ΣΕ ΔΥΟ άξονες κινούνται οι προτάσεις του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Όπως τους αναλύει ο ίδιος στη συνέντευξη του στην εφημερίδα μας ο πρώτος άξονας αφορά την τόνωση της αγοράς προσιτών οικιστικών μονάδων και ο δεύτερος θα αφορά την κοινωνική στέγαση.
Ταυτόχρονα, τονίζει ο κ. Μαυρογιάννης θα γίνει αξιοποίηση της κρατικής γης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να κατασκευαστούν οικιστικές μονάδες που θα παρέχονται για κοινωνική στέγαση έναντι ενοικίου, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Για επίλυση του τεράστιου προβλήματος της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει μεταξύ άλλων, ότι έχει σχεδιάσει με τους συνεργάτες του κίνητρα φορολογικών ελαφρύνσεων για όσα ακίνητα θα δοθούν προς ενοικίαση στην ελεύθερη αγορά.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον υποψήφιο Πρόεδρο Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι η παρακάτω:
Σε μια περίοδο που η εξεύρεση στέγης, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ποια η στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσετε, αν εκλεγείτε στην προεδρία της Δημοκρατίας;
Το στεγαστικό πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις στρεβλώσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές που ακολούθησε η απερχόμενη κυβέρνηση. Το ζήτημα, έχει γίνει πλέον κοινωνικό. Η άνοδος των τιμών αγοράς οικιστικών μονάδων αλλά και των ενοικίων, είναι δυσανάλογο με το σημερινό επίπεδο των μισθών. Για τους νέους μας, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Στο δικό μας πρόγραμμα διακυβέρνησης, έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο Στεγαστικής πολιτικής που να απαντά στα σημερινά προβλήματα. Οι προτάσεις μας κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, αφορά την τόνωση της αγοράς προσιτών οικιστικών μονάδων. Θα δοθούν κίνητρα πολεοδομικά, φορολογικά και άλλα, ώστε να αυξηθεί η προσφορά οικιστικών μονάδων στην αγορά. Αυτό θα βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης, που σήμερα υπερβαίνει την προσφορά με αποτέλεσμα να πιέζει τις τιμές και τα ενοίκια προς τα πάνω. Ο δεύτερος άξονας, θα αφορά την κοινωνική στέγαση. Επαναξιολόγηση όλων των στεγαστικών προγραμμάτων και συγκέντρωσή τους κάτω υπό ένα Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα γίνει αξιοποίηση της κρατικής γης, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κατασκευαστούν οικιστικές μονάδες που θα παρέχονται για κοινωνική στέγαση έναντι ενοικίου, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ο στόχος είναι να καλύψει το πρόγραμμα όλη την επικράτεια και όλη την ύπαιθρο, που θα περιλαμβάνει επίσης αναπαλαιώσεις και επιδιορθώσεις κατοικιών που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Αυτά είναι προγράμματα που ακολουθούνται σε πολλές χώρες του κόσμου και θα υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές. Ο Δήμος Βιέννης για παράδειγμα, διαθέτει πάνω από 220.000 διαμερίσματα για προγράμματα κοινωνικής στέγασης.
Ποια μέτρα εισηγείστε για αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης των ενοικίων;
Η πολιτική κινήτρων για διαμερίσματα πολυτελείας ή μεγάλες αναπτύξεις, που είχαν δοθεί την περίοδο των πολιτογραφήσεων, δεν άφησαν περιθώρια για κατασκευή προσιτών οικιστικών μονάδων που να προορίζονταν για κάλυψη των πραγματικών αναγκών, όπως πχ για τη στέγαση φοιτητών, νέων ζευγαριών και νέων εργαζομένων. Ως άμεση απάντηση στις στρεβλώσεις, έχουμε σχεδιάσει κίνητρα φορολογικών ελαφρύνσεων για όσα ακίνητα θα δοθούν προς ενοικίαση στην ελεύθερη αγορά. Την ίδια ώρα, ειδικά κίνητρα θα δοθούν σε όσα ακίνητα παραχωρηθούν έναντι μακροχρόνιας μίσθωσης προς τον Ενιαίο Φορέα, τα οποία και θα υπενοικιαστούν σε πολίτες και φοιτητές με ειδικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθώντας τις συστάσεις διεθνών οργανισμών και τοπικών φορέων, σχεδιάζουμε την επιβολή τέλους αδρανούς περιουσίας μεγάλης αξίας σε αστικά κέντρα, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη συσσώρευση περιουσιών που μένουν ανεκμετάλλευτες, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν μέρος της ζήτησης για αγορά ή ενοικίαση. Τέλος, εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα ακίνητα αντί να μένουν αδρανή, θα έχουν την εναλλακτική επιλογή μακροχρόνιας μίσθωσης από τον Ενιαίο Φορέα, ώστε με τη συνεργασία ιδιωτικού τομέα να μετατρέπονται σε οικιστικές μονάδες ή/και εστίες.
