7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:02

Αποκλειστική συνέντευξη Πετρίδη: 4 οι μεγάλες προκλήσεις  για την οικονομία του 2022

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας το 2022 εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και επισημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να διευρύνει το αναπτυξιακό της μοντέλο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα, την οποία μέχρι τώρα έχει αποδείξει.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο nomisma αναφέρει ότι οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι κατά σειρά η πανδημία, η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση των “κόκκινων” δανείων και η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμα ο κ. Πετρίδης αναφέρεται στο αναπτυξιακό μοντέλο και τονίζει ότι αυτό αποτελείται από ένα πλέγμα στοχεύσεων σε τομείς με μεγάλη δυνητική ανάπτυξη και προοπτική διαφοροποίησης του.

Η συνέντευξη του κ. Πετρίδη είναι η εξής:

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2022;

H κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Άρα, αποδεδειγμένα έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι για το 2022. Φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ακόμη επικρατεί μία αβεβαιότητα, η οποία είναι στενά συνυφασμένη με την πανδημία. Υπάρχει, όμως, και μία μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι υπήρχε πριν δύο ή ακόμη και έναν χρόνο. Με δεδομένο το πώς τα καταφέραμε το 2021 που ήταν η χρονιά της ανάκαμψης, κατά την οποία έχουμε υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος του 2020, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το 2022. Θεωρούμε ότι θα έχουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4%, ενώ θα συνεχίσει η πτωτική πορεία της ανεργίας. Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να διευρύνει το αναπτυξιακό της μοντέλο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα, την οποία μέχρι τώρα έχει αποδείξει.

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσει η Κύπρος στον οικονομικό τομέα τη νέα χρονιά;

Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι ποτέ δεδομένες και η οικονομική πολιτική χρειάζεται στενή παρακολούθηση και συνετή διαχείριση. Σίγουρα μία πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η πανδημία. Η δεύτερη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, μιας μεταρρύθμισης, η οποία έχει να γίνει εδώ και 20 χρόνια και αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά και η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως συναφείς και με τον τρόπο που δουλεύει το κράτος, η κοινωνία, η οικονομία και η υλοποίηση των οποίων θα είναι καταλύτης για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Μια τρίτη πρόκληση είναι η συνέχιση της μείωσης των ΜΕΔ. Επίσης, μια τέταρτη μεγάλη τεχνοκρατική, αλλά και πολιτική πρόκληση είναι η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, να ικανοποιήσουμε όλα τα ορόσημα, τα οποία τίθενται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν στην αποδέσμευση κονδυλίων και την παράλληλη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να εκσυγχρονίσουμε και να εμπλουτίσουμε το οικονομικό μοντέλο μας;

Κατά τη γνώμη μου οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία είναι: 1. η φορολογική μεταρρύθμιση, 2. η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, 3. η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και 4. η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και σχετίζονται απόλυτα με την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, με την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επενδυτών και της επιχειρηματικότητας. Χωρίς αυτές αδικούμε τον εαυτό μας.

Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τη νέα χρονιά για να επιτευχθούν  οι στόχοι της ανάπτυξης;

Έχουμε ήδη καταρτίσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο υλοποιούμε και μέσω του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πράσινη μετάβαση και στις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ψηφιακή μετάβαση, στη διεύρυνση και περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στην προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Πέραν αυτών, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής και μελέτης, διαφοροποιούμε το τουριστικό μας μοντέλο, διευρύνοντας, έτσι, και την τουριστική περίοδο στην Κύπρο, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την προστιθέμενη αξία τους στην κυπριακή οικονομία. Δεν αγνοούμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξής μας ούτε τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα, επειδή είναι ένας τομέας, τον οποίο έχουμε αδικήσει στο παρελθόν. Επομένως, το αναπτυξιακό μας μοντέλο αποτελεί ένα πλέγμα από στοχεύσεις σε τομείς με μεγάλη δυνητική ανάπτυξη και προοπτική διαφοροποίησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Είμαστε καλά μελετημένοι, έχουμε όραμα, το υλοποιούμε.

Από το περιοδικό nomisma, τεύχος Ιανουαρίου – Αφιέρωμα : Τα συν+πλην της οικονομίας το 2022

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!