7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:18

Αναλυτές: Δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για μία ομοσπονδιακή διευθέτηση δεδομένων των τουρκικών θέσεων

Δεν υπάρχει αισιοδοξία στο παρόν στάδιο για ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, κληθέντες να σχολιάσουν τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνους, η πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο Κυπριακό εδώ και 50 χρόνια δεν έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως έχει αποτύχει.

Συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που υπάρξει τριμερής συνάντηση και προχωρήσουν οι συνομιλίες δεν είναι βέβαιο τι αποτέλεσμα θα προκύψει, δεδομένου ότι η μία πλευρά αρχίζει από το Κραν Μοντανά, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και το διαπραγματευτικό κεκτημένο, η δε άλλη από τα δύο κράτη.

Αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει κάπου στη μέση, μία πολύ χαλαρή ομοσπονδία, μία συνομοσπονδία, κάτι που δεν μας εξυπηρετεί, προσέθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως αν αποτύχει αυτή η διαδικασία, είτε με το να μη γίνει η τριμερής, είτε με το να γίνει αλλά να μην προχωρήσει η υπόθεση, «καταλήγουμε σε ένα ναυάγιο, το οποίο επίσης δεν εξυπηρετεί».

«Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μία ομοσπονδιακή διευθέτηση στα πλαίσια ενός κανονικού ομοσπονδιακού κράτους», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να εκφράσει αισιοδοξία για μια επωφελή για την ΚΔ λύση.

Επανέλαβε επίσης τη διαχρονική του εισήγηση υπέρ μιας εξελικτικής διαδικασίας με την κατάθεση κατευθυντήριων γραμμών για ένα κανονικό, όπως το χαρακτήρισε, ομοσπονδιακό κράτος και της υλοποίησης σειράς μέτρων ούτως ώστε να υπάρξει λιγότερη δυσπιστία, περισσότερη εμπιστοσύνη και κάποια αμοιβαία οφέλη, με την εμπλοκή πέραν των δύο κοινοτήτων και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Η ε/κ πλευρά πρέπει να τολμήσει διαφορετικά θα βρεθεί είτε ενώπιον ενός νέου ναυαγίου είτε ενώπιον δυσκολότερων από πριν διλημμάτων», κατέληξε ο κ. Θεοφάνους.

Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι προοπτικές για τη διεξαγωγή μιας τριμερούς συνάντησης σε πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο είναι κάπως δύσκολες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται άκρως αναθεωρητική και ξεφεύγει από το πλαίσιο εντός του οποίου θα ανέμενε η ε/κ πλευρά να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θέτοντας ουσιαστικά ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι που, όπως είπε, αν γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά παύουν να έχουν νόημα οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Προσέθεσε ότι παρά ταύτα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής κίνησης από πλευράς Τουρκίας, όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2004 και η οποία οδήγησε στο τότε δημοψήφισμα, κάνοντας μια «υποχώρηση» από τις θέσεις της προκειμένου να στρέψει τη διεθνή διπλωματική πίεση προς την ελληνική πλευρά όταν και εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για περαιτέρω υποχωρήσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κανείς να μιλήσει αυτή τη στιγμή για αισιοδοξία δεδομένου ότι τόσο στο μέτωπο του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών, όσο και στο Κυπριακό, υπάρχει μία ένταση και δεν βλέπουμε την κατάσταση να οδηγείται σε ύφεση που να δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ή να γίνει μια τριμερής που να ανοίγει τον κύκλο σε συνομιλίες», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν γίνει μια τριμερής το ζήτημα παραμένει η στάση της τουρκικής πλευράς στη διαπραγμάτευση δεδομένου ότι η εκ προοιμίου θέση της προσκρούει στην ελληνική άρνηση και δεν δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!