεν πετύχει μπαίνουμε σε άλλο αδιέξοδο», πρόσθεσε. Σε σχέση με την αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ για τα οδοφράγματα, ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι αυτό θα έπρεπε να εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική.
Σημείωσε ότι αυτό το οποίο έχει ο ίδιος καταθέσει και επικαιροποιεί είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει μία πρόταση για μία εξελικτική διαδικασία, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι ξεφεύγεις από το πλαίσιο, αλλά το εμπλουτίζεις». Είπε ότι η θέση του αυτή έχει να κάνει με κατάθεση κατευθυντήριων γραμμών για ένα κανονικό ομοσπονδιακό κράτος, και, ταυτόχρονα, μια σειρά μέτρων, τα οποία μπορούν να ονομαστούν οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ή σταδιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά που σε κάποιο στάδιο θα εμπλέκονται και οι εγγυήτριες δυνάμεις και άλλες δυνάμεις όπως η ΕΕ. Μεταξύ άλλων, η πλευρά μας νομιμοποιείται να απαιτήσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ανέφερε ο κ. Θεοφάνους.
Είπε ακόμη ότι αυτό που ακολουθείται από τη σημερινή Κυβέρνηση είναι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. «Πού μας οδήγησε;», διερωτήθηκε.
Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του ότι «παρά την μετατόπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου προς τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, εν τούτοις, δεν έχει εξευρεθεί λύση του Κυπριακού». Πέραν τούτου, συνέχισε, εκείνο που συμβαίνει πολλές φορές είναι ότι στις διάφορες εκθέσεις, τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν ίσες αποστάσεις.