ΣΚΟΠΟΣ του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν όλα τα σχετικά προγράμματα και επιδοτήσεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα στέγης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξη του, επιμένει στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη στέγη με την ενοποίηση όλων των σχετικών κρατικών δομών και υπηρεσιών κάτω από ένα φορέα, που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβέρωφ τονίζει ότι έχει επεξεργαστεί με τους συνεργάτες του, ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά του για την προσιτή κατοικία και προσιτό ενοίκιο, ώστε να δοθεί στους νέους και τις νέες ελπίδα και προοπτική να ανοίξουν το δικό τους σπίτι. Ο κάθε νέος, υπογραμμίζει ο κ. Αβέρωφ, πρέπει να έχει τη δυνατότητα προσιτής στέγης και μέχρι να το αποκτήσει πρέπει να του διασφαλιστεί το δικαίωμα του προσιτού ενοικίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου είναι η παρακάτω:
Σε μια περίοδο που η εξεύρεση στέγης, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ποια η στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσετε, αν εκλεγείτε στην προεδρία της Δημοκρατίας;
Έχετε δίκιο. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, το δικό τους νοικοκυριό. Έχουν γίνει πολλά από την κυβέρνηση αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, υπάρχει κρίση, ακρίβεια, άνοδος των επιτοκίων αλλά χρέος του πολιτικού είναι να βρίσκει λύσεις. Έχουμε επεξεργαστεί ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά μας για την προσιτή κατοικία και προσιτό ενοίκιο, για να δώσουμε στους νέους και τις νέες μας ελπίδα και προοπτική να ανοίξουν το δικό τους σπίτι.
Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν όλα τα σχετικά προγράμματα και επιδοτήσεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα της στέγασης. Επιμένουμε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη στέγαση, με την ενοποίηση όλων των σχετικών κρατικών δομών και υπηρεσιών κάτω από ένα φορέα, που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.
Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία σύγχρονων μεικτών περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.
Έτσι, με την παραχώρηση κρατικής γης ή και επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης θα μπορούμε να προσφέρουμε με ταχύτητα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά ιδιόκτητη στέγη σε εκτοπισμένους που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, κοινωνικά ασθενέστερους και δικαιούχα νεαρά ζευγάρια. Επιπλέον αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι, μέσα από την αύξηση της προσφοράς, η συγκράτηση των τιμών ακινήτων και των ενοικίων. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προχωρήσει σε μια γενναία ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής σε εκτοπισθέντες ή μη, πολλαπλασιάζοντας την κρατική συνεισφορά και διευρύνοντας κατά πολύ το φάσμα των δικαιούχων για να καλύπτουν όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Έχουν εισαχθεί πολύ επιτυχημένα σχέδια όπως το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και το Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου, τα οποία επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε, συνδράμοντας παράλληλα στην καταπολέμηση της αστυφιλίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Σχέδια τα οποία, με μειωμένη βέβαια χορηγία, θα πρέπει να επεκταθούν και στις αστικές περιοχές.
Έχει ήδη προβλεφθεί η παραχώρηση του 15% των κρατικών εσόδων από τη χρήση του καζίνο να παραχωρείται απευθείας σε στεγαστικά προγράμματα. Στόχος μας να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της παραχώρησης επιπλέον ορόφων ή συντελεστή για αναπτύξεις, για να συνδράμει πολιτική προσιτής κατοικίας και ενοικίου.
Ποια μέτρα εισηγείστε για αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης των ενοικίων;
Είναι στα σχέδιά μας να έχει ο κάθε νέος τη δυνατότητα της προσιτής στέγης. Μέχρι να την αποκτήσει όμως πρέπει να του διασφαλίσουμε το δικαίωμα του προσιτού ενοικίου.
Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία σύγχρονων μεικτών περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.
Με πολεοδομικά κίνητρα στους επαγγελματίες, με ταυτόχρονη υποχρέωση προσιτές τιμές στα δικαιούχα νεαρά ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, σε κρατικά τεμάχια γης (χαλίτικα) στα οποία με τη μέθοδο συνεργασίας ιδιωτικού και κρατικού τομέα, PPP (Public Private Partnership), να γίνουν διαγωνισμοί για ανέγερση φοιτητικών εστιών ή / και οικολογικών κατοικιών για κοινωνική στέγαση. Τα έργα θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με καλές αποδόσεις από ταμεία προνοίας και συνταξιοδοτικά ταμεία στο πλαίσιο συμφωνιών με το κράτος για μακροχρόνια διαχείριση και οι μονάδες αυτές καθαυτές θα προσφέρονται με πολύ ανταγωνιστικά ενοίκια σε δικαιούχους.
Επιπρόσθετα, με την παραχώρηση κρατικής γης ή και επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης θα μπορούμε να προσφέρουμε με ταχύτητα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά ιδιόκτητη στέγη σε εκτοπισμένους που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας ή ζουν σε κακής ποιότητας πολυκατοικίες.
Στον ίδιο άξονα κάθε μεγάλη ανάπτυξη εντός των αστικών ορίων (που θα οριστεί με πολεοδομικούς όρους) να συνοδεύεται με την απαίτηση για συνεισφορά σε ταμείο ανέγερσης φοιτητικών εστιών ή/και κοινωνικής στέγης που θα ιδρυθεί ή με άλλες αντιπαροχές προς αυτή την κατεύθυνση. Εναλλακτικά και στην ίδια λογική κινήτρων προς εργολάβους μεγάλων αναπτύξεων, το κράτος μπορεί να παραχωρεί επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης σε μεγάλες οικιστικές μονάδες, με την προϋπόθεση ο επιχειρηματίας να πρέπει να επιστρέψει πίσω στο κράτος ένα ποσοστό με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για προσιτή στέγη. Όχι κατά ανάγκη στην ίδια ανάπτυξη αλλά θα μπορούσε να χτιστεί σε άλλη περιοχή.