Βρίσκεται στην επικαιρότητα το τεράστιο σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ποιες οι θέσεις σας γι’ αυτό το σοβαρό θέμα;
Είναι αλήθεια ότι πολλές Τουρκοκυπριακές περιουσίες, έτυχαν εκμετάλλευσης με τρόπο που δεν συνάδει με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί από το κράτος. Για εμάς, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην προκλητική εκμετάλλευση αυτών των περιουσιών και έχουμε την απαραίτητη βούληση για να το πράξουμε. Είναι για αυτό που προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραχώρησης των τουρκοκυπριακών κατοικιών, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κανονισμών για τη διαχείριση των περιουσιών, το οποίο να προνοεί διαδικασία μοριοδότησης βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων αλλά και βάσει της ιδιοκτησίας περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές. Στόχος μας είναι η συντήρηση των τουρκοκυπριακών ακινήτων, με σεβασμό στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, μέσα από την παραχώρησή τους για σκοπούς στέγασης εκτοπισμένων και οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Ποιες οι εισηγήσεις σας για τόνωση των ξένων επενδύσεων μετά την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος;
Είναι πλέον καλά γνωστό σε όλους, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας. Διόγκωσε τη διαφθορά και όπως αναφέραμε πιο πάνω, προκάλεσε στρεβλώσεις, ενώ τα όποια οφέλη που είχαν προκύψει, δεν είχαν την ανάλογη διάρκεια, καθώς ήταν πρόσκαιρα. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η προσέλκυση ποιοτικών και βιώσιμων επενδύσεων, που θα έχουν μακροχρόνια οφέλη για την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας ποιοτικά και μισθολογικά τις υφιστάμενες.
Ο δικός μας σχεδιασμός για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα φοροελαφρύνσεων γύρω από το Headquartering, με το οποίο οι εταιρείες που εγκαθίστανται στη χώρα, θα μπορούν να αξιοποιούν επαρκώς το άρτια καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, τις υποδομές, αλλά και τις χρηματοοικονομικές και νομικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Κύπρο. Ειδική στόχευση γίνεται σε επενδύσεις που θα έχουν ενεργή παρουσία στη χώρα μας, σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η υγεία με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Πέραν όμως του τομέα των υπηρεσιών, η δική μας πρόταση διακυβέρνησης, περιλαμβάνει σχεδιασμό για απελευθέρωση των δυναμικών που μπορούν να αναπτύξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας όπου είναι εφικτό, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τόσο ο πρωτογενής τομέας, όσο και η μεταποίηση, μπορούν μέσα από σύγχρονες πρακτικές, αλλά και με την έρευνα και την καινοτομία, να αξιοποιήσουν την μοναδικότητα της κυπριακής παράδοσης, ώστε με επαγγελματισμό και εξωστρέφεια, να φτάσουν σε αγορές του εξωτερικού με υψηλή ζήτηση. Τονίζω όμως πως, για να επιτευχθούν όλα αυτά στην πράξη, απαιτείται ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, που θα βελτιώνει την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και θα περιορίζει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, κυρίως σε τριτοβάθμιο επίπεδο, με ανάλογα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, θα ενισχύσουν τους διάφορους τομείς με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΚΙΝΗΤΑ» ΤΕΥΧΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022