- Το «νέο επιχειρείν» καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αφού η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία και η βιομηχανική επανάσταση 4.0, δεν αφήνουν περιθώρια για αναβολές
Το 2023 αναμένεται να είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία σε βαθμό που οι πλείστοι οικονομικοί αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης του εξωτερικού, προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο και ότι αρκετές χώρες ενδεχομένως να περιέλθουν σε ύφεση.
Σ΄ ότι αφορά την Κυπριακή οικονομία, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), έχοντας ευρεία επίγνωση των δυνατοτήτων και προοπτικών του επιχειρηματικού κόσμου και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ήταν πολύ καλά, προβλέπει ότι κατά το 2023 η πορεία της Κυπριακής οικονομίας θα έχει θετικό πρόσημο. Φυσικά όλα εξαρτώνται από το βαθμό που θα το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τυχόν άλλοι εσωτερικοί ή εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δυστυχώς μπορεί να εμφανιστούν μπροστά μας χωρίς προειδοποίηση.
Η νέα κανονικότητα που έχει προκύψει η οποία χαρακτηρίζεται από αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο, ψηλό κόστος ενέργειας, αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, πρώτων υλών και ναύλων σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο που παρατηρείται στα επιτόκια, έχουν συνθέσει ένα αβέβαιο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο επιβάλλει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε ένα ολοένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή πληθώρας νομοθετικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
Το ‘νέο επιχειρείν’ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση αφού η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία και η βιομηχανική επανάσταση 4.0, δεν αφήνουν περιθώρια για αναβολές. Η ΟΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη τη βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την προσέλκυση και νέων αεροπορικών εταιρειών, την συνέχιση της υλοποίησης της βιομηχανικής στρατηγικής, την απλοποίηση των διαδικασιών και γενικά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το δικαστικό σύστημα, την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εξίσου σημαντικός είναι ο εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και πιο ελκυστικό στο επιχειρείν.
Αρκετές από τις προκλήσεις αυτές αντιμετωπίζονται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. H OEB τονίζει ότι η ορθή και έγκαιρη υλοποίηση του Σχεδίου πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού ο ρόλος του είναι καταλυτικός στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο και ειδικά στη μετάβαση στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις αυξήσεις στις τιμές, δεν αναμένεται να υποχωρήσουν κατά τους επόμενους μήνες και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με στοχευμένα μέτρα. Η ΟΕΒ έχει υποβάλει σειρά εισηγήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας μεταξύ άλλων και την αναβολή οποιουδήποτε σχεδιασμού για εφαρμογή μέτρων φορολογικού, δασμολογικού ή άλλου χαρακτήρα που θα επιβαρύνει το λειτουργικό ή και το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων. Η άσκηση νομισματικής πολιτικής μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού φέρνει τις αναμενόμενες πτωτικές πιέσεις στην πιστωτική επέκταση, με προφανείς όμως προεκτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
Όσον αφορά το ΓΕΣΥ, οι κυριότερες προκλήσεις αφορούν την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τα νοσοκομεία και τη διασφάλιση επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού για να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά προς το συμφέρον του κύπριου πολίτη.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αναμένεται ότι θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό το 2023, συνεπώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης.
Για τις εργασιακές σχέσεις, οι παράτυπες απεργίες των εργαζομένων σε λιμάνια, αεροδρόμια και ημικρατικούς οργανισμούς κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων, έχουν καταστήσει επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή της πρότασης της ΟΕΒ για νομοθέτηση της Συμφωνίας για την Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, που συνομολόγησαν οι κοινωνικοί εταίροι το 1999 και την οποία οι συντεχνίες αρνούνται μέχρι τώρα να εφαρμόσουν.
Προς διασφάλιση της εργατικής ειρήνης και αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων, η ΟΕΒ καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συνεχίσουν τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική ευημερία.
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων κ. Αντώνης Αντωνίου
Άρθρο από το περιοδικό Nomisma