24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 12:19

Ένας πόλεμος που ενώνει την Ευρώπη

Της Ρομπέρτα Μέτσολα
προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Με την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας. Ο τρόμος, ο θάνατος και η καταστροφή έχουν ρημάξει τις άλλοτε ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας, καθώς οι χωρίς διακρίσεις στρατιωτικές επιθέσεις του Πούτν δεν γνωρίζουν όρια. Πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι αυτές οι σκηνές θα έμεναν στις σελίδες των ιστορικών μας βιβλίων. Ωστόσο, βλέπουμε για άλλη μια φορά ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους σε αριθμούς που είχαμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, ενώ ο Πούτιν πιστεύει ότι έχει -από κάθε άποψη- το πάνω χέρι, δεν θα κερδίσει.

Δεν θα κερδίσει γιατί οι Ουκρανοί πολίτες συνεχίζουν να επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στην αντίστασή τους στην απολυταρχία. Έχουν πάρα πολλά να χάσουν.

Δεν θα κερδίσει γιατί οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα ψέματα και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο που θα καταστρέψει. Θεωρούν τους κινδύνους υπολογίσιμους.

Δεν θα κερδίσει γιατί η Ευρώπη που έχουμε σήμερα έχει να κάνει με το γκρέμισμα των τοίχων και την οικοδόμηση γεφυρών, όχι με τον διαχωρισμό και τις σφαίρες συμφερόντων. Ξέρουμε πόσο πάλεψαν οι προκάτοχοί μας για να μας φτάσουν εδώ.

Αυτός ο πόλεμος αφορά πολύ περισσότερα από αυτά που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Πούτιν. Όταν ο Πούτιν επέλεξε να εισβάλει στην Ουκρανία, ήθελε να επιτεθεί στην ίδια τη φύση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Γι’ αυτό πρέπει να την υπερασπιστούμε. Γι’ αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Οίκος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο προς την Ουκρανία. Με τη συσπείρωση μας, με την υιοθέτηση μαζικών, άνευ προηγουμένου, οικονομικών κυρώσεων κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, παρέχοντας χώρο στην ουκρανική κοινωνία των πολιτών να λειτουργεί από τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλωσορίζοντας αυτούς που δραπετεύουν από τανκς – δείχνουμε ότι η δέσμευσή μας υπερβαίνει τις δηλώσεις και τα ψηφίσματα.

Πριν από έναν  μήνα, κανείς από εμάς δεν ήθελε να πιστέψει ότι η ειρήνη στην Ευρώπη θα μπορούσε να απειληθεί. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε βολευτεί στη διαβεβαίωση ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει. Ο ρόλος της Ευρώπης σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο αλλάζει και αυτός ο πόλεμος επιταχύνει την ανάγκη η Ευρώπη να επανεκτιμήσει τον ρόλο και τις προτεραιότητές της. Έφτασε η ώρα να υιοθετήσουμε μία διαφορετική προσέγγιση.

Καταρχήν, η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Κρεμλίνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της. Είναι απλά απαράδεκτο για την Ευρώπη να χρηματοδοτεί εμμέσως τις βόμβες που πέφτουν στην Ουκρανία. Πρέπει να στοχεύσουμε προς ένα μέλλον μηδενικών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά είναι και αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεπενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές και να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες ενέργειας.

Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στην άμυνα και σε καινοτόμες τεχνολογίες για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μία πραγματική Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας. Εδώ πρέπει να εξετάσουμε ξανά τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. για να δούμε τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματική. Πρέπει να ενισχύσουμε την απάντησή μας.

Τρίτον, πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για την επισιτιστική επάρκεια. Αυτή θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος των συζητήσεών μας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Οι γραμμές τροφοδοσίας μας πρέπει να είναι πιο σταθερές. Οι αγρότες μας θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη και κίνητρα.

Τέταρτον, αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής όσον αφορά στον ευρωπαϊκό συντονισμό, την αλληλεγγύη και την ενότητα είναι άνευ προηγουμένου – και πρέπει να είναι ο «οδηγός» μας για το πώς θα πορευθούμε στο εξής.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, και το πώς θα επιλέξουμε να απαντήσουμε σε αυτόν, θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με ρίζες στην ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία για εμάς και τα παιδιά μας.

Ζήτω η Ουκρανία.

Ζήτω η Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να δει Χάρις και Τραμπ πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θέλει να συναντήσει την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ο Στάρμερ πάντως πήρε αποστάσεις...

Μειώνει και το επιτόκιο δανεισμού τραπεζών η ΚΤ Κίνας για να τονώσει οικονομία

Τη μείωση ακόμη ενός βασικού επιτοκίου της ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας, μία ημέρα μετά την παρουσίαση σειράς νέων μέτρων που...

Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης στην Αθήνα

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις πολυσύνθετες προκλήσεις που άπτονται του μεταναστευτικού, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ανέδειξε κατά...

Παίρνει το δρόμο για απόλυση για ανάρμοστη συμπεριφορά ο Νίκος Λοϊζίδης

Απόφαση για πειθαρχική δίωξη του συνδικαλιστή, μέλους της Αστυνομίας, Νίκου Λοϊζίδη έλαβε η ηγεσία του αστυνομικού Σώματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η απόφαση...

Μέσω δυτικών τραπεζών η ανάπτυξη της Wagner στην Αφρική

Η JPMorgan Chase και η HSBC διαχειρίζονταν «εν αγνοία τους» πληρωμές για εταιρείες στην Αφρική που ελέγχονταν από τον αποθανόντα Ρώσο πολέμαρχο Γεβγκένι Πριγκόζιν, την...

Το παρασκήνιο της ρήξης ΗΠΑ – Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ

Tις ημέρες που προηγήθηκαν της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι μια τέτοια στρατηγική θα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!