Δημοσιεύουμε αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου του ΕΛΑΜ κ. Χρίστου Χρίστου στο περιοδικό nomisma. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2022;
Δυστυχώς, τα πράγματα για το 2022 διαφαίνονται δυσοίωνα. Είδη τα πρώτα σημάδια έκαναν την εμφάνιση τους, όπως είναι η ακρίβεια στις τιμές των βασικών αγαθών, που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των νοικοκυριών. Σε αυτό συμβάλουν τα λανθασμένα μέτρα για περιορισμό του κορωνoϊού, που εμποδίζουν το χρήμα να κυκλοφορήσει στην αγορά, δημιουργώντας στασιμότητα πληρωμών, πρόβλημα στην ρευστότητα, οικονομική κρίση, ανεργία και πληθωρισμό, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Το Κράτος είναι η στιγμή που πρέπει να παρέχει ασπίδα προστασίας προς τους πολίτες, παρεμβαίνοντας καταλυτικά. Η κοινωνική πολιτική, που θα προστατεύσει τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας επιβάλλεται. Οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις, δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Τουναντίον. Η Παράταξή μας από την πρώτη μέρα εισόδου της στο κυπριακό κοινοβούλιο, έχει καταθέσει δεκάδες προτάσεις βελτίωσης της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου του λαού, βασισμένες στην δική μας οικονομική προσέγγιση που είναι η μεικτή οικονομία.
Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσει η Κύπρος στον
οικονομικό τομέα τη νέα χρονιά;
Τα μεγαλύτερα εμπόδια θα είναι η κεφαλαιουχική ανεπάρκεια των επιχειρήσεων, η οποία θα οφείλεται κυρίως στη πιστωτική τους ανεπάρκεια για σύναψη νέων πιστωτικών διευκολύνσεων με πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Λόγω του γεγονότος αυτού θα παρατηρηθούν φαινόμενα τοκογλυφίας από μεγάλα επενδυτικά ταμεία, «επιθετικής εξαγοράς» μικρών επιχειρήσεων από μεγάλες επιχειρήσεις και συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων με ανταγωνιστές ή συνεργάτες.
Επίσης, λόγω των προαναφερόμενων προβλέψεων αναμένουμε ότι και το φαινόμενο «κόκκινων δανείων» θα εκτοξευθεί δραματικά, οδηγώντας σε νέα ακραία μέτρα, με την δικαιολόγηση ότι πρέπει να προφυλαχθούν τα τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα. Τα επενδυτικά ταμεία θα εντείνουν την εξαγορά των δανείων αυτών οδηγώντας τους δανειολήπτες σε εξευτελιστικές συμφωνίες αποπληρωμής ή σε νέες εκποιήσεις!
Ως εκ τούτου, χρειάζεται άμεσα θέσπιση νομικού πλαισίου για την προστασία των δανειοληπτών, γιατί δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια γίναμε μάρτυρας κράτους που προστατεύει μονάχα τις τράπεζες και όχι τους πολίτες.
Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να εκσυγχρονίσουμε και να εμπλουτίσουμε το οικονομικό μοντέλο μας;
Πρέπει να δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των υφιστάμενων μεγαλύτερων τομέων που συνεισφέρουν στην οικονομία, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Αναφορικά με την τουριστική βιομηχανία επιβάλλεται να στηριχθεί, με απώτερο σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί και να εφαρμοστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα Επενδυτικά Ταμεία.
Τονίζουμε την αναγκαιότητα να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας του νέους μας επιστήμονες, προωθώντας νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία, ενώ θα πρέπει επιτέλους να εισακουστεί η εισήγηση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) για θέσπιση κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, καθώς και κατώτατη σύνταξη. Επιπλέον, όμως, θα πρέπει να οροθετηθεί ανώτατο όριο αριθμού εργατικού δυναμικού από ξένες χώρες ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας μας.
Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τη νέα χρονιά για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης;
Πρωτίστως πρέπει να ασκηθεί πίεση στην εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αυτού. Άλλοι τομείς που οφείλουμε ως Πολιτεία να εστιάσουμε, αφορούν την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία), επιβάλλεται να δοθεί άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο. Επίσης πρέπει να ενδυναμωθεί ο κατασκευαστικός τομέας με την στροφή της κυβέρνησης στη παροχή κινήτρων στην ντόπια αγορά, βρίσκοντας ταυτόχρονα τρόπους ελέγχου των ανεξέλεγκτων τιμών πώλησης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ως κράτος οφείλουμε και την σταδιακή αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων.
Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να ξεχνούμε και τους δανειολήπτες που ζουν κάτω από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών. Έχουμε προτείνει ως Παράταξη, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κούρεμα των κόκκινων δανείων, δηλαδή διαγραφή των υπερχρεώσεων.