18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:29

Απαραίτητες οι εξειδικευμένες συστάσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 για κάθε παθολογία

*της Δρος Ανδρούλλας Ελευθερίου

Ήταν πρακτικά αδύνατον να προβλέψει κανείς στις αρχές του περασμένου έτους τις καταιγιστικές αλλαγές που θα έφερνε στη ζωή μας το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Όμως παρά την έντονη επιρροή που έχει ασκήσει στην καθημερινότητά όλων μας η εξάπλωση του κορωνοϊού, και παρά τα συναισθήματα έκπληξης και φόβου που μας προκαλεί καθώς παρακολουθούμε καθημερινά τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων και νοσηλειών των συνανθρώπων μας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κοινωνίες μας παλεύουν να ορθοποδήσουν και τα συστήματα υγείας προσπαθούν να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στις ραγδαίες εξελίξεις.

Ισχυρότατο όπλο που έχουμε πλέον στα χέρια μας για τη «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό, χάρη στις πρωτοφανείς ερευνητικές προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, είναι τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται σε συγκεκριμένες ομάδες  πληθυσμού.

Είναι πλέον γνωστό ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κατάστασης υγείας, κινδυνεύει με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Εντούτοις, κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας είναι αδιαφιλονίκητα πιο ευάλωτες στην εκδήλωση σοβαρής νόσησης ή σε αυξημένη θνητότητα, λ.χ. τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή άλλες συννοσηρότητες, κλπ. και σε αυτές έχει εύλογα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που προκύπτει με την πανδημία και συνεισφέροντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της νόσου και των επιπτώσεων της στην υγεία αλλά και την κοινωνία, πληθώρα ιατρικών συλλόγων και εταιρειών έχουν εκδώσει ειδικές συστάσεις που απευθύνονται σε ασθενείς με διάφορες ομάδες παθήσεων (καρδιοπαθείς, διαβητικούς, νεφροπαθείς, κλπ.).

Ανάλογες εξειδικευμένες συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές χρειάζεται να δημιουργηθούν από όλες τις ιατρικές ειδικότητες και για τον εμβολιασμό ασθενών με ειδικές παθολογίες, στη βάση των υφιστάμενων διεθνών οδηγιών και πρακτικών που έχουν ήδη δημοσιευτεί από Οργανισμούς διεθνούς κύρους, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

Eίναι σημαντικό να επισημανθεί πως δεδομένου ότι η φύση, η παθοφυσιολογία και οι κλινικές εκδηλώσεις κάθε πάθησης είναι διακριτές και ετερογενείς, απαιτείται η λήψη εξατομικευμένης απόφασης για κάθε ασθενή ξεχωριστά από τον θεράποντα ιατρό σχετικά με πιθανό εμβολιασμό έναντι του ιού SARS CoV-2.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), στο πλαίσιο της αποστολής της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες, δηλαδή με μεταγγισιοεξαρτώμενη και μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, έχει πρόσφατα αναπτύξει, μεταξύ άλλων εκπαιδευτικων εργαλείων και συστάσεων, ένα ‘’Έγγραφο Θέσης για τα Εμβόλια COVID-19 και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες’’. Σε αυτό η Ομοσπονδία παίρνει θέση υπέρ των εμβολιασμών των πασχόντων από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, ο οποίος μάλιστα πρέπει να γίνει με προτεραιότητα δεδομένου ότι αποτελούν ευάλωτη ομάδα πασχόντων.

Τα αναλυτικό ‘’Έγγραφο Θέσης για τα Εμβόλια COVID-19 και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες’’ είναι διαθέσιμο στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά στη σελίδα https://thalassaemia.org.cy/news/covid-19-vaccines-and-haemoglobin-disorders-the-latest-position-statement-of-the-thalassaemia-international-federation/

Και το εν λόγω κείμενο, όπως και τα υπόλοιπα υλικά που έχει εκδώσει η ΔΟΘ σχετικά με την COVID-19 και τις αιμοσφαιρινοπάθειες επικαιροποιούνται διαρκώς, καθώς τα ερωτήματα σχετικά με τον ιό είναι πολλά και ταχέως προστίθενται νέες γνώσεις.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου

Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!