Με αυτά και άλλα μέτρα στην ίδια φιλοσοφία, όπως είναι η επιχορήγηση σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για οικίες με πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία, μπορούμε να δώσουμε τόνωση στην προσφορά στέγης.
Βρίσκεται στην επικαιρότητα το τεράστιο σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ποιες οι θέσεις σας γι’ αυτό το σοβαρό θέμα;
Η κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να τερματιστεί και θα τερματιστεί. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν κανέναν και ήδη έχουν κινηθεί αρμοδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών οι διαδικασίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Το ζήτημα ωστόσο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες έχει πολλαπλές πτυχές.
Γι’ αυτό και προχωρούμε με νέο νομοσχέδιο στο οποίο οι τουρκοκυπριακές περιουσίες διαχωρίζονται σε οικιστικά, εμπορικά και γεωργικά τεμάχια και την προτεραιότητα στη διαχείρισή τους θα έχουν οι πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα όμως και ενώ ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η επίλυση του κυπριακού, όσο το εθνικό μας θέμα παραμένει άλυτο είναι γεγονός ότι πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του προσφυγικού κόσμου. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια με την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και την εισαγωγή του τέλους 0.4% στις πωλήσεις ακινήτων για σκοπούς στήριξης του προσφυγικού κόσμου, και έχω καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις με τις οποίες θα κινηθούμε προς τέσσερις κατευθύνσεις:
- Την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης προς τους πρόσφυγες και την ενδυνάμωση του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών.
- Τη ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών με νέα νομοθεσία που θα επιβάλλει τη διαφάνεια, τα αξιοκρατικά κριτήρια και τη μείωση των ελλειμάτων.
- Την υιοθέτηση νέων πολιτικών για στέγαση ειδικών κατηγοριών εκτοπισμένων, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά και σε όσους μένουν σε συνοικισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή σε οικίες που είναι σε κακή κατάσταση.
- Και στην προσεκτική και σταδιακή εισαγωγή του προγράμματος που λαμβάνει υπόψη την «απώλεια χρήσης» περιουσίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα, έστω και αν στην αρχή τα έσοδα από το πρόγραμμα θα έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.
Ποιες οι εισηγήσεις σας για τόνωση των ξένων επενδύσεων μετά την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος;
Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση μέσα από στρατηγικές και πολιτικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει ήδη το υπόβαθρο για την έλευση στην Κύπρο μεγάλων επενδύσεων και βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Στον διεθνή δείκτη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (FDI GREENFIELD) η Κύπρος κατέγραψε κατά το 2021 τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως, ανεβαίνοντας στην 18η θέση. Το δε 1ο εξάμηνο του 2022 κατατάχτηκε στις Top 10 χώρες παγκοσμίως. Διεθνείς επιχειρήσεις, πέραν των 200 τα τελευταία χρόνια, επέλεξαν τη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο, μεταφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό και προχωρώντας σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων Κύπριων, εφόσον δημιουργήθηκαν πέραν των 15.000 νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Η Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων που έχει θέσει σε κίνηση ήδη η κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών στην Κύπρο, με τον στόχο να είναι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης που μας δίνει τη μεγάλη ευκαιρία, να καταστεί η Κύπρος ένα Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο.
Το όραμά μου για την Κύπρο του Αύριο είναι ξεκάθαρο. Να είναι ένα πράσινο νησί, ένα ψηφιακό νησί, που θα κάνει άλματα. Μπορούμε να το πετύχουμε. Οι βάσεις έχουν ήδη μπει. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουμε ορισμένους πολύ σημαντικούς παράγοντες, όπως.
- Ασφάλεια στη χώρα. Αυτός ο παράγοντας είναι ο σημαντικότερος τόσο για την κάθοδο στην Κύπρο διεθνών επενδυτών και εταιρειών όσο και εργαζόμενων. Είναι ευθύνη μας να τσιμεντώσουμε το ότι η χώρα μας θα είναι και θα παραμείνει ασφαλής προορισμός, με δυνατή οικονομία. Με ενδεχόμενη αστάθεια, πολιτικήή οικονομική, αυτός ο στόχος δύσκολα θα πραγματωθεί όση κι αν είναι η δουλειά που θα κάνουμε ενισχύοντας το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Γνωρίζουμε ήδη τι προκαλεί η αστάθεια στο τρίγωνο Λευκορωσίας, Ουκρανίας, Ρωσίας.
- Αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές. Η ψηφιακή Κύπρος πρέπει να χτίσει σε όσα έχουν γίνει ως τώρα. Και έχουμε επιτύχει συνδεσιμότητα της χώρας προς τα έξω με τις υποθαλάσσιες συνδέσεις, αλλά και εσωτερικά με τις οπτικές ίνες και το δίκτυο 5G που αναπτύσσοντα. Στον ίδιο άξονα εμπίπτει και η δημιουργία data centers. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας, όσο και η Cyta με την εξαγγελία του δικού της τεράστιου έργου, προχωρούν δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή.
- Πλήρως δομημένο σύστημα υποστήριξης. Να μπορεί να προσφέρει η χώρα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε όλες τις πτυχές. Από τα σχολεία μέχρι την υγεία και την προσφορά στέγης μέχρι τη φυσική και τεχνολογική συνδεσιμότητα με άλλες χώρες με υποδομές σε όλα τα επίπεδα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΚΙΝΗΤΑ» ΤΕΥΧΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022